Ribe
Mærk historien i Danmarks ældste by
Ribe er noget helt særligt. Det er man ikke et sekund i tvivl om, når man står på domkirkepladsen midt i byen. Her troner den mægtige domkirke, der har rødder helt tilbage til 1100-tallet. Og her ligger det ene prægtige 1500-talsbyggeri efter det andet og vidner om engang, hvor Ribe havde en helt central betydning for både Danmark og hele Nordeuropa.
Selvom Ribe i dag må regnes som en lille by med godt 8.000 indbyggere, så er fortidens storhed stadig massivt til stede. Både på Torvet og rundt omkring i byens mange brostensbelagte gader, hvor de historiske huse står skævt og tæt.
Shopping-centrum i over 1000 år
Arkæologiske undersøgelser viser, at der allerede i 700-tallet var gang i handlen i Ribes gader. Med årene udviklede byen sig til et vigtigt knudepunkt for handel mellem Norden og resten af Europa, og derfor var det også helt naturligt, at byen blev bispesæde i 948 – et godt stykke tid, før Danmark officielt indførte kristendommen.
I dag har Ribe vel nok mistet sin betydning som landets handelsmæssige og religiøse omdrejningspunkt. Til gengæld har den velbevarede by fået en helt ny og central betydning som et attraktivt udflugtsmål for både danske og udenlandske turister. Det forstår man godt.
Læs mere
Det er svært at lave en stringent byrundtur i Ribe. For en del af oplevelsen ved byen er at vandre rundt på kryds og tværs i de brostensbelagte gader og gyder og indsnuse den historiske stemning. Men her er et bud på en tur, der går forbi de vigtigste seværdigheder. Afstikkere undervejs er mere end tilladt!
Sct. Catharinæ til domkirken
Start rundturen ved Sct. Catharinæ kirke, hvor der er parkeringsplads, hvis du kommer i bil. Banegården ligger også bare et par hundrede meter herfra. Kig ind i den stemningsfulde kirke med den velbevarede klostergård, inden du fortsætter mod centrum ad Dagmargade.
Inden længe rammer du Torvet, hvor byens imponerende domkirke står. Tag en tur ind i kirken, tag eventuelt en tur op i tårnet og gå en tur rundt på den smukt istandsatte domkirkeplads.
Kig også ind i Kannikehuset fra 2016. Det moderne byggeri smelter fint ind i de historiske rammer og indeholder resterne af et kloster, det lå på stedet i 1100-tallet.
Riberhus og Skibbroen
Fra Torvet går turen nu mod borgbanken Riberhus. Grønnegade i den nordvestlige ende af Torvet fører direkte til borgbanken – dog skifter vejen navn til Erik Menveds Vej de sidste meter. Grønnegade er en af mange gader i Ribe, der med sine skæve, små huse og toppede brosten giver et godt historisk indtryk af byen.
Bestig borganlægget og nyd udsigten over byen og det flade, omkringliggende landskab, inden du går ad Langelinje tilbage til Skibbroen og byen. Læg mærke til stormflodssøjlen i Skibbrogade, der viser, hvor højt Ribe Å til tider har gået.
I Skibbrogade ligger der mange hyggelige huse og spisesteder, og flere gyder fører dig ind i historien, hvis du vil gå på opdagelse.
Nederdammen og museumshaven
Fra Skibbroen krydser du den lille bro og følger butiksgaden Nederdammen nogle hundrede meter. Herefter drejer du til højre ad Sct. Nicolaj Gade, til du kommer til byens lille, fine kunstmuseum.
På siden af bygningen fører en lille sti dig først forbi museumshaven og sidenhen hen over Ribe Å ad flere små broer og øer. På den anden side af broerne er du tilbage ved Sct. Catharinæ Kirke, hvor turen startede.
Domkirken
Ribe Domkirke er uden tvivl en af landets mest imponerende kirkebyggerier og et af de vigtigste bygningsværker fra den tidlige middelalder. Kirken står på samme sted som en trækirke, som allerede blev opført i år 855 – altså et godt stykke tid inden kristendommen officielt blev indført i Danmark.
Den nuværende kirke er påbegyndt omkring 1150 og er blevet udvidet ad flere omgange. Den seneste store restaurering skete i 1880-1914. Her blev torvet sænket med halvanden meter, så det kom på niveau med kirken, og der blev opført et nyt tårn. I dag kan man bestige tårnet og nyde udsigten over byen. I 2013 blev den omkringliggende domkirkeplads endnu engang renoveret, så den i dag fremstår smuk og harmonisk – og uden biler.
Torvet og Kannikegården
Torvet er Ribes hjerte. Her ligger domkirken flankeret af en række velbevarede huse fra 1500-tallet i form af Hotel Dagmar, Porsborg, Hans Tausens Hus og Den Gamle Arrest.
I 2016 føjede Kannikegården (billedet ovenover) sig til rækken af huse på Torvet. Bygningen har taget navn efter et kloster, som lå på grunden i 1100-tallet. Ruinen af det gamle kloster er en integreret del af bygningen, og besøgende kan kigge ind og beundre de gamle teglstensrester, som regnes for at være blandt det ældste teglstensbyggeri i Danmark.
Sct. Catharinæ kirke og kloster
Det kan godt være, Ribe Domkirke løber med det meste af opmærksomheden, men Sct. Catharinæ Kirke
fortjener helt bestemt også et besøg. Kirken og det tilhørende klosteranlæg er opført af dominikanermunkene i 1200-tallet, og den nuværende kirke fik sit udseende i 1400-tallet. Kirken er opført i et sumpet område, og derfor har den gennem tiden været truet af sammenstyrtninger flere gange. Det gælder også tårnet, der måtte forkortes, ligesom hele kirken måtte rettes gevaldigt op i 1918.
Efter Reformationen blev munkene sendt væk, og kirken blev gjort til sognekirke. Som et af de eneste steder i landet er det tidligere klosteranlæg stadig bevaret. Derfor kan du gå en tur ud i det stemningsfulde gårdrum, kaldet fratergården. Her kan du beundre det fredfyldte, grønne anlæg, der er rammet smukt ind af klosterets korsgang.
Riberhus Slotsbanke
Der har ligget en borg på bankerne i udkanten af Ribe siden sidst i 1200-tallet. Her opførte kong Erik Klipping en borg, som sammen med Koldinghus fungerede som en af Kongerigets grænseborge mod Hertugdømmet Slesvig.
I 1320 omtales Riberhus Slot som erstatning for den oprindelige kongsgård. Man ved ikke helt, hvordan slottet har set ud, men man ved, at borgen fik blev forsynet med voldgrav, mure og kanoner i 1500-tallet.
I 1600-tallet begyndte slottet at forfalde, og det blev til sidste revet ned. Det eneste synlige levn af Riberhus er ruinen af skriverstuen fra 1300-tallet. I dag kan man besøge voldstedet og danne sig et indtryk af, hvordan der måtte have set ud dengang i middelalderen, hvor der stod en mægtig borg på stedet. Der er også en fin udsigt ind over Ribe.
Museer
Der ligger flere museer i Ribe. Her er en kort beskrivelse:
- Ribe Kunstmuseum ligger i en fornem 1800-talsvilla og byder på værker af kendte danske malere.
- Jacob A Riis museet fortæller historien om bysbarnet Jacob A. Riis, der blev kendt for at dokumentere de fattiges usle forhold i 1800-tallets New York
- Museet Ribes Vikinger fortæller Ribes historie fra vikingetid og middelalder frem til år 1700
- På Hex kan du blive klogere på fortidens heksejagter
Vadehavscenteret
Vadehavscenteret ligger nogle kilometer uden for Ribe. Det smukke byggeri formidler den unikke natur i og omkring Vadehavet, og der afgår guidede ture ud i verdensarvs-naturen fra centeret.
Indbyggertal (2022)
Indbyggere i Ribe by: 8257
Esbjerg Kommune: 115.459
Vigtige årstal
700-tallet: Ribe grundlægges
855: Den første kirke bygges
948: Ribe bliver bispesæde
1100-tallet: Domkirken opføres
1202: Byen får omfattende købstadsprivilegier
1268: Kongeborgen Riberhus opføres
13-1500-tallet: Byen vokser og lever godt af handel
16-1800-tallet: Væksten stopper og byen oplever øget konkurrence
1864: Ny grænsedragning sikrer, at Ribe forbliver dansk
Byens historie i korte træk
Ribe regnes for at være Nordens ældste by, og den har rødder helt tilbage til 700-tallet. Der er blandt andet fundet spor efter en handelsgade fra 703, og byen regnes i det hele taget som en af de vigtigste handelsbyer i Nordeuropa på det tidspunkt. Kongemagten var også tidligt involveret i at sikre gode handelsbetingelser i byen.
I midten af 800-tallet blev der opført en trækirke i byen på det sted, hvor domkirken i dag ligger – og 948 blev byen bispesæde. Det skete vel at mærke før kristendommen officielt blev indført i Danmark.
Domkirken bliver centrum for byen
I 1000-tallet rykkede byens centrum, så det kom til at ligge omkring kirken. Der blev anlagt i alt tre kilometer veje, og byen havde fortsat stor betydning som handelscentrum og eksporthavn. I 1100-tallet blev den første domkirke af sten opført, og der var også en kongeborg et ukendt sted i byen.
Ribes rivende udvikling fortsatte i 1200-tallet, hvor byen fik tildelt meget omfattende købstadsprivilegier, som gav byens købmænd ret til at handle overalt i riget uden at skulle betale told. Byen blev også omgivet af en stor bymur, og en ny kongeborg blev opført i form af Riberhus i 1268. Borgen blev sandsynligvis opført af Erik Klipping, som også gav byen sin stadsret – den såkaldte Riberret.
Efter en kort nedgang i 1300-tallet, hvor byen blandt andet var plaget af pest, fortsatte fremgangen i 14- og 1500-tallet. Byen nød blandt andet godt af at være transitsted for handlen med dansk oksekød, som der var stor efterspørgsel på længere sydpå i Europa.
Tilbagegang
Fra midten af 1600-tallet og cirka 200 år frem blev Ribe ramt af en generel tilbagegang. Dels slog pesten til igen, og dels var byens placering som en enklave midt i hertugdømmet Slesvig en ulempe, da det omkringliggende land kunne drive handel udenom byen.
Den nye grænsedragning efter krigen i 1864 var heller ikke nogen fordel for byen. Godt nok sikrede Danmark sig, at Ribe forblev dansk, selvom den egentlig lå syd for Kongeåen. Men byen mistede store dele af sit opland syd for byen til Preussen. Samtidig førte anlæggelsen af Esbjerg til øget intern konkurrence.
I 1900-tallet begyndte Ribe igen så småt at vokse. Indbyggertallet steg med omkring 50 procent op igennem århundredet, og byens areal blev også tidoblet. I dag bor der godt 8.000 indbyggere i byen, som engang var en af Nordens største og vigtigste byer.
Spisesteder
Ribe er et populært udflugtsmål for både danskere, tyskere og andre turister. Derfor er der masser af spisesteder i midtbyen.
Få et overblik over spisesteder hos Tripadvisor.
Overnatning
Der er mange hoteller og private overnatningsmuligheder i byen. Vil du have stemning og historie for alle pengene, så kig nærmere på Hotel Dagmar, som ligger på Torvet lige over for domkirken. Find sengepladser hos Booking.com.
(Annonce)
Tag med på en byrundtur
Det er svært at lave en stringent byrundtur i Ribe. For en del af oplevelsen ved byen er at vandre rundt på kryds og tværs i de brostensbelagte gader og gyder og indsnuse den historiske stemning. Men her er et bud på en tur, der går forbi de vigtigste seværdigheder. Afstikkere undervejs er mere end tilladt!
Sct. Catharinæ til domkirken
Start rundturen ved Sct. Catharinæ kirke, hvor der er parkeringsplads, hvis du kommer i bil. Banegården ligger også bare et par hundrede meter herfra. Kig ind i den stemningsfulde kirke med den velbevarede klostergård, inden du fortsætter mod centrum ad Dagmargade.
Inden længe rammer du Torvet, hvor byens imponerende domkirke står. Tag en tur ind i kirken, tag eventuelt en tur op i tårnet og gå en tur rundt på den smukt istandsatte domkirkeplads.
Kig også ind i Kannikehuset fra 2016. Det moderne byggeri smelter fint ind i de historiske rammer og indeholder resterne af et kloster, det lå på stedet i 1100-tallet.
Riberhus og Skibbroen
Fra Torvet går turen nu mod borgbanken Riberhus. Grønnegade i den nordvestlige ende af Torvet fører direkte til borgbanken – dog skifter vejen navn til Erik Menveds Vej de sidste meter. Grønnegade er en af mange gader i Ribe, der med sine skæve, små huse og toppede brosten giver et godt historisk indtryk af byen.
Bestig borganlægget og nyd udsigten over byen og det flade, omkringliggende landskab, inden du går ad Langelinje tilbage til Skibbroen og byen. Læg mærke til stormflodssøjlen i Skibbrogade, der viser, hvor højt Ribe Å til tider har gået.
I Skibbrogade ligger der mange hyggelige huse og spisesteder, og flere gyder fører dig ind i historien, hvis du vil gå på opdagelse.
Nederdammen og museumshaven
Fra Skibbroen krydser du den lille bro og følger butiksgaden Nederdammen nogle hundrede meter. Herefter drejer du til højre ad Sct. Nicolaj Gade, til du kommer til byens lille, fine kunstmuseum.
På siden af bygningen fører en lille sti dig først forbi museumshaven og sidenhen hen over Ribe Å ad flere små broer og øer. På den anden side af broerne er du tilbage ved Sct. Catharinæ Kirke, hvor turen startede.
Seværdigheder
Domkirken
Ribe Domkirke er uden tvivl en af landets mest imponerende kirkebyggerier og et af de vigtigste bygningsværker fra den tidlige middelalder. Kirken står på samme sted som en trækirke, som allerede blev opført i år 855 – altså et godt stykke tid inden kristendommen officielt blev indført i Danmark.
Den nuværende kirke er påbegyndt omkring 1150 og er blevet udvidet ad flere omgange. Den seneste store restaurering skete i 1880-1914. Her blev torvet sænket med halvanden meter, så det kom på niveau med kirken, og der blev opført et nyt tårn. I dag kan man bestige tårnet og nyde udsigten over byen. I 2013 blev den omkringliggende domkirkeplads endnu engang renoveret, så den i dag fremstår smuk og harmonisk – og uden biler.
Torvet og Kannikegården
Torvet er Ribes hjerte. Her ligger domkirken flankeret af en række velbevarede huse fra 1500-tallet i form af Hotel Dagmar, Porsborg, Hans Tausens Hus og Den Gamle Arrest.
I 2016 føjede Kannikegården (billedet ovenover) sig til rækken af huse på Torvet. Bygningen har taget navn efter et kloster, som lå på grunden i 1100-tallet. Ruinen af det gamle kloster er en integreret del af bygningen, og besøgende kan kigge ind og beundre de gamle teglstensrester, som regnes for at være blandt det ældste teglstensbyggeri i Danmark.
Sct. Catharinæ kirke og kloster
Det kan godt være, Ribe Domkirke løber med det meste af opmærksomheden, men Sct. Catharinæ Kirke
fortjener helt bestemt også et besøg. Kirken og det tilhørende klosteranlæg er opført af dominikanermunkene i 1200-tallet, og den nuværende kirke fik sit udseende i 1400-tallet. Kirken er opført i et sumpet område, og derfor har den gennem tiden været truet af sammenstyrtninger flere gange. Det gælder også tårnet, der måtte forkortes, ligesom hele kirken måtte rettes gevaldigt op i 1918.
Efter Reformationen blev munkene sendt væk, og kirken blev gjort til sognekirke. Som et af de eneste steder i landet er det tidligere klosteranlæg stadig bevaret. Derfor kan du gå en tur ud i det stemningsfulde gårdrum, kaldet fratergården. Her kan du beundre det fredfyldte, grønne anlæg, der er rammet smukt ind af klosterets korsgang.
Riberhus Slotsbanke
Der har ligget en borg på bankerne i udkanten af Ribe siden sidst i 1200-tallet. Her opførte kong Erik Klipping en borg, som sammen med Koldinghus fungerede som en af Kongerigets grænseborge mod Hertugdømmet Slesvig.
I 1320 omtales Riberhus Slot som erstatning for den oprindelige kongsgård. Man ved ikke helt, hvordan slottet har set ud, men man ved, at borgen fik blev forsynet med voldgrav, mure og kanoner i 1500-tallet.
I 1600-tallet begyndte slottet at forfalde, og det blev til sidste revet ned. Det eneste synlige levn af Riberhus er ruinen af skriverstuen fra 1300-tallet. I dag kan man besøge voldstedet og danne sig et indtryk af, hvordan der måtte have set ud dengang i middelalderen, hvor der stod en mægtig borg på stedet. Der er også en fin udsigt ind over Ribe.
Museer
Der ligger flere museer i Ribe. Her er en kort beskrivelse:
- Ribe Kunstmuseum ligger i en fornem 1800-talsvilla og byder på værker af kendte danske malere.
• Jacob A Riis museet fortæller historien om bysbarnet Jacob A. Riis, der blev kendt for at dokumentere de fattiges usle forhold i 1800-tallets New York
• Museet Ribes Vikinger fortæller Ribes historie fra vikingetid og middelalder frem til år 1700
• På Hex kan du blive klogere på fortidens heksejagter
Vadehavscenteret
Vadehavscenteret ligger nogle kilometer uden for Ribe. Det smukke byggeri formidler den unikke natur i og omkring Vadehavet, og der afgår guidede ture ud i verdensarvs-naturen fra centeret.
Fakta og historie
Indbyggertal (2021)
Indbyggere i Ribe by: 8287
Esbjerg Kommune: 115.579
Vigtige årstal
700-tallet: Ribe grundlægges
855: Den første kirke bygges
948: Ribe bliver bispesæde
1100-tallet: Domkirken opføres
1202: Byen får omfattende købstadsprivilegier
1268: Kongeborgen Riberhus opføres
13-1500-tallet: Byen vokser og lever godt af handel
16-1800-tallet: Væksten stopper og byen oplever øget konkurrence
1864: Ny grænsedragning sikrer, at Ribe forbliver dansk
Byens historie i korte træk
Ribe regnes for at være Nordens ældste by, og den har rødder helt tilbage til 700-tallet. Der er blandt andet fundet spor efter en handelsgade fra 703, og byen regnes i det hele taget som en af de vigtigste handelsbyer i Nordeuropa på det tidspunkt. Kongemagten var også tidligt involveret i at sikre gode handelsbetingelser i byen.
I midten af 800-tallet blev der opført en trækirke i byen på det sted, hvor domkirken i dag ligger – og 948 blev byen bispesæde. Det skete vel at mærke før kristendommen officielt blev indført i Danmark.
Domkirken bliver centrum for byen
I 1000-tallet rykkede byens centrum, så det kom til at ligge omkring kirken. Der blev anlagt i alt tre kilometer veje, og byen havde fortsat stor betydning som handelscentrum og eksporthavn. I 1100-tallet blev den første domkirke af sten opført, og der var også en kongeborg et ukendt sted i byen.
Ribes rivende udvikling fortsatte i 1200-tallet, hvor byen fik tildelt meget omfattende købstadsprivilegier, som gav byens købmænd ret til at handle overalt i riget uden at skulle betale told. Byen blev også omgivet af en stor bymur, og en ny kongeborg blev opført i form af Riberhus i 1268. Borgen blev sandsynligvis opført af Erik Klipping, som også gav byen sin stadsret – den såkaldte Riberret.
Efter en kort nedgang i 1300-tallet, hvor byen blandt andet var plaget af pest, fortsatte fremgangen i 14- og 1500-tallet. Byen nød blandt andet godt af at være transitsted for handlen med dansk oksekød, som der var stor efterspørgsel på længere sydpå i Europa.
Tilbagegang
Fra midten af 1600-tallet og cirka 200 år frem blev Ribe ramt af en generel tilbagegang. Dels slog pesten til igen, og dels var byens placering som en enklave midt i hertugdømmet Slesvig en ulempe, da det omkringliggende land kunne drive handel udenom byen.
Den nye grænsedragning efter krigen i 1864 var heller ikke nogen fordel for byen. Godt nok sikrede Danmark sig, at Ribe forblev dansk, selvom den egentlig lå syd for Kongeåen. Men byen mistede store dele af sit opland syd for byen til Preussen. Samtidig førte anlæggelsen af Esbjerg til øget intern konkurrence.
I 1900-tallet begyndte Ribe igen så småt at vokse. Indbyggertallet steg med omkring 50 procent op igennem århundredet, og byens areal blev også tidoblet. I dag bor der godt 8.000 indbyggere i byen, som engang var en af Nordens største og vigtigste byer.
Spise og sove
Spisesteder
Ribe er et populært udflugtsmål for både danskere, tyskere og andre turister. Derfor er der masser af spisesteder i midtbyen.
Få et overblik over spisesteder hos Tripadvisor.
Overnatning
Der er mange hoteller og private overnatningsmuligheder i byen. Vil du have stemning og historie for alle pengene, så kig nærmere på Hotel Dagmar, som ligger på Torvet lige over for domkirken. Find sengepladser hos Booking.com.
Billeder fra Ribe
Billeder fra Ribe
(Annonce)
Oplevelser i nærheden
Links og kort
Vadehavskysten – turistinformation
Trap Lex – Ribes historie