Aarhus

Velkommen til Jyllands hovedstad

Aarhus er flere gange i nyere tid blevet omtalt som verdens mindste storby. Og det er da også svært at komme uden om, at byen med et indbyggertal på omkring 300.000 er det tætteste, Jylland på nogen måde kommer på en storby.

Om det er størrelsen eller stemningen, der definerer en storby, er nok svært at sige. Men uanset hvad, så minder Aarhus på mange måder minder lige så meget om en stor provinsby som om en lille storby. Men dybest er det vel også lige meget? Aarhus er først og fremmest en attraktiv by med en lang historie og levende nutid.

Fra Aros til AROS

Aarhus er med i opløbet om at være Danmarks ældste by. Den blev grundlagt i 700-tallet under navnet Aros, og siden da har der været fart på. I middelalderen voksede byen sig så stor, at den fik behov for at bygge landets længste domkirke. Og i 1800-tallets eksploderede befolkningstallet med anlæggelsen af en ny havn og jernbanens ankomst.

I dag er industrien rykket ud af byen og har givet plads til caféer, kultur og kreativitet i byrummet. Byens farverige forvandling kommer fint til udtryk på toppen af det fremragende kunstmuseum AROS, hvor Olafur Eliassons kunstværk ”Your Rainbow Panorama” præsenterer nutidens Aarhus igennem et farverigt filter.

Læs mere

Øgadekvarteret

Området mellem midtbyen og universitetet har fået sit navn på grund af de mange vejnavne, der er opkaldt efter danske øer. Kvarteret er opført i slutningen af 1800-tallet og byder på masser af stemningsfulde og farverige byhuse og stilfulde etageejendomme. De bakkede vejforløb er med til at give området en næsten sydlandsk karakter.

Midtbyen med Latinerkvarteret

Centrum af Aarhus ligger stadig, hvor datidens Aros blev grundlagt – omkring åens udløb i havet. Her er masser af spændende gader, uanset om du er til butikker, caféliv eller kulturhistorie.

Latinerkvarteret er byens ældste kvarter, hvor der ligger mange velholdte huse og historiske gadeforløb. Begiv dig ud i gader som Mejlgade, Graven, Badstuegade og Møllestien, hvis du vil opleve velbevarede bidder af historiske bymiljøer. Her ligger der også mange små spisesteder og specialbutikker.

Aarhus Ø

Byens nyeste kvarter er under opførelse på den tidligere containerhavn tæt på midtbyen. Området består af utallige højhuse af mere eller mindre umiddelbar herlighedsværdi. Mest bemærkelsesværdigt er det prisvindende boligbyggeri Isbjerget samt det kantede boligkompleks AARhus, der er tegnet af Bjarke Ingels Group og Gehl Architects. Dertil kommer det 142 meter høje Light House, der er under opførelse.

En god kontrast til de mange høje byggerier er Aarhus Havnebad, der ligger som en rekreativ forpost til Aarhus Ø med offentligt havnebad, streetfood og rustikke badehuse. Der går en seværdig sti langs vandkanten hele vejen rundt om Aarhus Ø. Herfra kan du nyde udsigten over havet, Riis Skov og Mols. Aarhus Lystbådehavn, der løber parallelt med Aarhus Ø er også et besøg værd.

Godsbanen

Området ved den gamle godsbanegård har i de senere år gennemgået noget af en forvandling. Hvor der før holdt IC4-tog og ventede på at komme ud at køre, er der nu opstået en helt lille skurby på den smarte måde, der er beboet af kreative typer og stilede startups. Selve godsbanegården er omdannet til et kombineret kulturhus og kreativt værksted. Det er også muligt at gå op på taget af en tilbygning til godsbanegården og nyde udsigten over byen.

Frederiksbjerg

Bydelen Frederiksbjerg folder sig ud i den sydlige del af Aarhus. Bydelen er opkaldt efter Frederik den 6. og anlagt i sidste halvdel af 1800-tallet og består af en god blanding af velholdte etageejendomme og små, farverige byhuse.

Jægergårdsgade er vel nok områdets mest kendte gade, hvor hippe butikker og spisesteder efterhånden har fortrængt de tidligere brune bodegaer. I den sydlige ende af Frederiksbjerg ligger den grønne Ingerslev Boulevard, hvor der er markedsdag to gang om ugen. Den nyklassicistiske kirke, Sankt Lukas fra 1926 er også et besøg værd.

Trøjborg

Bydelen Trøjborg ligger nord for centrum og ser gerne sig selv som en lille by i byen – og her er da også både biograf, spisesteder og butikker. Den stemningsfulde Nordre Kirkegård ligger i Trøjborg, og mod øst rammer Riis Skov bydelen ind. Vest for Trøjborg ligger Aarhus Universitet med den store universitetspark.

AROS

Aarhus’ store kunstmuseum byder på stor kunst og regnbuefarvet panoramaudsigt over byen. Læs mere hos AROS.

Banegården

Aarhus Banegård kan meget vel være dit første møde med byen. Her er der den sædvanlige travlhed og småkaotiske stemning, der nu engang har det med at indfinde sig på store banegårde, og den direkte forbindelse til storcentret Bruuns Galleri er kun med til at øge effekten.

Det er dog værd at dvæle lidt ved selve bygningen, hvis man kan abstrahere for menneskemylderet. Den er opført i 1929 og opført i klassicistisk stil med masser af søjler og krummelurer, der sender tankerne tilbage til antikken. Selve byggeriet er desuden en del af et helstøbt værk, med ensartede gule murstensbygninger ved Banegårdspladsen, Ryesgade, Park Allé og Sønder Allé.

Botanisk Have og Væksthusene

Bag Den Gamle By ligger Botanisk Have som en langstrakt og bakket oase i midtbyen. Botanisk Have er grundlagt i slutningen af 1800-tallet, og området er i dag fredet. På en tur rundt i parken kan man opleve mange forskellige typer af beplantning fra rundt omkring i verden. Du kan også se Tuebøl Stubmølle i haven. Møllen er fra 1792 og blev flyttet til Aarhus i 1931.

I Botanisk Have finder du også Væksthusene, som hører under Aarhus Universitet. Det er gratis at besøge de to lune kupler, hvor du kan opleve planter fra hele verden. Læs mere hos Science Museerne.

Den Gamle By

Danmarks Købstadsmuseum er er opbygget som en helt lille købstad med ægte, gamle huse, der er hentet til museet fra andre danske byer. Museets historie går tilbage til 1914, og det markedsfører sig som verdens første frilandsmuseum for købstædernes kultur og historie.

En vandring gennem frilandsmuseet er som en tur igennem 500 års byhistorie. De ældste bygninger er fra 1500-tallet, imens den seneste afdeling af museet viser, hvordan købstadslivet så ud i 1974. Om aftenen, når butikkerne og husene er lukket, er det muligt at vandre igennem Den Gamle Bys gader helt gratis. Læs mere om Den Gamle By

Dokk1

I 2015 åbnede byens nye kulturhus ved havnefronten. Dokk1 er hurtigt blevet et naturligt omdrejningspunkt i byen – og med god grund. Her er bibliotek, stadsarkiv, café, multisal og en stor udendørs legeplads. Selve byggeriets arkitektur er også et besøg værd i sig selv. Læs mere hos Dokk1.

Domkirken

Aarhus Domkirke er ikke til at komme udenom. Det næsten 100 meter høje tårn er synligt langvejs fra, og domkirken er med sine 93 meter den længste kirke i Danmark. Opførelsen af den enorme kirke startede i slutningen af 1100-tallet, og kirkens nuværende gotiske udtryk er et resultat af en ombygning omkring år 1500.

Inde i kirken kan du se en lang række farverige kalkmalerier – blandt andet landets største, som er 220 kvadratmeter og forestiller Clemens og Kristoforus. Det er også muligt at komme op i toppen af kirketårnet og nyde udsigten over Aarhus. Læs mere på domkirkens hjemmeside.

Marselisborg og Mindeparken

I den sydlige ende af Aarhus ligger Marselisborg Slot. Det nuværende slot er opført i 1902 af den kongelige bygningsinspektør Hack Kampmann, og slottet fungerer som dronningens sommerresidens. Der er ikke offentlig adgang til slottet, men man kan gå en tur i slotsparken, når den kongelige familie ikke er på besøg.

Ved foden af slottet og ned mod Aarhusbugten folder Marselisborg Mindepark sig ud. Parken er anlagt i 1925, og den var egentlig tænkte som samlingssted for udenlandsdanskere, når de var på besøg i hjemlandet. Men den rolle overtog Rebild-festerne.

Midt i al det grønne ligger det stemningsfulde mindemonument over 1. Verdenskrig. På indervæggene på den cirkelformede plads er navnene på de i alt 4144 sønderjyder, der faldt i krigen i den tyske hær, fordi Sønderjylland dengang var en del af Tyskland.

Mindeparken er et besøg værd hele året, men i maj og juni er der en ekstra god grund til at kigge forbi, når alle kirsebærtræerne blomstrer.

Moesgaard

Lidt uden for Aarhus ligger Moesgaard Museum. Det arkæologiske museum holder til i nogle spektakulære bygninger med et græsklædt tag, man kan bestige. Ved siden af museet ligger herregården Moesgaard, som har rødder tilbage til 1500-tallet. De nuværende bygninger er fra 1700-tallet og husede indtil 2014 Moesgaard Museum. I dag holder Aarhus Universitet til på herregården.

Der ligger en fin, lille have i forbindelse med herregården, og herfra fører en sti videre ned til den historiske vandmølle, Skovmøllen, der i dag fungerer som café.

Rådhuset

Aarhus Rådhus er et fint stykke moderne arkitektur fra 1941, som er tegnet af Arne Jakobsen og Erik Møller. Det indvendige møblement har Hans Wegner stået for. Rådhuset regnes for lidt af et hovedværk i dansk modernisme, og det er fredet. Hver lørdag er der guidede rundture.
Læs mere på kommunens hjemmeside.

Salling Rooftop

På taget af butikscentret Salling ligger en stor bypark. Her er der fornemme udsigter over byen. Du kan også gå planken ud på den berømte skywalk, hvor glasbunden giver direkte udsyn til gågaden 27 meter under dig. Det er gratis at besøge Salling Rooftop. Læs mere hos Salling.

Tivoli Friheden

Byens forlystelsespark Tivoli Friheden ligger i forlængelse af Marselisborgskovene. Parken er opført i 1964 og udspringer af Folkeparken Friheden fra 1958. Tivoli Friheden er et sikkert hit blandt børn og barnlige sjæle, og voksne sætter også pris på at besøge parken om fredagen, hvor der er ”Fed Fredag” med levende musik. Læs mere hos Tivoli Friheden.

Vor Frue Kirke

Aarhus’ anden centrale middelalderkirke, Vor Frue Kirke, lever måske en tilværelse lidt i skyggen af domkirken. Og det er faktisk lidt synd. For kirken er et velbevaret stykke kirkehistorie med masser at byde på.

Krypten i Vor Frue Kirke var oprindeligt en kirke i sig selv fra cirka 1060, og den er dermed intet mindre end Nordens ældste, hvælvede stenkirke og det ældste rum i Aarhus. Kryptkirken blev først opdaget under en renovering af kirken i 1955.

Den nuværende Vor Frue Kirke er opført i 1200-tallet, og var oprindelig en del af et dominikanerkloster. Efter Reformationen blev klosteret omdannet til et hospital, og i dag er bygningerne lavet om til lejligheder for personer over 60 år.

Som en del af klosterkomplekset ligger en lille klosterkirke, som tidligere fungerede som munkenes mødesal. Det lille, stemningsfulde rum byder også på en række kalkmalerier og glasmosaikker af Per Kirkeby. Læs mere om Vor Frue Kirke på kirkens hjemmeside.

Aarhus Universitet med park og museer

Byens store universitetskompleks er samlet i udkanten af centrum og byder på et smukt ensemble af gule murstensbygninger. Universitetet er grundlagt i 1928, og siden da er en lang række bygninger tilføjet med årene – dog med respekt for de oprindelige bygninger.

Mellem bygningerne ligger universitetsparken, der er åben for alle. Her finder du også Naturhistorisk Museum, hvor du kan se et væld af udstoppede dyr. Du kan også blive klogere naturvidenskaben på Steno Museet, som også hører under universitetet og ligger tæt på universitetsparken.

Marselisborg Skovene

Syd for Aarhus ligger dette 750 ha store skovområde. Det strækker sig groft sagt fra Marselisborg Slot til Moesgaard Museum, og her er der masser af muligheder for grønne oplevelser. Læs mere om Marselisborg Skovene.

Riis Skov

Denne meget bynære skov ligger øst for bydelen Trøjborg ud mod vandet. Her er der mange forskellige stier at vælge imellem, og undervejs er der god udsigt til Mols, Aarhus Ø og Aarhusbugten.

Om foråret bliver store dele af skovbunden dækket af ramsløg, hvilket resulterer i en ret skarp lugt.

Brabrandstien

Den 19 kilometer lange, asfalterede Brabrandsti går fra centrum af Aarhus og hele vejen ud omkring Brabrand Sø. Stien er populær blandt gående og løbende, så forvent at skulle dele oplevelsen med mange andre.

Den første del af turen går langs Aarhus Å, hvor flere fodgængerbroer krydser vandet, og hvor husene ligger tæt. Senere bliver terrænet mere åbent og til sidst ender stien med at ramme Brabrand Sø.

Indbyggertal (2022)

Aarhus by: 285.273

Aarhus Kommune: 355.238

Vigtige årstal

700-tallet: De første bebyggelser opstår under navnet Aros.
948: Aarhus får sin første biskop
1100-tallet: Første domkirke opføres
1200-tallet: Aarhus får købstadsrettigheder
14-1500-tallet: Byen og domkirken vokser
1541 og 1556: Brande hærger byen
1600-tallet: Indbyggertallet stiger trods krige og epidemier
1845: Udvidelse af havnen
1862: Jernbanen anlægges

Byens historie i korte træk

Aarhus er grundlagt helt tilbage i 700-tallet under navnet Aros. Byens placering ved udmundingen af Aarhus Å sikrede et godt udgangspunkt for handel, og i 948 blev byens betydning understreget af, at der blev udpeget en biskop.

I Vikingetiden var Aros en af landets vigtigste byer, og kongemagten befæstede byen og prægede mønt.

I 1100- og 1200-tallet voksede kirkens betydning, og der blev opført flere kirker i byen. Blandt andet blev de første sten til byens domkirke lagt. Aarhus fik også i denne periode købstadsrettigheder.

Vild vækst

Op igennem Middelalderen fortsatte Aarhus sin vækst, så kongen måtte give tilladelse til, at der blev bygget uden for byens oprindelige volde. Domkirken blev i 1400-tallet også ombygget til det gotiske pragtbyggeri, man stadig kan se i dag.

Selvom byen blev plaget af brande i 1500-tallet og trods generelle tendenser i landet til krig og sygdom i 1600-tallet, voksede Aarhus. Ifølge Trap Lex voksede byen med 21 % i perioden 1619-1672, så der i 1672 var 3474 indbyggere.

I 1800-tallet eksploderede befolkningstallet, og byen blev Jyllands største. En stor udvidelse af havnen i 1845 og anlæggelsen af jernbanen i 1862 var medvirkende til, at indbyggertallet næsten blev tidoblet fra 8.891 i 1855 til 86.197 i 1921.

Spisesteder


Der er naturligvis masser af muligheder, hvis du vil ud at spise i Aarhus. Her er både Michelin-restauranter, små studenterspisesteder og alle de store kæderestauranter. Hvis du vil opleve Aarhus af i går, så sæt kursen mod Rådhuskafeen, der serverer god, gammeldags mad. Ellers er der altid spændende spisesteder i og omkring Jægergårdsgade og Mejlgade. Få det store overblik hos Tripadvisor

Overnatning

Der er heller ikke mangel på sengepladser i byen. Se mere hos Booking.com.

(Annonce)

Bydele i byen

Øgadekvarteret

Området mellem midtbyen og universitetet har fået sit navn på grund af de mange vejnavne, der er opkaldt efter danske øer. Kvarteret er opført i slutningen af 1800-tallet og byder på masser af stemningsfulde og farverige byhuse og stilfulde etageejendomme. De bakkede vejforløb er med til at give området en næsten sydlandsk karakter.

Midtbyen med Latinerkvarteret

Centrum af Aarhus ligger stadig, hvor datidens Aros blev grundlagt – omkring åens udløb i havet. Her er masser af spændende gader, uanset om du er til butikker, caféliv eller kulturhistorie.

Latinerkvarteret er byens ældste kvarter, hvor der ligger mange velholdte huse og historiske gadeforløb. Begiv dig ud i gader som Mejlgade, Graven, Badstuegade og Møllestien, hvis du vil opleve velbevarede bidder af historiske bymiljøer. Her ligger der også mange små spisesteder og specialbutikker.

Aarhus Ø

Byens nyeste kvarter er under opførelse på den tidligere containerhavn tæt på midtbyen. Området består af utallige højhuse af mere eller mindre umiddelbar herlighedsværdi. Mest bemærkelsesværdigt er det prisvindende boligbyggeri Isbjerget samt det kantede boligkompleks AARhus, der er tegnet af Bjarke Ingels Group og Gehl Architects. Dertil kommer det 142 meter høje Light House, der er under opførelse.

En god kontrast til de mange høje byggerier er Aarhus Havnebad, der ligger som en rekreativ forpost til Aarhus Ø med offentligt havnebad, streetfood og rustikke badehuse. Der går en seværdig sti langs vandkanten hele vejen rundt om Aarhus Ø. Herfra kan du nyde udsigten over havet, Riis Skov og Mols. Aarhus Lystbådehavn, der løber parallelt med Aarhus Ø er også et besøg værd.

Godsbanen

Området ved den gamle godsbanegård har i de senere år gennemgået noget af en forvandling. Hvor der før holdt IC4-tog og ventede på at komme ud at køre, er der nu opstået en helt lille skurby på den smarte måde, der er beboet af kreative typer og stilede startups. Selve godsbanegården er omdannet til et kombineret kulturhus og kreativt værksted. Det er også muligt at gå op på taget af en tilbygning til godsbanegården og nyde udsigten over byen.

Frederiksbjerg

Bydelen Frederiksbjerg folder sig ud i den sydlige del af Aarhus. Bydelen er opkaldt efter Frederik den 6. og anlagt i sidste halvdel af 1800-tallet og består af en god blanding af velholdte etageejendomme og små, farverige byhuse.

Jægergårdsgade er vel nok områdets mest kendte gade, hvor hippe butikker og spisesteder efterhånden har fortrængt de tidligere brune bodegaer. I den sydlige ende af Frederiksbjerg ligger den grønne Ingerslev Boulevard, hvor der er markedsdag to gang om ugen. Den nyklassicistiske kirke, Sankt Lukas fra 1926 er også et besøg værd.

Trøjborg

Bydelen Trøjborg ligger nord for centrum og ser gerne sig selv som en lille by i byen – og her er da også både biograf, spisesteder og butikker. Den stemningsfulde Nordre Kirkegård ligger i Trøjborg, og mod øst rammer Riis Skov bydelen ind. Vest for Trøjborg ligger Aarhus Universitet med den store universitetspark.

Seværdigheder

AROS

Aarhus’ store kunstmuseum byder på stor kunst og regnbuefarvet panoramaudsigt over byen. Læs mere hos AROS.

Banegården

Aarhus Banegård kan meget vel være dit første møde med byen. Her er der den sædvanlige travlhed og småkaotiske stemning, der nu engang har det med at indfinde sig på store banegårde, og den direkte forbindelse til storcentret Bruuns Galleri er kun med til at øge effekten.

Det er dog værd at dvæle lidt ved selve bygningen, hvis man kan abstrahere for menneskemylderet. Den er opført i 1929 og opført i klassicistisk stil med masser af søjler og krummelurer, der sender tankerne tilbage til antikken. Selve byggeriet er desuden en del af et helstøbt værk, med ensartede gule murstensbygninger ved Banegårdspladsen, Ryesgade, Park Allé og Sønder Allé.

Botanisk Have og Væksthusene

Bag Den Gamle By ligger Botanisk Have som en langstrakt og bakket oase i midtbyen. Botanisk Have er grundlagt i slutningen af 1800-tallet, og området er i dag fredet. På en tur rundt i parken kan man opleve mange forskellige typer af beplantning fra rundt omkring i verden. Du kan også se Tuebøl Stubmølle i haven. Møllen er fra 1792 og blev flyttet til Aarhus i 1931.

I Botanisk Have finder du også Væksthusene, som hører under Aarhus Universitet. Det er gratis at besøge de to lune kupler, hvor du kan opleve planter fra hele verden. Læs mere hos Science Museerne.

Den Gamle By

Danmarks Købstadsmuseum er er opbygget som en helt lille købstad med ægte, gamle huse, der er hentet til museet fra andre danske byer. Museets historie går tilbage til 1914, og det markedsfører sig som verdens første frilandsmuseum for købstædernes kultur og historie.

En vandring gennem frilandsmuseet er som en tur igennem 500 års byhistorie. De ældste bygninger er fra 1500-tallet, imens den seneste afdeling af museet viser, hvordan købstadslivet så ud i 1974. Om aftenen, når butikkerne og husene er lukket, er det muligt at vandre igennem Den Gamle Bys gader helt gratis. Læs mere om Den Gamle By

Dokk1

I 2015 åbnede byens nye kulturhus ved havnefronten. Dokk1 er hurtigt blevet et naturligt omdrejningspunkt i byen – og med god grund. Her er bibliotek, stadsarkiv, café, multisal og en stor udendørs legeplads. Selve byggeriets arkitektur er også et besøg værd i sig selv. Læs mere hos Dokk1.

Domkirken

Aarhus Domkirke er ikke til at komme udenom. Det næsten 100 meter høje tårn er synligt langvejs fra, og domkirken er med sine 93 meter den længste kirke i Danmark. Opførelsen af den enorme kirke startede i slutningen af 1100-tallet, og kirkens nuværende gotiske udtryk er et resultat af en ombygning omkring år 1500.

Inde i kirken kan du se en lang række farverige kalkmalerier – blandt andet landets største, som er 220 kvadratmeter og forestiller Clemens og Kristoforus. Det er også muligt at komme op i toppen af kirketårnet og nyde udsigten over Aarhus. Læs mere på domkirkens hjemmeside.

Marselisborg og Mindeparken

I den sydlige ende af Aarhus ligger Marselisborg Slot. Det nuværende slot er opført i 1902 af den kongelige bygningsinspektør Hack Kampmann, og slottet fungerer som dronningens sommerresidens. Der er ikke offentlig adgang til slottet, men man kan gå en tur i slotsparken, når den kongelige familie ikke er på besøg.

Ved foden af slottet og ned mod Aarhusbugten folder Marselisborg Mindepark sig ud. Parken er anlagt i 1925, og den var egentlig tænkte som samlingssted for udenlandsdanskere, når de var på besøg i hjemlandet. Men den rolle overtog Rebild-festerne.

Midt i al det grønne ligger det stemningsfulde mindemonument over 1. Verdenskrig. På indervæggene på den cirkelformede plads er navnene på de i alt 4144 sønderjyder, der faldt i krigen i den tyske hær, fordi Sønderjylland dengang var en del af Tyskland.

Mindeparken er et besøg værd hele året, men i maj og juni er der en ekstra god grund til at kigge forbi, når alle kirsebærtræerne blomstrer.

Moesgaard

Lidt uden for Aarhus ligger Moesgaard Museum. Det arkæologiske museum holder til i nogle spektakulære bygninger med et græsklædt tag, man kan bestige. Ved siden af museet ligger herregården Moesgaard, som har rødder tilbage til 1500-tallet. De nuværende bygninger er fra 1700-tallet og husede indtil 2014 Moesgaard Museum. I dag holder Aarhus Universitet til på herregården.

Der ligger en fin, lille have i forbindelse med herregården, og herfra fører en sti videre ned til den historiske vandmølle, Skovmøllen, der i dag fungerer som café.

Rådhuset

Aarhus Rådhus er et fint stykke moderne arkitektur fra 1941, som er tegnet af Arne Jakobsen og Erik Møller. Det indvendige møblement har Hans Wegner stået for. Rådhuset regnes for lidt af et hovedværk i dansk modernisme, og det er fredet. Hver lørdag er der guidede rundture.
Læs mere på kommunens hjemmeside.

Tivoli Friheden

Byens forlystelsespark Tivoli Friheden ligger i forlængelse af Marselisborgskovene. Parken er opført i 1964 og udspringer af Folkeparken Friheden fra 1958. Tivoli Friheden er et sikkert hit blandt børn og barnlige sjæle, og voksne sætter også pris på at besøge parken om fredagen, hvor der er ”Fed Fredag” med levende musik. Læs mere hos Tivoli Friheden.

Vor Frue Kirke

Aarhus’ anden centrale middelalderkirke, Vor Frue Kirke, lever måske en tilværelse lidt i skyggen af domkirken. Og det er faktisk lidt synd. For kirken er et velbevaret stykke kirkehistorie med masser at byde på.

Krypten i Vor Frue Kirke var oprindeligt en kirke i sig selv fra cirka 1060, og den er dermed intet mindre end Nordens ældste, hvælvede stenkirke og det ældste rum i Aarhus. Kryptkirken blev først opdaget under en renovering af kirken i 1955.

Den nuværende Vor Frue Kirke er opført i 1200-tallet, og var oprindelig en del af et dominikanerkloster. Efter Reformationen blev klosteret omdannet til et hospital, og i dag er bygningerne lavet om til lejligheder for personer over 60 år.

Som en del af klosterkomplekset ligger en lille klosterkirke, som tidligere fungerede som munkenes mødesal. Det lille, stemningsfulde rum byder også på en række kalkmalerier og glasmosaikker af Per Kirkeby. Læs mere om Vor Frue Kirke på kirkens hjemmeside.

Aarhus Universitet med park og museer

Byens store universitetskompleks er samlet i udkanten af centrum og byder på et smukt ensemble af gule murstensbygninger. Universitetet er grundlagt i 1928, og siden da er en lang række bygninger tilføjet med årene – dog med respekt for de oprindelige bygninger.

Mellem bygningerne ligger universitetsparken, der er åben for alle. Her finder du også Naturhistorisk Museum, hvor du kan se et væld af udstoppede dyr. Du kan også blive klogere naturvidenskaben på Steno Museet, som også hører under universitetet og ligger tæt på universitetsparken.

Naturen omkring Aarhus

Marselisborgskovene

Syd for Aarhus ligger dette 750 ha store skovområde. Det strækker sig groft sagt fra Marselisborg Slot til Moesgaard Museum, og her er der masser af muligheder for grønne oplevelser.

Der er mange stier i skovene, som du kan gå, løbe eller cykle på, og vil du helt tæt på skovens dyr, så kig ind i Marselisborg Dyrehave og hils på nysgerrige dådyr og vildsvin. Du kan også opleve de dramatiske skråninger, der fører ned til havet – for eksempel ved Ørnereden, hvor en stejl trappe tager dig op og ned.

Trænger du til lidt kalorier oven på trappeturen, er der en lille kiosk ved Ørnereden. Det samme gælder ved Moesgaard Strand, hvor du kan forsyne dig med forfriskninger før eller efter en dukkert.

Er du til kaffe og kage, så er der også en god idé at søge mod Skovmøllen, der ligger ved Giber Å. Det idylliske bindingsværkskompleks har en historie, der går tilbage til 1500-tallet, og i dag kan man nyde en god kaffetår eller en frokost i de historiske bygninger.

Riis Skov

Denne meget bynære skov ligger øst for bydelen Trøjborg ud mod vandet. Her er der mange forskellige stier at vælge imellem, og undervejs er der god udsigt til Mols, Aarhus Ø og Aarhusbugten.

Om foråret bliver store dele af skovbunden dækket af ramsløg, hvilket resulterer i en ret skarp lugt.

Brabrandstien

Den 19 kilometer lange, asfalterede Brabrandsti går fra centrum af Aarhus og hele vejen ud omkring Brabrand Sø. Stien er populær blandt gående og løbende, så forvent at skulle dele oplevelsen med mange andre.

Den første del af turen går langs Aarhus Å, hvor flere fodgængerbroer krydser vandet, og hvor husene ligger tæt. Senere bliver terrænet mere åbent og til sidst ender stien med at ramme Brabrand Sø.

Fakta og historie

Indbyggertal (2021)

Aarhus by: 282.910

Aarhus Kommune: 352.751

Vigtige årstal

700-tallet: De første bebyggelser opstår under navnet Aros.

948: Aarhus får sin første biskop
1100-tallet: Første domkirke opføres
1200-tallet: Aarhus får købstadsrettigheder

14-1500-tallet: Byen og domkirken vokser

1541 og 1556: Brande hærger byen

1600-tallet: Indbyggertallet stiger trods krige og epidemier

1845: Udvidelse af havnen

1862: Jernbanen anlægges

Byens historie i korte træk

Aarhus er grundlagt helt tilbage i 700-tallet under navnet Aros. Byens placering ved udmundingen af Aarhus Å sikrede et godt udgangspunkt for handel, og i 948 blev byens betydning understreget af, at der blev udpeget en biskop.

I Vikingetiden var Aros en af landets vigtigste byer, og kongemagten befæstede byen og prægede mønt.

I 1100- og 1200-tallet voksede kirkens betydning, og der blev opført flere kirker i byen. Blandt andet blev de første sten til byens domkirke lagt. Aarhus fik også i denne periode købstadsrettigheder.

Vild vækst

Op igennem Middelalderen fortsatte Aarhus sin vækst, så kongen måtte give tilladelse til, at der blev bygget uden for byens oprindelige volde. Domkirken blev i 1400-tallet også ombygget til det gotiske pragtbyggeri, man stadig kan se i dag.

Selvom byen blev plaget af brande i 1500-tallet og trods generelle tendenser i landet til krig og sygdom i 1600-tallet, voksede Aarhus. Ifølge Trap Lex voksede byen med 21 % i perioden 1619-1672, så der i 1672 var 3474 indbyggere.

I 1800-tallet eksploderede befolkningstallet, og byen blev Jyllands største. En stor udvidelse af havnen i 1845 og anlæggelsen af jernbanen i 1862 var medvirkende til, at indbyggertallet næsten blev tidoblet fra 8.891 i 1855 til 86.197 i 1921.

Spise og sove

Spisesteder


Der er naturligvis masser af muligheder, hvis du vil ud at spise i Aarhus. Her er både Michelin-restauranter, små studenterspisesteder og alle de store kæderestauranter. Hvis du vil opleve Aarhus af i går, så sæt kursen mod Rådhuskafeen, der serverer god, gammeldags mad. Ellers er der altid spændende spisesteder i og omkring Jægergårdsgade og Mejlgade. Få det store overblik hos Tripadvisor

Overnatning

Der er heller ikke mangel på sengepladser i byen. Se mere hos Booking.com.

Billeder fra Aarhus

Billeder fra Aarhus

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Ebeltoft

Læs mere

Helgenæs

Læs mere

Jeksendalen

Læs mere

Marselisborg Skovene

Læs mere

Mols Bjerge og Kalø Slotsruin

Læs mere

Odder

Læs mere

Randers

Læs mere

Samsø

Læs mere

Skanderborg

Læs mere

Links og kort

Visit Aarhus – turistinformation

Trap Lex – historie og info om byen