Nymindegab

Eks-fiskerleje omgivet af storslået natur

Nymindegab putter sig som en lille menneskelig lomme i den storladne og til tider voldsomme vestkystnatur. Mod nord breder Ringkøbing Fjord sig, mod syd er det klitheden og plantagen og mod vest brøler bølgerne fra Vesterhavet.

Det er den dramatiske natur, der gør Nymindegab til et særligt sted. Når man står for enden af byen og spejder ud over klithedens særprægede landskab, kan man stå med en fascinerende fornemmelse af at befinde sig et langt mere eksotisk sted end. Og når man går i klithedelandskabet mellem pletvise rester af det, der engang var en brusende strøm mellem fjorden og havet, forstærkes fornemmelsen af, at det her sted er noget ganske særligt.

Gabet skabte et fiskersamfund – og så lukkede gabet i igen

Fjorden og havet skabte i starten af 1800-tallet betingelserne for, at der opstod et lille fiskerleje på netop dette sted. Lejet blev kaldt Gabet, fordi det netop var her, der opstod et hul – eller gab – mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord.

Det blev starten på et kort og intenst fiskerieventyr, hvor et fiskerleje skød op og siden en landingsplads. Glæden varede dog kort, for det naturskabte gab vandrede videre sydpå og efterlod Nymindegab med tilsandingsbøvl.

Trods udgravninger af kanaler i både 1892 og 1915 lykkedes det ikke at få genskabt de gode fiskeriforhold. I stedet flyttede fiskeriet til Hvide Sande, hvor det stadig bor. Med fiskerne forsvandt også planerne om en jernbaneforbindelse til Varde.

Tysk lejr blev til skole for hjemmeværnet

Jernbanen kom dog til Nymindegab, men det blev først med tyskerne under 2. Verdenskrig. Her slog tropperne sig ned i området og etablerede Nymindegablejren. Herfra opførte de forsvarsværker til dele af Atlantvolden ud mod kysten.

Efter krigens slutning blev lejren en overgang brugt til at huse tyske flygtninge, inden hjemmeværnet rykkede ind. Her har værnet holdt til siden, og Hjemmeværnsskolen sørger den dag i dag for hverdagsliv i den landsby, fiskerne forlod.

Derudover lægger mange turister forståeligt nok vejen forbi Nymindegab for at nyde naturen og den lange strand, der gemmer sig på den anden side af den måneagtige klithede.

Læs mere

Esehusene

For enden af byen, hvor havnen engang lå, står der i dag tre a-formede træhuse, som vidner om dengang, fiskeriet fyldte i bybilledet. De såkaldte esehuse var typisk lavet af strandingsgods, og de fungerede som opholdssted for fiskerne og deres udstyr.

Pigerne, som opholdt sig i hytterne, mens mændene var ude at fiske brugte tiden på at sætte madding (es) på fiskelinerne – deraf navnet.

I dag er hytterne på stedet kopier, imens de originale er flyttet til Frilandsmuseet. Der er borde og bænke ved hytterne.

Gammelgab og Nymindegab Plantage

Nymindegab

Landskabet mellem Vesterhavet og Nymindegab er spektakulært. Det består af klithede, der breder sig som bølgende småbakker over flere kilometer skaber. Mod vest rejser klitterne sig med Vesterhavet på den anden side.

Derimellem ligger flere små indsøer, som er rester fra den tidligere flodlignende strøm, Nyminde Strøm, som forbandt Ringkøbing Fjord og Vesterhavet. Udmundingen blev kaldet Gammelgab, og den rykkede sig med tiden længere og længere sydpå, indtil den endte ved Houstrup Strand.

Der er flere vandrestier i området, og ved de maleriske huse kaldet Folle Huse går en sti over en lille bro og fører op mod Nymindegab Plantage, som lokker med nåleskov og masser af vandrestier. I den kuperede plantage er der desuden flere udsigtspunkter. Blandt andet Hattebjerget.

Fortsætter du sydpå, kommer du til efter nogle kilometer til Blåbjerg Plantage og Henne Strand.

Nymindegab Museum

På byens fine museum, kan man blandt andet blive klogere på den lille kunstnerkoloni, som i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet slog sig ned i området for at male fuglelivet og naturen. De to mest prominente malere fra kolonien var nok den fynske fuglemaler Johannes Larsen og skagensmaleren Laurids Tuxen.

Museet har også en omfattende arkæologisk formidling af de jernaldergravfund, som blev gjort ved Lønne Hede – blandt andet klæder fra en kvinde.

Derudover kan museet fremvise skelettet af en 12 meter lang kaskelothval, som strandede i 1990.

(Annonce)

Billeder fra Nymindegab

Billeder fra Nymindegab

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Blåbjerg og Henne

Læs mere

Ribe

Læs mere

Ringkøbing

Læs mere

Skjern Ådal og Pumpestation Nord

Læs mere

Vadehavet

Læs mere

Varde

Læs mere

Links og kort

Visit Vesterhavet – turistinfo