Samsø

Solskinsfyldt turistmagnet med stemningsfulde småbyer, børnevenlige badesteder og friske råvarer

Solen skinner tit på Samsø. Faktisk er øen i Kattegat et af de steder i landet, hvor solen skinner allermest – og hvor det regner allermindst. Så det er sådan set ikke så mærkeligt, at øen er en populær feriedestination.

Om sommeren summer Samsø af liv, og strande og spisesteder er fyldt op med feriegæster, der kommer for at nyde det milde klima, smage på øens mange friske råvarer. Og især i uge 29, hvor der oven i købet af Samsø Festival, er der godt fyldt op.

Med sine mange hyggelige landsbyer og smukke naturområder er Samsø dog meget mere end bare sol og strand, så derfor kan man med fordel besøge øen lidt uden for højsæsonen.

Central placering

Det er ikke kun nutidens turister, der har været draget af Samsø. Øen har i mange århundreder haft en stor strategisk betydning med sin centrale beliggenhed i landet. I vikingetiden var øen lidt af et knudepunkt, og der blev gravet en kanal tværs igennem øen for at skære ned på sejltiden. Og op igennem middelalderen spillede Samsø en vigtig rolle for kongemagten, som opførte fem forsvarsborge på øen.

I dag er Samsø igen blevet et samlingspunkt og et oplagt feriemål – uanset om du er til landsbyidyl, cykel- eller vandreture, strandliv eller lækre spisesteder.

Læs mere:

Nordby

Kønne Nordby er placeret i toppen af Samsø – og den velbevarede landsby placerer sig også helt i toppen, når det kommer til smukke, danske landsbyer.

Omdrejningspunktet er gadekæret midt i byen, der er flankeret af yndige bindingsværkshuse. Herfra udgår en ring af små gader og stræder, som hver især er garneret med velbevarede, historiske huse.

Tæt ved gadekæret står byens gule klokketårn fra 1857, hvor solen stadig ringes op og ned. Læg også mærke til de mange brønde, der er placeret rundt omkring i byen.

Nordby er et smukt eksempel på en forteby, hvor man helt tilbage til vikingetiden samlede kvæget på et fællesareal midt i byen (hvor gadekæret ligger i dag) og så opførte gårde rundt om.

Nordby Bakker og Issehoved

Nordby Bakker er et spektakulært naturlandskab med bølgende bakker og smukke udsigter. Området strækker sig fra Asmindør Hage i syd og op til Issehoved syv kilometer længere mod nord. Der er en del markerede vandreruter i det kuperede terræn, men vær forberedt på stejle stigninger undervejs. Læs mere om Nordby Bakker hos Naturstyrelsen.

Ballebjerg

Ballebjerg er med sine 64 meter det højeste punkt på Samsø. På toppen af bakken står et lille udsigtstårn, der er opført i 1920. Fra toppen er der en storslået panoramaudsigt.

Samsø Labyrinten

Samsø Labyrinten lige nord for Nordby er intet mindre end verdens største labyrint. Labyrinten dækker et areal på 6 hektar, og der er 5,4 kilometer stier imellem træerne.
Læs mere på Labyrintens hjemmeside.

Langør og Stavns Fjord

Lille Langør ligger på en tange midt i Stavns Fjord. Den kønne landsby består af en række billedskønne gulkalkede huse og en lille lystbådehavn. 

Rundt om landsbyen folder Stavns Fjord sig ud med de mange holme, og der er udsigt over til det yderste af Besser Rev. Lige uden for Langør ligger der en børnevenlig badestrand, ligesom man kan kigge ind i den lille kirke, der ligger på vejen mod landsbyen.

Besser og Besser Rev

Denne stemningsfulde landsby byder på mange velbevarede bindingsværkshuse og -gårde. Landsbyen er et oplagt stop på vej til eller fra Besser Rev, som ligger et par kilometer øst for landsbyen.

Besser Rev er et fem kilometer langt stenrev, der danner ramme om et rigt fugleliv. Bemærk, at man ikke må færdes på revet mellem 1. april og 15. juli på grund af ynglende fugle.

Tranebjerg og Samsø Museum

Tranebjerg er det tætteste, man kommer på en storby på Samsø. Her er der butikker, biograf, skole, turistbureau, multihal med skaterområde og hvad der nu ellers hører sig til i en hovedby. Der er også et par grønne åndehuller på bakken omkring vandtårnet og lige ved siden af kirken.

I en gammel mejeribygning og bindingsværksgård ligger Samsø Museum, hvor du kan blive klogere på øens historie.

Møllerne i Kolby og Brundby

Engang var der 19 gammeldags vindmøller på Samsø, og i dag står to af dem stadig tilbage. Den ene af dem er Kolby mølle (billedet ovenover), som er en såkaldt hollandsk mølle fra 1859. Møllen kom dog først til Samsø i 1899.

Øens anden mølle ligger i Brundby. Det er en af landets 16 tilbageværende stubmøller, og den stammer helt tilbage fra 1600-tallet. Den har stået på Samsø siden 1683.

Brundby Rockhotel

I den kønne landsby Brundby ligger Samsøs mest kendte hotel og spillested. Brundby Rockhotel byder på koncerter det meste af året – og især om sommeren lægger mange store musiknavne turen forbi rockhotellet.

Ballen

Ballen er Samsøs ferieby nummer ét. Her syder det af liv i lystbådehavnen, på stranden og på boardwalken hele sommeren. Der ligger en håndfuld spisesteder i byen, ligesom der er specialbutikker og et supermarked.

Samsø Energiakademi

I udkanten af Ballen ligger Energiakademiet. Det er et samlingspunkt for alle slags mennesker med interesse for bæredygtig samfundsudvikling. Akademiet er aktivt i en række bæredygtige projekter både på øen og rundt omkring i verden. Det er muligt at booke et besøg. Læs mere på Energiakademiets hjemmeside.

Brattingsborg

Der har kun været to herregårde på Samsø gennem tiden. Den ene – Bisgaard – er her ikke mere, men det er den anden til gengæld. Brattingsborg ligger på den sydlige del af øen og har siden 1676 tilhørt slægten Danneskiold-Samsoe. 

Den nuværende bygning er fra 1871, men stedets historie går helt tilbage til 1200-tallet, hvor her lå en borg ved navn Søllemarksgaard, der var ejet af Valdemar Sejr. 

Brattingsborg fungerer stadig som privatbolig og er derfor lukket for offentligheden. Men der er adgang til den tilhørende park om sommeren, ligesom man kan færdes i den store Brattingsborg Skov.

Vesborg Fyr

Vesborg Fyr er opført i 1858 på en gammel borgbanke. Der er adgang til fyret (ad en meget smal trappe), og fra toppen er der en god udsigt – hele vejen til Fyn i klart vejr. Ved siden af fyret ligger der et lille krudthus, hvor der er en udstilling om Samsøs fem middelaldervoldsteder.

Selvom landbruget fylder meget på Samsø, så er der også en del spændende natur på øen – især på nordøen. Her er et udpluk:

Nordby Bakker og Issehoved

Nordby Bakker er et spektakulært naturlandskab med bølgende bakker og smukke udsigter. Området strækker sig fra Asmindør Hage i syd og op til Issehoved syv kilometer længere mod nord. Der er en del markerede vandreruter i det kuperede terræn, men vær forberedt på stejle stigninger undervejs. 

To af de mest spektakulære stop undervejs er Møgelskår med sine græsklædte skrænter og gode udsigter og Issehoved helt mod nord, der markerer enden på Samsø. Sandodden i toppen kan godt minde om Grenen ved Skagen, fordi spidsen skifter form og retning alt efter vejret. Læs mere om Nordby Bakker hos Naturstyrelsen.

Stavns Fjord og Besser Rev

Man kan næsten føle sig hensat til en svensk skærgård, når man skuer ud over de mange små holme i Stavns Fjord. Den lavvandede fjord blev allerede i 1926 gjort til vildtreservat, og i 1981 blev området fredet. 

I stenalderen blev Samsø delt i to lige ved Stauns Fjord, og det tog mange år, før landskabet langsomt samlede sig igen til én ø. I dag er store dele af området ikke offentligt tilgængeligt for at beskytte især fuglelivet, men man kan alligevel få et godt indtryk af landskabet fra Langør. Herfra går der også en markeret sti nordpå langs det gamle fjorddige. Det er også muligt at komme tættere på de mange holme på en sejltur i fjorden. Her er der også gode muligheder for at spotte sæler. Læs mere om Stavns Fjord hos Danmarks Naturfredningsforening.

Lidt uden for Besser ligger det fem kilometer lange Besser Rev. Området er kendt for sit rige fugleliv, og det er ikke tilladt at gå ud på revet imellem 1. april og 15. juli. Resten af året kan man tage turen hele vejen ud til revets spids, hvor der er udsigt til den lille ø, Kyholm. Læs mere om Besser Rev hos Visit Samsø.

Brattingsborg Skov

Den sydlige del af Samsø byder ikke på nær så mange naturoplevelser som den nordlige. Men i området omkring Brattingsborg Gods ligger der et 300 hektar stort skovområde. Skoven er ejet af godset, men færdsel er tilladt. Selve skoven bærer præg af at være en produktionsskov, men der er mange stier og grusveje, men kan vandre på, og skoven grænser op til stranden, så man kan lave en kombineret skov- og strandtur.

Gode badestrande

Med 120 kilometer kystlinje er der masser af muligheder for at springe i havet på Samsø. Der er adskillige badevenlige strande fordelt jævnt ud over øen. Strandene ved Sælvig Bugten, Ballen, Langør, Mårup og Mårup Havn (billedet ovenover) er nok de bedste bud. Vil du have det hele lidt mere for dig selv, kan du også finde knap så proppede badesteder. For eksempel er der en badebro ved Nørreskifte og Kolby Kås.

Hyggelige havne

Langør er den eneste naturlige havn på Samsø, og her er der idyl for alle pengene. Udsigten over Stavns Fjord til den ene side og den yderste spids af Besser Rev på den anden er spektakulær, og i selve havnen er der mulighed for at forsyne sig med is og mad.

Derudover er der en hyggelig havn ved Mårup, hvor der også er mulighed for at spise og ise. Og i Ballen Havn (billedet ovenover) kan man for alvor få sommerstemning for alle pengene – og man kan få brugt en masse penge ved havnens spisesteder og specialbutikker.

Lokale råvarer

Jordbær, kartofler, asparges. Samsø rimer i den grad på friske grøntsager, og i sæsonen bugner vejboderne af lokale produkter. Og med tiltag som Samsøs Bedste Kartoffelmad og Samsø Råvarefestival er der ingen tvivl om, at det lokale spisekammer har en fremtrædende plads i samsingernes bevidsthed.

Spisesteder

De mange lokale råvarer bliver flittigt brugt på øens mange spisesteder. I sommersæsonen er der ekstra mange maver at mætte, og her er der virkelig mange spisesteder at vælge imellem. Lige fra folkelige restauranter og caféer til gourmetoplevelser. Især i Ballen (billedet ovenover) er der mange muligheder. Få et overblik over spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Samsø får hvert år besøg af tusindvis af turister, så her er masser af overnatningsmuligheder. Vær dog opmærksom på, at det godt kan være svært at finde en soveplads i højsæsonen. Så hvis du vil til Samsø i sommerferien, er det en god idé at booke i god tid. Start søgningen hos Booking.com.

Indbyggertal (2021)

Hele Samsø Kommune: 3.716

Vigtige årstal

720: Vikingerne graver Kanhave kanal tværs igennem øen
11-1300-tallet: Kongen ejer Samsø og opfører fem borge
1449: Kong Christian den 1. skænker Dronning Dorothea øen som morgengave
1676: Øen overdrages til Sophie Amalie Moth
1877: Brattingsborg bygges
1925: Samsø boomer. 7.295 indbyggere
1997: Samsø udnævnes til Danmarks Vedvarende Energi-Ø.

Øens historie i korte træk

Samsø ligger centralt i Danmark, og den placering har både vikinger og konger udnyttet gennem tiden. I 700-tallet var vikingerne aktive på Samsø, og de gravede Kanhavekanalen hele vejen igennem øen for at skære ned på sejltiden mellem landsdelene.

Kongeborge

I slutningen af 1100-tallet og frem til midten af 1200-tallet ejede kongemagten øen. Opførelsen af i alt fem borge vidner om, at Samsø havde en strategisk betydning for kongemagten i denne periode. I dag er der ingen borge tilbage, men Vesborg Fyr (billedet ovenover) er opført på borgbanken af den gamle Vesborg.

Herefter fulgte en periode, hvor Samsøs betydning dalede, og øen blev pantsat og var i en periode blot en del af Kalundborg Len. I 1407 indløste Dronning Margrethe den 1. dog pantet, og Samsø var igen på royale hænder. I 1449 blev Samsø endda til en morgengave, da Kong Christan den 1. forærede øen til Dronning Dorothea.

I 1676 overtog Sophie Amalie Moth og slægten Danneskiold-Samsøe magten på Samsø. Slægten sørgede blandt andet for at opføre fem skoler på øen. 

Landbrugsland

I starten af 1900-tallet kom der for alvor gang i de små landbrug på øen, og især kartoflen blev flittigt dyrket. Samsø opnåede i 1925 sit indtil nu klart højeste befolkningstal med over 7.000 indbyggere. Efter krigen var de små landbrug ikke længere rentable, og befolkningstallet faldt.

Turister og grøn energi

Samsø udviklede sig i slutningen af 1800-tallet og op igennem 1900-tallet til et attraktivt turistområde. En af de første turister var i øvrigt kunstmaleren og digteren Hoger Drachmann, der var på bryllupsrejse på Samsø i 1879.

I de seneste år har Samsø også markedsført sig som en bæredygtig ø. I 1997 blev øen udnævnt til Danmarks Vedvarende Energi-Ø, og siden 2007 har Samsø været 100 % selvforsynende med vedvarende energi fra vindmøller, solceller og biomasse.

Færger

Du kan komme til Samsø fra både Aarhus og Hou i Jylland og fra Kalundborg på Sjælland. 

Se færgetider til og fra Aarhus og Hou

Se færgetider til og fra Kalundborg

Bus på Samsø

Hele året rundt kører en skolebus på Samsø, som alle kan benytte gratis. Derudover er der indsat gratis sommerbusser. Har du brug for en telebus, kan den også bestilles. Læs mere hos Samsø Bus.

(Annonce)

Seværdigheder

Nordby

Kønne Nordby er placeret i toppen af Samsø – og den velbevarede landsby placerer sig også helt i toppen, når det kommer til smukke, danske landsbyer.

Omdrejningspunktet er gadekæret midt i byen, der er flankeret af yndige bindingsværkshuse. Herfra udgår en ring af små gader og stræder, som hver især er garneret med velbevarede, historiske huse.

Tæt ved gadekæret står byens gule klokketårn fra 1857, hvor solen stadig ringes op og ned. Læg også mærke til de mange brønde, der er placeret rundt omkring i byen.

Nordby er et smukt eksempel på en forteby, hvor man helt tilbage til vikingetiden samlede kvæget på et fællesareal midt i byen (hvor gadekæret ligger i dag) og så opførte gårde rundt om.

Nordby Bakker og Issehoved

Nordby Bakker er et spektakulært naturlandskab med bølgende bakker og smukke udsigter. Området strækker sig fra Asmindør Hage i syd og op til Issehoved syv kilometer længere mod nord. Der er en del markerede vandreruter i det kuperede terræn, men vær forberedt på stejle stigninger undervejs. Læs mere om Nordby Bakker hos Naturstyrelsen.

Ballebjerg

Ballebjerg er med sine 64 meter det højeste punkt på Samsø. På toppen af bakken står et lille udsigtstårn, der er opført i 1920. Fra toppen er der en storslået panoramaudsigt.

Samsø Labyrinten

Samsø Labyrinten lige nord for Nordby er intet mindre end verdens største labyrint. Labyrinten dækker et areal på 6 hektar, og der er 5,4 kilometer stier imellem træerne.
Læs mere på Labyrintens hjemmeside.

Langør og Stavns Fjord

Lille Langør ligger på en tange midt i Stavns Fjord. Den kønne landsby består af en række billedskønne gulkalkede huse og en lille lystbådehavn. 

Rundt om landsbyen folder Stavns Fjord sig ud med de mange holme, og der er udsigt over til det yderste af Besser Rev. Lige uden for Langør ligger der en børnevenlig badestrand, ligesom man kan kigge ind i den lille kirke, der ligger på vejen mod landsbyen.

Besser og Besser Rev

Denne stemningsfulde landsby byder på mange velbevarede bindingsværkshuse og -gårde. Landsbyen er et oplagt stop på vej til eller fra Besser Rev, som ligger et par kilometer øst for landsbyen.

Besser Rev er et fem kilometer langt stenrev, der danner ramme om et rigt fugleliv. Bemærk, at man ikke må færdes på revet mellem 1. april og 15. juli på grund af ynglende fugle.

Tranebjerg og Samsø Museum

Tranebjerg er det tætteste, man kommer på en storby på Samsø. Her er der butikker, biograf, skole, turistbureau, multihal med skaterområde og hvad der nu ellers hører sig til i en hovedby. Der er også et par grønne åndehuller på bakken omkring vandtårnet og lige ved siden af kirken.

I en gammel mejeribygning og bindingsværksgård ligger Samsø Museum, hvor du kan blive klogere på øens historie.

Møllerne i Kolby og Brundby

Engang var der 19 gammeldags vindmøller på Samsø, og i dag står to af dem stadig tilbage. Den ene af dem er Kolby mølle (billedet ovenover), som er en såkaldt hollandsk mølle fra 1859. Møllen kom dog først til Samsø i 1899.

Øens anden mølle ligger i Brundby. Det er en af landets 16 tilbageværende stubmøller, og den stammer helt tilbage fra 1600-tallet. Den har stået på Samsø siden 1683.

Brundby Rockhotel

I den kønne landsby Brundby ligger Samsøs mest kendte hotel og spillested. Brundby Rockhotel byder på koncerter det meste af året – og især om sommeren lægger mange store musiknavne turen forbi rockhotellet.

Ballen

Ballen er Samsøs ferieby nummer ét. Her syder det af liv i lystbådehavnen, på stranden og på boardwalken hele sommeren. Der ligger en håndfuld spisesteder i byen, ligesom der er specialbutikker og et supermarked.

Samsø Energiakademi

I udkanten af Ballen ligger Energiakademiet. Det er et samlingspunkt for alle slags mennesker med interesse for bæredygtig samfundsudvikling. Akademiet er aktivt i en række bæredygtige projekter både på øen og rundt omkring i verden. Det er muligt at booke et besøg. Læs mere på Energiakademiets hjemmeside.

Brattingsborg

Der har kun været to herregårde på Samsø gennem tiden. Den ene – Bisgaard – er her ikke mere, men det er den anden til gengæld. Brattingsborg ligger på den sydlige del af øen og har siden 1676 tilhørt slægten Danneskiold-Samsoe. 

Den nuværende bygning er fra 1871, men stedets historie går helt tilbage til 1200-tallet, hvor her lå en borg ved navn Søllemarksgaard, der var ejet af Valdemar Sejr. 

Brattingsborg fungerer stadig som privatbolig og er derfor lukket for offentligheden. Men der er adgang til den tilhørende park om sommeren, ligesom man kan færdes i den store Brattingsborg Skov.

Vesborg Fyr

Vesborg Fyr er opført i 1858 på en gammel borgbanke. Der er adgang til fyret (ad en meget smal trappe), og fra toppen er der en god udsigt – hele vejen til Fyn i klart vejr. Ved siden af fyret ligger der et lille krudthus, hvor der er en udstilling om Samsøs fem middelaldervoldsteder.

Naturoplevelser

Selvom landbruget fylder meget på Samsø, så er der også en del spændende natur på øen – især på nordøen. Her er et udpluk:

Nordby Bakker og Issehoved

Nordby Bakker er et spektakulært naturlandskab med bølgende bakker og smukke udsigter. Området strækker sig fra Asmindør Hage i syd og op til Issehoved syv kilometer længere mod nord. Der er en del markerede vandreruter i det kuperede terræn, men vær forberedt på stejle stigninger undervejs. 

To af de mest spektakulære stop undervejs er Møgelskår med sine græsklædte skrænter og gode udsigter og Issehoved helt mod nord, der markerer enden på Samsø. Sandodden i toppen kan godt minde om Grenen ved Skagen, fordi spidsen skifter form og retning alt efter vejret. Læs mere om Nordby Bakker hos Naturstyrelsen.

Stavns Fjord og Besser Rev

Man kan næsten føle sig hensat til en svensk skærgård, når man skuer ud over de mange små holme i Stavns Fjord. Den lavvandede fjord blev allerede i 1926 gjort til vildtreservat, og i 1981 blev området fredet. 

I stenalderen blev Samsø delt i to lige ved Stauns Fjord, og det tog mange år, før landskabet langsomt samlede sig igen til én ø. I dag er store dele af området ikke offentligt tilgængeligt for at beskytte især fuglelivet, men man kan alligevel få et godt indtryk af landskabet fra Langør. Herfra går der også en markeret sti nordpå langs det gamle fjorddige. Det er også muligt at komme tættere på de mange holme på en sejltur i fjorden. Her er der også gode muligheder for at spotte sæler. Læs mere om Stavns Fjord hos Danmarks Naturfredningsforening.

Lidt uden for Besser ligger det fem kilometer lange Besser Rev. Området er kendt for sit rige fugleliv, og det er ikke tilladt at gå ud på revet imellem 1. april og 15. juli. Resten af året kan man tage turen hele vejen ud til revets spids, hvor der er udsigt til den lille ø, Kyholm. Læs mere om Besser Rev hos Visit Samsø.

Brattingsborg Skov

Den sydlige del af Samsø byder ikke på nær så mange naturoplevelser som den nordlige. Men i området omkring Brattingsborg Gods ligger der et 300 hektar stort skovområde. Skoven er ejet af godset, men færdsel er tilladt. Selve skoven bærer præg af at være en produktionsskov, men der er mange stier og grusveje, men kan vandre på, og skoven grænser op til stranden, så man kan lave en kombineret skov- og strandtur.

Strande og havne

Gode badestrande

Med 120 kilometer kystlinje er der masser af muligheder for at springe i havet på Samsø. Der er adskillige badevenlige strande fordelt jævnt ud over øen. Strandene ved Sælvig Bugten, Ballen, Langør, Mårup og Mårup Havn (billedet ovenover) er nok de bedste bud. Vil du have det hele lidt mere for dig selv, kan du også finde knap så proppede badesteder. For eksempel er der en badebro ved Nørreskifte og Kolby Kås.

Hyggelige havne

Langør er den eneste naturlige havn på Samsø, og her er der idyl for alle pengene. Udsigten over Stavns Fjord til den ene side og den yderste spids af Besser Rev på den anden er spektakulær, og i selve havnen er der mulighed for at forsyne sig med is og mad.

Derudover er der en hyggelig havn ved Mårup, hvor der også er mulighed for at spise og ise. Og i Ballen Havn (billedet ovenover) kan man for alvor få sommerstemning for alle pengene – og man kan få brugt en masse penge ved havnens spisesteder og specialbutikker.

Fakta og historie

Indbyggertal (2021)

Hele Samsø Kommune: 3.682

Vigtige årstal

720: Vikingerne graver Kanhave kanal tværs igennem øen

11-1300-tallet: Kongen ejer Samsø og opfører fem borge

1449: Kong Christian den 1. skænker Dronning Dorothea øen som morgengave

1676: Øen overdrages til Sophie Amalie Moth

1877: Brattingsborg bygges

1925: Samsø boomer. 7.295 indbyggere

1997: Samsø udnævnes til Danmarks Vedvarende Energi-Ø.

Øens historie i korte træk

Samsø ligger centralt i Danmark, og den placering har både vikinger og konger udnyttet gennem tiden. I 700-tallet var vikingerne aktive på Samsø, og de gravede Kanhavekanalen hele vejen igennem øen for at skære ned på sejltiden mellem landsdelene.

Kongeborge

I slutningen af 1100-tallet og frem til midten af 1200-tallet ejede kongemagten øen. Opførelsen af i alt fem borge vidner om, at Samsø havde en strategisk betydning for kongemagten i denne periode. I dag er der ingen borge tilbage, men Vesborg Fyr (billedet ovenover) er opført på borgbanken af den gamle Vesborg.

Herefter fulgte en periode, hvor Samsøs betydning dalede, og øen blev pantsat og var i en periode blot en del af Kalundborg Len. I 1407 indløste Dronning Margrethe den 1. dog pantet, og Samsø var igen på royale hænder. I 1449 blev Samsø endda til en morgengave, da Kong Christan den 1. forærede øen til Dronning Dorothea.

I 1676 overtog Sophie Amalie Moth og slægten Danneskiold-Samsøe magten på Samsø. Slægten sørgede blandt andet for at opføre fem skoler på øen. 

Landbrugsland

I starten af 1900-tallet kom der for alvor gang i de små landbrug på øen, og især kartoflen blev flittigt dyrket. Samsø opnåede i 1925 sit indtil nu klart højeste befolkningstal med over 7.000 indbyggere. Efter krigen var de små landbrug ikke længere rentable, og befolkningstallet faldt.

Turister og grøn energi

Samsø udviklede sig i slutningen af 1800-tallet og op igennem 1900-tallet til et attraktivt turistområde. En af de første turister var i øvrigt kunstmaleren og digteren Hoger Drachmann, der var på bryllupsrejse på Samsø i 1879.

I de seneste år har Samsø også markedsført sig som en bæredygtig ø. I 1997 blev øen udnævnt til Danmarks Vedvarende Energi-Ø, og siden 2007 har Samsø været 100 % selvforsynende med vedvarende energi fra vindmøller, solceller og biomasse.

Færge og bus

Færger

Du kan komme til Samsø fra både Aarhus og Hou i Jylland og fra Kalundborg på Sjælland. 

Se færgetider til og fra Aarhus og Hou

Se færgetider til og fra Kalundborg

Bus på Samsø

Hele året rundt kører en skolebus på Samsø, som alle kan benytte. Derudover er der indsat sommerbusser. Læs mere hos Samsø Bus.

Spise og sove

Lokale råvarer

Jordbær, kartofler, asparges. Samsø rimer i den grad på friske grøntsager, og i sæsonen bugner vejboderne af lokale produkter. Og med tiltag som Samsøs Bedste Kartoffelmad og Samsø Råvarefestival er der ingen tvivl om, at det lokale spisekammer har en fremtrædende plads i samsingernes bevidsthed.

Spisesteder

De mange lokale råvarer bliver flittigt brugt på øens mange spisesteder. I sommersæsonen er der ekstra mange maver at mætte, og her er der virkelig mange spisesteder at vælge imellem. Lige fra folkelige restauranter og caféer til gourmetoplevelser. Især i Ballen (billedet ovenover) er der mange muligheder. Få et overblik over spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Samsø får hvert år besøg af tusindvis af turister, så her er masser af overnatningsmuligheder. Vær dog opmærksom på, at det godt kan være svært at finde en soveplads i højsæsonen. Så hvis du vil til Samsø i sommerferien, er det en god idé at booke i god tid. Start søgningen hos Booking.com.

Billeder fra Samsø

Billeder fra Samsø

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Odder

Læs mere

Tunø

Læs mere

Aarhus

Læs mere

Links og kort

Visit Samsø – turistinformation

Trap Danmark – bliv klog på alt om Samsø

Naturstyrelsen – info om Nordby Bakker

Til Samsø – færgetider fra Aarhus og Hou

Samsølinjen – færgetider fra Kalundborg