Skanderborg

Velbeliggende smørhul mellem skove og søer

8-6-6-0, ren provins i skulderhøjde
Et lille harskt smørhul af en hidtil uhørt drøjde
Og man kan altid diskutere om den har flyttet sig en meter
Gid du kom til Skanderborg og blev her.

Sådan betegner bysbarnet Peter Sommer sin fødeby i sangen 8660, der refererer til byens postnummer.

Og ja, man kan vel altid diskutere, hvor mange meter en by har brug for at flytte sig – og når det kommer til Skanderborg, så må svaret være, at den faktisk ligger helt fint, hvor den gør. For meget pænere placering af en by skal man lede længe efter.

Grønne og blå udsigter

Skanderborg ligger smukt klemt inde mellem skove og søer i kanten af Søhøjlandet. Og det er i høj grad byens grønne og blå omgivelser, der er trækplastret i den lille provinsby, som godt nok ligger i skulderhøjde, men samtidig er omgivet af landets højeste punkter i form af Ejer Bjerge.

Også helt inde i og omkring byen er der bakker, og derfor er der mange fine udsigtspunkter i nærheden af centrum. For eksempel fra nybyggerkvarteret Kongefolden, der ligger lige bag togstationen.

Først slot – så by

Skanderborg var i første omgang navnet på den borg, som siden 1200-tallet har ligget i området, og som i perioder har haft en central placering i historiebøgerne. I dag er det kun et tårn og en kirke, der er bevaret. Til gengæld sørgede borgen for, at der langsomt voksede en by frem imellem skovene og søerne, og i 1500-tallet fik byen købstadsrettigheder. 

I dag er Skanderborg en populær tilflytterby for aarhusianere, der drømmer om mere plads og grønne omgivelser. Og det er da også først og fremmest den omkringliggende natur, der er byens trækplaster set med turist-øjne – hvis man da ikke besøger byen som festivalgæst.

Læs mere:

I Skanderborg hænger by og skov uløseligt sammen. Derfor er det oplagt at supplere en rundtur i byen med en tur i Dyrehaven.

Fra Mindet til Kulturhuset

Kulturhuset

Mindet er et lille torv, hvor der er marked om fredagen. Herfra tager byens hovedgade, Adelgade, dig op igennem byen. I gaden ligger der flere velholdte huse fra slutningen af 1800-tallet. På toppen af bakken – og med udsigt over Skanderborg Sø ligger Kulturhuset. Det er byens kulturelle midtpunkt med biograf, koncertsal, udstillinger og bibliotek. Der er desuden en café, hvor du kan nyde din mad med udsigt over søen.

Byparken til Slotskirken og retur

Fra Kulturhuset kan du gå langs byparken ned til Asylgade, der bliver til Borgergade. Her ligger en række velholdte småhuse fra slutningen af 1700-tallet. Husene er ikke bare stemningsfulde – de er også et tidligt eksempel på genbrug i Danmark. Murstenene stammer nemlig fra det nedrevne Skanderborg Slot, som igen hentede sine sten fra det nedlagte Øm Kloster – som er opført af sten fra Ring Kloster…

Rådhuset Skanderborg

For enden af Borgergade kan du fortsætte sydpå mod Slotskirken og videre ud i Dyrehaven. Du kan dog også dreje til højre op ad Adelgade. Her ligger en række næsten statelige huse omkring byens gamle rådhus fra 1860. 

Følg Adelgade hele vejen retur for at komme tilbage til Mindet.

Dyrehaven – festivalplads og kongelige jagtmarker

Dyrehaven ligger som en naturlig forlængelse af byen og slotskirken. I løbet af 1500-tallet blev området en central del af Skanderborg Vildtbane – et enormt område mellem Horsens og Viborg, hvor kun kongen og hans folk havde ret til at gå på jagt. Det store område blev markeret med såkaldte vildtbanesten, og kongens skovridere havde ret til at skyde krybskytter, der bevægede sig inden for området.

Skanderborg Vildtbane blev nedlagt i 1767, men man kan stadig se en del vildtbanesten rundt omkring i området. Ved Hovedgård kan men faktisk også se nogle kontra-vildtbanesten, som omkransede et lille skovområde inden for Skanderborg Vildtbane, som ikke hørte under kongen.

I dag er Dyrehaven nok mest kendt som stedet, hvor Skanderborg Festival finder sted hvert år til august.

Skanderborg Sø

Skanderborg Sø

Skanderborg Sø er Danmarks 9. største sø, og det store vandområde fylder meget i landskabet i Skanderborg. Søen er sammen med Dyrehaven en populær ramme for vandre- og badeture, og har du gode ben, kan du også cykle rundt om søen. Turen er godt 20 kilometer. Om sommeren sejler skibet M/S Dagmar rundt på søen.

Skanderborg  Slotskirke og Slotsbanken

I dag er Skanderborg Slotskirke det eneste, der står tilbage af fortidens imponerende fæstningsværk. Kirken blev indviet i 1572 som led i Frederik den andens ombygning.

Slottet var i en årrække bolig for kongefamilien, og det var efter sigende her, en ung Christian den fjerde lærte at ride. Da slottet blev revet ned i 1767, fik kirken lov til at blive stående sammen med et enkelt tårn, og den blev overdraget til byens borgere som sognekirke.


I dag kan man få en fornemmelse af det historiske slot og dets omrids på slotsbanken ved siden af kirken. Her står blandt andet en buste af Frederik den sjette, der er skabt af Bertel Thorvaldsen. Der er også en fornem udsigt over Skanderborg Sø og Lillesø fra slotsbanken.

Tyske levn i skoven

Under 2. Verdenskrig fik Skanderborg en ufrivillig hovedrolle som hovedkvarter for det tyske luftvåben, Luftwaffe. Institutionen Sølund, der fungerede som en afdeling af De Kellerske Åndssvageanstalter, blev beslaglagt, og der blev opført bunkers og barakker i de omkringliggende skove.

I dag står et par bunkers tilbage, som man kan besøge. Læs mere hos Museum Skanderborg. Det er også muligt at se resterne af de træbarakker, tyskerne opførte i skoven. De er nemlig omdannet til vandrerhjem.

Gummi-Tarzan og alle de andre rødder

Ole Lund Kirkegård

Børnebogsforfatteren Ole Lund Kirkegård boede i Skanderborg, og det kan ses. Flere steder i midtbyen er der påmindelser om forfatteren og hans værker. For eksempel i form af små skulpturer og et stort gavlmaleri.

Og så bliver der hver sommer afholdt “Sløngeldage“, der tager udgangspunkt i forfatterens karakterer som Gummi Tarzen, Orla Frøsnapper og næsehornet Otto og byder på med masser af sjov og aktiviteter for de mindste.

Vestermølle

Vestermølle

Vestermølle er i dag et hyggeligt samlingspunkt i udkanten af Skanderborg, der ligger smukt ud til Skanderborg Sø. Her holder en række foreninger til, ligesom her er restaurant. Derudover sørger Vestermølle Møllelaug for at holde liv i den gamle mølle.

Vestermølles historie går helt tilbage til 1500-tallet og den nuværende hovedbygning er fra starten af 1900-tallet. Rundt omkring hovedbygningen står forskellige lysthuse og pavilloner samt den fredede “Riddersal” fra 1912.

Veng kirke

Veng kirke

Veng kirke lidt uden for Skanderborg er, hvad der er tilbage af benediktinerklosteret Veng Kloster. Kirken ligger højt placeret på en bakke og regnes som lidt af et mesterværk i den danske kirke-arkitektur-historie. Den velbevarede kirke bærer således præg af den angelsaksiske arkitektur fra middelalderen – blandt andet fordi den “slap” for en istandsættelse i 1800-tallet.

Sporet ved Vestermølle

Fra Vestermølle går en 4,4 kilometer lang rundtur ind i de omkringliggende skove og marker. Turen går blandt andet langs den klukkende Sønderbæk og op og ned ad skrænterne i Randlevbjergskov. Du kommer også forbi et fantastisk udsigtspunkt på Skårup Kirkevej, hvor du kan se ud over Skanderborg Sø. Læs mere om ruten her.

Rundt i Dyrehaven

Dyrehaven ligger nærmest inde i centrum af Skanderborg, og her er masser af stier at gå på opdagelse i. En af stierne går langs Skanderborg Sø, imens andre går på kryds og tværs inde i skoven. Det er også værd at krydse Horsensvej og gå på stierne mellem Lillesø, Sølund og den idylliske Døjsø.

Illerup Ådal

Lige uden for Skanderborg ligger Illerup Ådal. Stedet er kendt for Offermosen, hvor der er gjort tusindvis af fund fra Jernalderen. En markeret rute guider dig igennem Ådalen. Læs mere hos Visit Skanderborg.

Indbyggertal (2021)

Skanderborg by: 19.963
Skanderborg Kommune: 64.318

Vigtige årstal

Ca. 1200:  Den første borg opføres i nærheden af landsbyen Skanderup. Cirka på samme tid opføres et kloster ved Ring.
1340: Niels Ebbesen belejrer Skanderborg, men uden held
1561: Frederik den anden moderniserer borgen under navnet Skanderborg Slot.
1583: Skanderborg by får købstadsrettigheder.
1720: Skanderborg bliver hovedsæde for Skanderborg Rytterdistrikt
1944: Tyskerne beslaglægger Sølund og opretter et hovedkvarter for Luftwaffe i skovene.
1980: Den første Skanderborg Festival afholdes.

Byens historie i korte træk

Skanderborg er opstået omkring borgen af samme navn, som blev opført omkring 1200-tallet. I mange år var her ingen by udover landsbyen Skanderup, der i dag er en del af Skanderborg. Dertil borgen, klosteret ved Ring og en masse skov.

I løbet af Middelalderen udviklede borgen sig til et strategisk midtpunkt i området, og borgen var blandt andet midtpunkt i historien i 1340. Her myrdede Niels Ebbesen den holstenske Grev Gert i en krig mod holstenerne, inden han belejrede borgen ved Skanderborg, der var besat af Holsten. Belejringen blev dog brudt, og Niels Ebbesen blev efterfølgende myrdet.

I 1500-tallet udvidede Frederik den anden borgen ved Skanderborg, og han tildelte byen købstadsrettigheder. 

I 1720 blev byen hovedsæde for Skanderborg Rytterdistrikt, hvor omkring 250 militærfolk blev udstationeret. Samtidig blev der oprettet en række såkaldte Rytterskoler i området, som fungerede som skoler for bøndernes børn. I 1760erne blev Rytterdistriktet nedlagt og bygningerne solgt. Også Skanderborg Slot blev sat på auktion.

Efter nogle årtiers tilbagegang kom der igen gang i væksten i byen i midten af 1800-tallet. Her kom den østjyske landevej til at løbe igennem byen, og i 1868 kom også jernbanen til, og Skanderborg blev endda hovedkvarter for jernbanens folk. 

Under anden verdenskrig besatte tyskerne institutionen Sølund og anlagde et hovedkvarter for Luftwaffe. Der blev også opført fire betonbunkere i de omkringliggende skove, ligesom der blev opført en række træbarakker, der i dag er omdannet til vandrerhjem.

I 1980 blev den første Skanderborg Festival afholdt i Dyrehaven. Med årene har festivalen udviklet sig til at være en af de største – og smukkeste – af slagsen med omkring 50.000 gæster.

Spisesteder

Der ligger en håndfuld spisesteder i centrum af Skanderborg. Blandt andet det franske creperie Café Noisette. Er du sulten efter en lang skovtur – eller bare sulten i det hele taget, så søg ud i skoven til gastrogrillen Rasses Skovpølser. Her får du seriøse portioner vellavet grillmad – for eksempel den prisvindende bøfsandwich, der ikke er for i forvejen småmætte maver.

Find flere spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes lidt forskellige overnatningsmuligheder i byen. Blandt andet Skanderborg Vandrerhjem, der ligger midt i skoven. Se flere muligheder hos Booking.com.

(Annonce)

Tag med på en byrundtur

I Skanderborg hænger by og skov uløseligt sammen. Derfor er det oplagt at supplere en rundtur i byen med en tur i Dyrehaven.

Fra Mindet til Kulturhuset

Kulturhuset

Mindet er et lille torv, hvor der er marked om fredagen. Herfra tager byens hovedgade, Adelgade, dig op igennem byen. I gaden ligger der flere velholdte huse fra slutningen af 1800-tallet. På toppen af bakken – og med udsigt over Skanderborg Sø ligger Kulturhuset. Det er byens kulturelle midtpunkt med biograf, koncertsal, udstillinger og bibliotek. Der er desuden en café, hvor du kan nyde din mad med udsigt over søen.

Byparken til Slotskirken og retur

Fra Kulturhuset kan du gå langs byparken ned til Asylgade, der bliver til Borgergade. Her ligger en række velholdte småhuse fra slutningen af 1700-tallet. Husene er ikke bare stemningsfulde – de er også et tidligt eksempel på genbrug i Danmark. Murstenene stammer nemlig fra det nedrevne Skanderborg Slot, som igen hentede sine sten fra det nedlagte Øm Kloster – som er opført af sten fra Ring Kloster…

Rådhuset Skanderborg

For enden af Borgergade kan du fortsætte sydpå mod Slotskirken og videre ud i Dyrehaven. Du kan dog også dreje til højre op ad Adelgade. Her ligger en række næsten statelige huse omkring byens gamle rådhus fra 1860. 

Følg Adelgade hele vejen retur for at komme tilbage til Mindet.

Seværdigheder

Dyrehaven – festivalplads og kongelige jagtmarker

Dyrehaven ligger som en naturlig forlængelse af byen og slotskirken. I løbet af 1500-tallet blev området en central del af Skanderborg Vildtbane – et enormt område mellem Horsens og Viborg, hvor kun kongen og hans folk havde ret til at gå på jagt. Det store område blev markeret med såkaldte vildtbanesten, og kongens skovridere havde ret til at skyde krybskytter, der bevægede sig inden for området.

Skanderborg Vildtbane blev nedlagt i 1767, men man kan stadig se en del vildtbanesten rundt omkring i området. Ved Hovedgård kan men faktisk også se nogle kontra-vildtbanesten, som omkransede et lille skovområde inden for Skanderborg Vildtbane, som ikke hørte under kongen.

I dag er Dyrehaven nok mest kendt som stedet, hvor Skanderborg Festival finder sted hvert år til august.

Skanderborg Sø

Skanderborg Sø

Skanderborg Sø er Danmarks 9. største sø, og det store vandområde fylder meget i landskabet i Skanderborg. Søen er sammen med Dyrehaven en populær ramme for vandre- og badeture, og har du gode ben, kan du også cykle rundt om søen. Turen er godt 20 kilometer. Om sommeren sejler skibet M/S Dagmar rundt på søen.

Skanderborg  Slotskirke og Slotsbanken

I dag er Skanderborg Slotskirke det eneste, der står tilbage af fortidens imponerende fæstningsværk. Kirken blev indviet i 1572 som led i Frederik den andens ombygning.

Slottet var i en årrække bolig for kongefamilien, og det var efter sigende her, en ung Christian den fjerde lærte at ride. Da slottet blev revet ned i 1767, fik kirken lov til at blive stående sammen med et enkelt tårn, og den blev overdraget til byens borgere som sognekirke.


I dag kan man få en fornemmelse af det historiske slot og dets omrids på slotsbanken ved siden af kirken. Her står blandt andet en buste af Frederik den sjette, der er skabt af Bertel Thorvaldsen. Der er også en fornem udsigt over Skanderborg Sø og Lillesø fra slotsbanken.

Tyske levn i skoven

Under 2. Verdenskrig fik Skanderborg en ufrivillig hovedrolle som hovedkvarter for det tyske luftvåben, Luftwaffe. Institutionen Sølund, der fungerede som en afdeling af De Kellerske Åndssvageanstalter, blev beslaglagt, og der blev opført bunkers og barakker i de omkringliggende skove.

I dag står et par bunkers tilbage, som man kan besøge. Læs mere hos Museum Skanderborg. Det er også muligt at se resterne af de træbarakker, tyskerne opførte i skoven. De er nemlig omdannet til vandrerhjem.

Gummi-Tarzan og alle de andre rødder

Ole Lund Kirkegård

Børnebogsforfatteren Ole Lund Kirkegård boede i Skanderborg, og det kan ses. Flere steder i midtbyen er der påmindelser om forfatteren og hans værker. For eksempel i form af små skulpturer og et stort gavlmaleri.

Og så bliver der hver sommer afholdt “Sløngeldage“, der tager udgangspunkt i forfatterens karakterer som Gummi Tarzen, Orla Frøsnapper og næsehornet Otto og byder på med masser af sjov og aktiviteter for de mindste.

Vestermølle

Vestermølle

Vestermølle er i dag et hyggeligt samlingspunkt i udkanten af Skanderborg, der ligger smukt ud til Skanderborg Sø. Her holder en række foreninger til, ligesom her er restaurant. Derudover sørger Vestermølle Møllelaug for at holde liv i den gamle mølle.

Vestermølles historie går helt tilbage til 1500-tallet og den nuværende hovedbygning er fra starten af 1900-tallet. Rundt omkring hovedbygningen står forskellige lysthuse og pavilloner samt den fredede “Riddersal” fra 1912.

Veng kirke

Veng kirke

Veng kirke lidt uden for Skanderborg er, hvad der er tilbage af benediktinerklosteret Veng Kloster. Kirken ligger højt placeret på en bakke og regnes som lidt af et mesterværk i den danske kirke-arkitektur-historie. Den velbevarede kirke bærer således præg af den angelsaksiske arkitektur fra middelalderen – blandt andet fordi den “slap” for en istandsættelse i 1800-tallet.

Vandreruter ved Skanderborg

Sporet ved Vestermølle

Fra Vestermølle går en 4,4 kilometer lang rundtur ind i de omkringliggende skove og marker. Turen går blandt andet langs den klukkende Sønderbæk og op og ned ad skrænterne i Randlevbjergskov. Du kommer også forbi et fantastisk udsigtspunkt på Skårup Kirkevej, hvor du kan se ud over Skanderborg Sø. Læs mere om ruten her.

Rundt i Dyrehaven

Dyrehaven ligger nærmest inde i centrum af Skanderborg, og her er masser af stier at gå på opdagelse i. En af stierne går langs Skanderborg Sø, imens andre går på kryds og tværs inde i skoven. Det er også værd at krydse Horsensvej og gå på stierne mellem Lillesø, Sølund og den idylliske Døjsø.

Illerup Ådal

Lige uden for Skanderborg ligger Illerup Ådal. Stedet er kendt for Offermosen, hvor der er gjort tusindvis af fund fra Jernalderen. En markeret rute guider dig igennem Ådalen. Læs mere hos Visit Skanderborg.

Vandreruter omkring Skanderborg

Sporet ved Vestermølle

Fra Vestermølle går en 4,4 kilometer lang rundtur ind i de omkringliggende skove og marker. Turen går blandt andet langs den klukkende Sønderbæk og op og ned ad skrænterne i Randlevbjergskov. Du kommer også forbi et fantastisk udsigtspunkt på Skårup Kirkevej, hvor du kan se ud over Skanderborg Sø. Læs mere om ruten her.

Rundt i Dyrehaven

Dyrehaven ligger nærmest inde i centrum af Skanderborg, og her er masser af stier at gå på opdagelse i. En af stierne går langs Skanderborg Sø, imens andre går på kryds og tværs inde i skoven. Det er også værd at krydse Horsensvej og gå på stierne mellem Lillesø, Sølund og den idylliske Døjsø.

Illerup Ådal

Lige uden for Skanderborg ligger Illerup Ådal. Stedet er kendt for Offermosen, hvor der er gjort tusindvis af fund fra Jernalderen. En markeret rute guider dig igennem Ådalen. Læs mere hos Visit Skanderborg.

Fakta og historie

Indbyggertal (2021)

Skanderborg by: 19.599
Skanderborg Kommune: 63.390

Vigtige årstal

Ca. 1200:  Den første borg opføres i nærheden af landsbyen Skanderup. Cirka på samme tid opføres et kloster ved Ring.

1340: Niels Ebbesen belejrer Skanderborg, men uden held

1561: Frederik den anden moderniserer borgen under navnet Skanderborg Slot.

1583: Skanderborg by får købstadsrettigheder.

1720: Skanderborg bliver hovedsæde for Skanderborg Rytterdistrikt

1944: Tyskerne beslaglægger Sølund og opretter et hovedkvarter for Luftwaffe i skovene.

1980: Den første Skanderborg Festival afholdes.

Byens historie i korte træk

Skanderborg er opstået omkring borgen af samme navn, som blev opført omkring 1200-tallet. I mange år var her ingen by udover landsbyen Skanderup, der i dag er en del af Skanderborg. Dertil borgen, klosteret ved Ring og en masse skov.

I løbet af Middelalderen udviklede borgen sig til et strategisk midtpunkt i området, og borgen var blandt andet midtpunkt i historien i 1340. Her myrdede Niels Ebbesen den holstenske Grev Gert i en krig mod holstenerne, inden han belejrede borgen ved Skanderborg, der var besat af Holsten. Belejringen blev dog brudt, og Niels Ebbesen blev efterfølgende myrdet.

I 1500-tallet udvidede Frederik den anden borgen ved Skanderborg, og han tildelte byen købstadsrettigheder. 

I 1720 blev byen hovedsæde for Skanderborg Rytterdistrikt, hvor omkring 250 militærfolk blev udstationeret. Samtidig blev der oprettet en række såkaldte Rytterskoler i området, som fungerede som skoler for bøndernes børn. I 1760erne blev Rytterdistriktet nedlagt og bygningerne solgt. Også Skanderborg Slot blev sat på auktion.

Efter nogle årtiers tilbagegang kom der igen gang i væksten i byen i midten af 1800-tallet. Her kom den østjyske landevej til at løbe igennem byen, og i 1868 kom også jernbanen til, og Skanderborg blev endda hovedkvarter for jernbanens folk. 

Under anden verdenskrig besatte tyskerne institutionen Sølund og anlagde et hovedkvarter for Luftwaffe. Der blev også opført fire betonbunkere i de omkringliggende skove, ligesom der blev opført en række træbarakker, der i dag er omdannet til vandrerhjem.

I 1980 blev den første Skanderborg Festival afholdt i Dyrehaven. Med årene har festivalen udviklet sig til at være en af de største – og smukkeste – af slagsen med omkring 50.000 gæster.

Spise og sove

Spisesteder

Der ligger en håndfuld spisesteder i centrum af Skanderborg. Blandt andet det franske creperie Café Noisette. Er du sulten efter en lang skovtur – eller bare sulten i det hele taget, så søg ud i skoven til gastrogrillen Rasses Skovpølser. Her får du seriøse portioner vellavet grillmad – for eksempel den prisvindende bøfsandwich, der ikke er for i forvejen småmætte maver.

Find flere spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes lidt forskellige overnatningsmuligheder i byen. Blandt andet Skanderborg Vandrerhjem, der ligger midt i skoven. Se flere muligheder hos Booking.com.

Billeder fra Skanderborg

Billeder fra Skanderborg

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Ejer Bjerge

Læs mere

Himmelbjerget

Læs mere

Horsens

Læs mere

Jeksendalen

Læs mere

Klostermølle / Sukkertoppen

Læs mere

Mossø

Læs mere

Odder

Læs mere

Silkeborg

Læs mere

Aarhus

Læs mere

Links og kort

Visit Skanderborg – turistinformation

Museum Skanderborg – info om by, slot og omgivelser

Skanderborg Leksikon – gå i dyden med byens historie