Svinkløv Plantage og Slettestrand

Kuperet klit-terræn og historisk fiskerleje ved Jammerbugten

Når du begiver dig igennem Svinkløv Plantage, kan det være svært at forestille sig, at området var stort set træløst indtil slutningen af 1800-tallet. Men i bestræbelserne på at bekæmpe tiltagende sandflugt blev der plantet tusindvis af træer. Derfor ligger Svinkløv Plantage i dag som et grønt og bølgende tæppe helt ud til Jammerbugten.

Områdets unikke variation af hav, klitter, kystslette, skrænter, vandløb og skov er kort sagt en fryd for øje og sjæl, og derfor er det ikke nogen overraskelse, at Svinkløv sammen med den nærliggende naturplet, Fosdalen, er en af i alt 15 naturperler i den officielle danske naturkanon.

Allerede i 1824 faldt Kong Frederik den 6. for områdets skønhed, da han betegnede Grønnestrand ved Svinkløv som den ”skønneste plet i riget” – og mon ikke de logerende gæster på det historiske Svinkløv Badehotel tænker det samme?

Heldigvis skal man hverken være konge eller badehotelsgæst for at gå på opdagelse i Svinkløv Klitplantage. Den er frit tilgængelig for alle!

Is og ophaling på Slettestrand

I forlængelse af Svinkløv Plantage ligger det lille fiskerleje Slettestrand. Her kan man forsyne sig med en is og begive sig ned til havet, hvor gamle både ligger malerisk på landingspladsen. Et særligt ophalingsspil trækker bådene ud i havet og bidrager til den autentiske stemning.

I den gamle redningsstation og i det tilstødende bådebyggeri holder Han Herred Havbåde til. Foreningen arbejder for at bevare de historiske landingspladser og klinkbyggede havbåde, og de professionelle bådebyggere har allerede reddet flere gamle havbåde fra ophugning.

På Slettestrand ligger fire af de restaurerede både. De bliver brugt til tursejlads og fiskeri.

Læs mere

Svinkløv Badehotel

Smukt placeret i klitterne og med udsigt til havet ligger det mondæne Svinkløv Badehotel. Den oprindelige træbygning stammede fra 1925 og stod som et pittoresk vidne om verden af i går, da badeturismen gjorde sit indtog i blandt den rige del af befolkningen.

I 2016 brændte det gamle badehotel ned til grunden, og kun et anneks og ishuset undgik flammerne. Tre år senere stod et nyt hotel klar, som blev opført i stil med det oprindelige byggeri.

Grønnestrand og lyngmøllen

”Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige!” Sådan skulle Kong Frederik den 6. havde udbrudt, da han besøgte Grønnestrand den 21. juni 1824. Til minde om kongens besøg blev der rejst en søjle, kongestenen, som stadig står som et ensomt byggeri i området.

Det fredede område ved Grønnestrand består primært af klitter og klithede. Frem til 1200-tallet var Grønnestrand i øvrigt dækket af vand og fungerede som et sund, som forbandt Jammerbugten med Limfjorden.

Ved Grønnestrand kan du også se den lille lyngmølle fra 1876. Den er bygget af drivtømmer og er den eneste mølle i Danmark, der er beklædt med lyng. Møllen var i funktion frem til midt i 1930’erne.

Svinklovene

I den nordvestlige del af plantagen ligger bakkeområdet svinklovene, som har lagt navn til stedet. Den bølgende formation på bakker er skabt ved, at vandet gennem årtusinder langsomt har opløst det kridt, bakkerne består af. Navnet henviser til, at de blotlagte bakker med lidt god vilje kan ligne grisetæer.

(Annonce)

Billeder fra Svinkløv Plantage og Slettestrand

Billeder fra Svinkløv Plantage og Slettestrand

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Fosdalen og Langdal Plantage

Læs mere

Løgstør

Læs mere

Nationalpark Thy

Læs mere

Nibe

Læs mere

Vestkysten

Læs mere

Aalborg

Læs mere

Links og kort