Ry og Gl. Rye

Smukt beliggende Søhøjlands-byer med naturen lige i baghaven

Gl. Rye og Ry ligger med få kilometers mellemrum mellem søer, bakker og dale. Begge byer er derfor glimrende udgangspunkter for vandre- cykel- eller sejlture i det omkringliggende landskab.

Gl. Rye er – som navnet antyder – den ældste Ry, og byen opstod allerede i Middelalderen takket være de mange omkringliggende klostre. Da klostrene mistede deres betydning i 1500-tallet, stoppede byens udvikling også stort set, og Gl.Rye er derfor bare en lille by med godt 1500 indbyggere i dag. Men hvad byen ikke har i størrelse, har den til gengæld i smukke omgivelser.

Maleriske bakketoppe

Nye Ry blev grundlagt i 1871 som stoppested på den nyanlagte toglinje mellem Skanderborg og Silkeborg. Byen overtog hurtigt Gl. Ryes plads som Ry-by nummer 1, og der opstod hurtigt et lille bysamfund omkring skinnerne.

En af byens mest berømte besøgende var kunstmaler Vilhelm Kyhn, som var begejstret for den smukke og bakkede natur omkring Ry. Han boede i flere perioder i byen, hvor han skabte flere landskabsmalerier. Han trak også flere kunstnere med sig, så der opstod en lille kunstnerkoloni i området.

Turistbyer

I dag lever Ry – og til dels Gl. Rye – højt på sine smukke omgivelser. Hvert år lægger mange turister vejen forbi for at spise is og slentre ved havnen eller for at besøge det nærliggende Himmelbjerget – enten til fods, med båd eller i bil.

Og når man for eksempel står på bakken Kyhnsminde i Ry og spejder ud over landskabet med Himmelbjergets tårn som pejlemærke, så kan man sagtens forstå, hvorfor området har og har haft så stor en tiltrækningskraft – både på malere og på turister.

Læs mere

Himmelbjerget

Det smukt beliggende tårn er vel nok Søhøjlandets største seværdighed. Læs mere om Himmelbjerget.

Møller

Gl. Rye Mølle

Gennem årene har Gudenåen og det bakkede landskab været oplagte steder at etablere vind- og vandmøller:

  • Gl. Rye Mølle er en hollandsk vindmølle fra 1872, som ligger på toppen af byen. Den smukt istandsatte mølle huser et lille museum, som blandet har fokus på træsko. Læs mere hos Museum Skanderborg.
  • Klostermølle ligger, hvor Gudenåen møder Mossø. Det er et oplagt sted for picnic og et godt udgangspunkt for vandre- eller sejlture. Læs mere om Klostermølle.
  • I Ry er der også to møller. Vandmøllen Ry Mølles historie går tilbage til 1500-tallet. Området er i dag privatejet. Derudover ligger der en fin vindmølle, Ry Nymølle, på Møllevej tæt på togstationen. Vindmøllen er fra 1881 og er i dag privatejet. Du kan dog ringe og aftale en fremvisning på hverdage mellem 8 og 9. Læs mere hos Visit Skanderborg

Kirken i Gl. Rye – Skt. Sørens Kirke

Lige siden 1100-tallet har der ligget en kirke i Gl. Rye. Den nuværende kirke er fra cirka 1450.
Kirken hørte frem til Reformationen under Øm Kloster og var velbesøgt af pilgrimme. De kom blandt andet for at drikke af Skt. Sørens Kilde i nærheden.

I 1500-tallet fik kirken en central betydning i Danmarkshistorien, da det var her, de jyske rigsråder gav deres støtte til, at hertug Christian blev valgt til konge. Han satte derefter gang i Reformationen.

Ironisk nok blev dette møde startskuddet til en nedgang for kirken, som mistede sit økonomiske grundlag og gik i forfald. Derfor blev dele af kirken revet ned, så der i dag kun er langhuset af den oprindelige kirke tilbage.

I 1912 blev der opført et nyt, fritstående tårn til kirken tegnet af den berømte arkitekt og kongelige bygningsinspektør, Hack Kampmann.

Rye Flyveplads og bunkerne

Godt gemt af vejen vest for Gl. Rye ligger en tidligere flyveplads fra 1930erne. Under 2. Verdenskrig blev flyvepladsen besat af tyskerne, og der blev anlagt en række bunkers i området. Mod slutningen af krigen blev flyvepladsen omdannet til flygtningelejr for østtyskere på flugt fra de fremrykkende russiske tropper.

I dag er der ingen spor tilbage af flyvepladsens bygninger. Men man kan stadig fornemme flyvepladsen i området syd for Salten Langsø. Her er blandt andet rester af flyverskjul og en betonvej. Det mest markante efterladenskab er uden tvivl kommandobunkeren, som ligger nogle få meter inde i skoven fra grusvejen Ryhule.

Området omkring Ry og Gl. Rye er spækket med naturoplevelser – både til vands, til lands og i højderne. Her er et udpluk af små, mellem og lange ruter.

Vandreruter

Himmelbjergruten


Rundtur i Ry

Hvis du bare lige vil have en fornemmelse af naturen midt i Søhøjlandet, så kan du nøjes med en lille vandretur i og omkring Ry. Her kan du gå langs vandet ved lystbådehavnen og videre ud på en lille rundtur på næsset omkring Skimminghøj.

Himmelbjergruten
Er du virkelig vandrefrisk, kan du begive dig ud på den i alt 52 kilometer lange vandrerute Himmelbjergruten. Det er en rundtur, der tager dig rundt i noget af den smukkeste og mest bakkede natur, Søhøjlandet har at byde på.  Ruten går blandt andet hen over Himmelbjerget, ligesom der er andre smukke udsigter ved Bryggebjerg og Gammelkol. Ruten passerer også tæt på togstationerne i både Ry, Laven, Svejbæk og Silkeborg, hvis du vil nøjes med mindre etaper. Læs mere hos VisitSkanderborg

Hedevandring ved Galgebakken
I landskabet omkring Gl. Rye kan du gå en smuk tur igennem et lyngklædt landskab. Undervejs kommer du hen over de to bakker Galgebakken og Musebakke. Turen er seks kilometer i alt. Læs mere hos VisitSkanderborg.

Rundt om Knudsø
Fra Ry kan du følge en 10 kilometer lang rute ved Knudsø. Turen byder på et kuperet terræn, og nogle steder kommer du helt tæt på søen. Er du sulten, kan du forsyne dig på Knudhule Badehotel, der ligger på ruten. Der er også mulighed for at bade i Knudsø. Læs mere hos VisitSkanderborg.

Stier ved Klostermølle
I skovene omkring Klostermølle er der flere markerede vandreruter. Læs mere om Klostermølle.

Udsigtspunkter


Himmelbjerget

Himmelbjerget (147 meter) er uden tvivl det mest kendte udsigtspunkt i området – og med god grund. Herfra er der en storartet udsigt over Julsø, og der er både parkeringspladser, souvenirbutikker og is- og pølsebutikker lige ved hånden. Vil du lidt på opdagelse, så kan du også sætte kursen mod Skriverkol lige i nærheden. Herfra er der en fin udsigt til tårnet på Himmelbjerget. Læs mere om Himmelbjerget.

Kyhnsminde
Denne bakketop ligger i udkanten af Ry by. Herfra malede den berømte guldaldermaler Vilhelm Kyhn flere motiver, og der er også opsat en mindesten på toppen. Kig op og se, hvorfor maleren søgte herop.

Sukkertoppen
Med sine 108 meter rager Sukkertoppen godt op i landskabet langs Gudenåen. Læs mere om Sukkertoppen.

Galgebakken og Musebakke
Disse to lyngklædte bakker ligger med udsigt til Mossø. Galgebakke er 101 meter høj, mens Musebakke er ikke helt så høj, men til gengæld er udsigten endnu bedre herfra.

Gammelkol
Denne 91 meter høje bakke ligger i udkanten af Laven nogle få kilometer fra Ry. Herfra kan man kigge over på Himmelbjerget og Dynæs, der rager ud i Julsø. På Dynæs ligger resterne af et voldsted, ligesom forfatteren Johan Skjoldborg boede på husmandsstedet ved siden af voldstedet i en årrække.

Bryggebjerg
Den 80 meter høje Bryggebjerg ligger på Himmelbjergruten og tilbyder en førsteklassesudsigt til netop Himmelbjerget på den anden side af Julsø.

Sejlture

Turbåden ved Ry
Hjejleselskabet sejler i sommersæsonen mellem Ry og Himmelbjerget. Det er en populær og hyggelig måde at opleve Søhøjlandet fra en anden vinkel på. Der er afgang fra havnen i Ry.

Sejltur på Gudenåen
Er du til kano, så er en tur på Gudenåen svær at komme udenom. Du kan leje kanoer flere steder langs åen. Blandt andet i Ry.

Badesøer

Vil du i vandet, så findes der forskellige muligheder omkring Ry og Gl. Rye:

  • Blidsø – Denne lille skovsø gemmer sig godt i skovene mellem Gl. Rye og Addit. Men den er værd at lede efter, hvis du er på udkig efter en lille, idyllisk og badevenlig sø.
  • Mossø – Der er bademuligheder i begge ender af den store, aflange Mossø. Ved Klostermølle ligger der en lille strand i forlængelse af den gamle trælade. Og i den anden ende af søen er der bademuligheder ved Vædebro.
  • Knudsø – Der er to badesteder ved Knudsø – ved Sønder Ege og ved Knudhule.

Indbyggertal (2022)

Indbyggere:
Ry: 7.151
Gl. Rye: 1.570
Skanderborg Kommune: 64.318

Vigtige årstal

1100-tallet: Flere klostre anlægges i området
1400-tallet: Rye (nu Gl. Rye) får tildelt købstadsrettigehder
1534: Hertug Christian udnævnes til konge efter møde i Skt. Søren kirke
1600-1700-tallet: Stor glasproduktion i området
1871: Ry opstår som stationsby
1875: Tårnet på Himmelbjerget indvies
1912: Gl. Rye kirke får nyt tårn tegnet af Hack Kampmann.

Byens historie i korte træk

Rye (senere Gl. Rye, da ”nye” Ry kom til) er opstået som bysamfund takket være de mange omkringliggende klostre. I 1100-tallet blev der opført en kirke ved Skt. Sørens kilde – dér hvor den nuværende kirke også ligger i dag. Kilden tiltrak mange pilgrimme, da den mentes at have helbredende kræfter.

Rye udviklede sig så småt til at blive en vigtig handelsby, og den fik tildelt købstadsprivelegier i 1400-tallet.

Reformation førte til stagnation

Byen spillede en afgørende rolle ved Reformationen i landet. Det var nemlig ved et møde i Skt. Søren Kirke, at den jyske adel accepterede, at Hertug Christian kunne blive Danmarks konge under navnet Christian 3.

Den nye konge gennemførte Reformationen i landet, som betød, at klostrene mistede sin betydning. Det gik dermed også ud over Rye, som ellers havde nydt godt af nærheden til især Øm Kloster.

I 1600- og 1700-tallet mistede Rye så småt sin betydning. Området havde dog en smule gang i handelslivet, da der blev produceret en del glas i området.

Kunstner-darling

I 1800-tallet opdagede en del kunstnere herlighederne ved Søhøjlandet. Blandt andet forfatteren St. St. Blicher, som lovpriste Himmelbjergets herligheder, og kunstmaleren Vilhelm Kyhn, som opholdt sig i området ad flere omgange.

I 1871 blev jernbanen mellem Silkeborg og Skanderborg indviet, og stationsbyen Ry opstod. Hermed flyttede al handel og opmærksomhed endegyldigt fra den gamle Rye til den nye Ry.

Gl. Rye fik dog lidt opmærksomhed i 1912, hvor den berømte arkitekt Hack Kampmann opførte et nyt tårn til byens kirke.

Spisesteder

Der er masser af gode spisesteder i Ry og Gl. Rye. For eksempel Knudhule Badehotel, som ligger smukt placeret ved Knudsø (hvis man lige ser bort fra vejen, der adskiller restauranten og søen. Derudover er der også gourmetmad på menuen hos Lyng Dal i Gl. Rye.

Vil du på picnic, kan du købe godt brød og kage hos Le Gateau i Ry. Se flere spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes et utal af overnatningsmuligheder i og omkring Ry og Gl. Rye. Lige fra badehoteller til campingpladser. Se mere hos Booking.com.

(Annonce)

Seværdigheder

Himmelbjerget

Det smukt beliggende tårn er vel nok Søhøjlandets største seværdighed. Læs mere om Himmelbjerget.

Møller

Gl. Rye Mølle

Gennem årene har Gudenåen og det bakkede landskab været oplagte steder at etablere vind- og vandmøller:

  • Gl. Rye Mølle er en hollandsk vindmølle fra 1872, som ligger på toppen af byen. Den smukt istandsatte mølle huser et lille museum, som blandet har fokus på træsko. Læs mere hos Museum Skanderborg.
  • Klostermølle ligger, hvor Gudenåen møder Mossø. Det er et oplagt sted for picnic og et godt udgangspunkt for vandre- eller sejlture. Læs mere om Klostermølle.
  • I Ry er der også to møller. Vandmøllen Ry Mølles historie går tilbage til 1500-tallet. Området er i dag privatejet. Derudover ligger der en fin vindmølle, Ry Nymølle, på Møllevej tæt på togstationen. Vindmøllen er fra 1881 og er i dag privatejet. Du kan dog ringe og aftale en fremvisning på hverdage mellem 8 og 9. Læs mere hos Visit Skanderborg

Kirken i Gl. Rye – Skt. Sørens Kirke

Lige siden 1100-tallet har der ligget en kirke i Gl. Rye. Den nuværende kirke er fra cirka 1450.
Kirken hørte frem til Reformationen under Øm Kloster og var velbesøgt af pilgrimme. De kom blandt andet for at drikke af Skt. Sørens Kilde i nærheden.

I 1500-tallet fik kirken en central betydning i Danmarkshistorien, da det var her, de jyske rigsråder gav deres støtte til, at hertug Christian blev valgt til konge. Han satte derefter gang i Reformationen.

Ironisk nok blev dette møde startskuddet til en nedgang for kirken, som mistede sit økonomiske grundlag og gik i forfald. Derfor blev dele af kirken revet ned, så der i dag kun er langhuset af den oprindelige kirke tilbage.

I 1912 blev der opført et nyt, fritstående tårn til kirken tegnet af den berømte arkitekt og kongelige bygningsinspektør, Hack Kampmann.

Rye Flyveplads og bunkerne

Godt gemt af vejen vest for Gl. Rye ligger en tidligere flyveplads fra 1930erne. Under 2. Verdenskrig blev flyvepladsen besat af tyskerne, og der blev anlagt en række bunkers i området. Mod slutningen af krigen blev flyvepladsen omdannet til flygtningelejr for østtyskere på flugt fra de fremrykkende russiske tropper.

I dag er der ingen spor tilbage af flyvepladsens bygninger. Men man kan stadig fornemme flyvepladsen i området syd for Salten Langsø. Her er blandt andet rester af flyverskjul og en betonvej. Det mest markante efterladenskab er uden tvivl kommandobunkeren, som ligger nogle få meter inde i skoven fra grusvejen Ryhule.

Naturoplevelser

Området omkring Ry og Gl. Rye er spækket med naturoplevelser – både til vands, til lands og i højderne. Her er et udpluk af små, mellem og lange ruter.

Vandreruter

Himmelbjergruten


Rundtur i Ry

Hvis du bare lige vil have en fornemmelse af naturen midt i Søhøjlandet, så kan du nøjes med en lille vandretur i og omkring Ry. Her kan du gå langs vandet ved lystbådehavnen og videre ud på en lille rundtur på næsset omkring Skimminghøj.

Himmelbjergruten
Er du virkelig vandrefrisk, kan du begive dig ud på den i alt 52 kilometer lange vandrerute Himmelbjergruten. Det er en rundtur, der tager dig rundt i noget af den smukkeste og mest bakkede natur, Søhøjlandet har at byde på.  Ruten går blandt andet hen over Himmelbjerget, ligesom der er andre smukke udsigter ved Bryggebjerg og Gammelkol. Ruten passerer også tæt på togstationerne i både Ry, Laven, Svejbæk og Silkeborg, hvis du vil nøjes med mindre etaper. Læs mere hos VisitSkanderborg


Hedevandring ved Galgebakken

I landskabet omkring Gl. Rye kan du gå en smuk tur igennem et lyngklædt landskab. Undervejs kommer du hen over de to bakker Galgebakken og Musebakke. Turen er seks kilometer i alt. Læs mere hos VisitSkanderborg.

Rundt om Knudsø
Fra Ry kan du følge en 10 kilometer lang rute ved Knudsø. Turen byder på et kuperet terræn, og nogle steder kommer du helt tæt på søen. Er du sulten, kan du forsyne dig på Knudhule Badehotel, der ligger på ruten. Der er også mulighed for at bade i Knudsø. Læs mere hos VisitSkanderborg.


Stier ved Klostermølle

I skovene omkring Klostermølle er der flere markerede vandreruter. Læs mere om Klostermølle.

Udsigtspunkter


Himmelbjerget

Himmelbjerget (147 meter) er uden tvivl det mest kendte udsigtspunkt i området – og med god grund. Herfra er der en storartet udsigt over Julsø, og der er både parkeringspladser, souvenirbutikker og is- og pølsebutikker lige ved hånden. Vil du lidt på opdagelse, så kan du også sætte kursen mod Skriverkol lige i nærheden. Herfra er der en fin udsigt til tårnet på Himmelbjerget. Læs mere om Himmelbjerget.


Kyhnsminde

Denne bakketop ligger i udkanten af Ry by. Herfra malede den berømte guldaldermaler Vilhelm Kyhn flere motiver, og der er også opsat en mindesten på toppen. Kig op og se, hvorfor maleren søgte herop.


Sukkertoppen

Med sine 108 meter rager Sukkertoppen godt op i landskabet langs Gudenåen. Læs mere om Sukkertoppen.


Galgebakken og Musebakke

Disse to lyngklædte bakker ligger med udsigt til Mossø. Galgebakke er 101 meter høj, mens Musebakke er ikke helt så høj, men til gengæld er udsigten endnu bedre herfra.


Gammelkol

Denne 91 meter høje bakke ligger i udkanten af Laven nogle få kilometer fra Ry. Herfra kan man kigge over på Himmelbjerget og Dynæs, der rager ud i Julsø. På Dynæs ligger resterne af et voldsted, ligesom forfatteren Johan Skjoldborg boede på husmandsstedet ved siden af voldstedet i en årrække.


Bryggebjerg

Den 80 meter høje Bryggebjerg ligger på Himmelbjergruten og tilbyder en førsteklassesudsigt til netop Himmelbjerget på den anden side af Julsø.

Sejlture


Turbåden ved Ry

Hjejleselskabet sejler i sommersæsonen mellem Ry og Himmelbjerget. Det er en populær og hyggelig måde at opleve Søhøjlandet fra en anden vinkel på. Der er afgang fra havnen i Ry.


Sejltur på Gudenåen

Er du til kano, så er en tur på Gudenåen svær at komme udenom. Du kan leje kanoer flere steder langs åen. Blandt andet i Ry.

Badesøer

Vil du i vandet, så findes der forskellige muligheder omkring Ry og Gl. Rye:

  • Blidsø – Denne lille skovsø gemmer sig godt i skovene mellem Gl. Rye og Addit. Men den er værd at lede efter, hvis du er på udkig efter en lille, idyllisk og badevenlig sø.
  • Mossø – Der er bademuligheder i begge ender af den store, aflange Mossø. Ved Klostermølle ligger der en lille strand i forlængelse af den gamle trælade. Og i den anden ende af søen er der bademuligheder ved Vædebro.
  • Knudsø – Der er to badesteder ved Knudsø – ved Sønder Ege og ved Knudhule.

Fakta og historie

Indbyggertal (2021)

Indbyggere:
Ry: 6.886
Gl. Rye: 1.543
Skanderborg Kommune: 63.390

Vigtige årstal

1100-tallet: Flere klostre anlægges i området
1400-tallet: Rye (nu Gl. Rye) får tildelt købstadsrettigehder
1534: Hertug Christian udnævnes til konge efter møde i Skt. Søren kirke
1600-1700-tallet: Stor glasproduktion i området
1871: Ry opstår som stationsby
1875: Tårnet på Himmelbjerget indvies
1912: Gl. Rye kirke får nyt tårn tegnet af Hack Kampmann.

Byens historie i korte træk

Rye (senere Gl. Rye, da ”nye” Ry kom til) er opstået som bysamfund takket være de mange omkringliggende klostre. I 1100-tallet blev der opført en kirke ved Skt. Sørens kilde – dér hvor den nuværende kirke også ligger i dag. Kilden tiltrak mange pilgrimme, da den mentes at have helbredende kræfter.

Rye udviklede sig så småt til at blive en vigtig handelsby, og den fik tildelt købstadsprivelegier i 1400-tallet.

Reformation førte til stagnation

Byen spillede en afgørende rolle ved Reformationen i landet. Det var nemlig ved et møde i Skt. Søren Kirke, at den jyske adel accepterede, at Hertug Christian kunne blive Danmarks konge under navnet Christian 3.

Den nye konge gennemførte Reformationen i landet, som betød, at klostrene mistede sin betydning. Det gik dermed også ud over Rye, som ellers havde nydt godt af nærheden til især Øm Kloster.

I 1600- og 1700-tallet mistede Rye så småt sin betydning. Området havde dog en smule gang i handelslivet, da der blev produceret en del glas i området.

Kunstner-darling

I 1800-tallet opdagede en del kunstnere herlighederne ved Søhøjlandet. Blandt andet forfatteren St. St. Blicher, som lovpriste Himmelbjergets herligheder, og kunstmaleren Vilhelm Kyhn, som opholdt sig i området ad flere omgange.

I 1871 blev jernbanen mellem Silkeborg og Skanderborg indviet, og stationsbyen Ry opstod. Hermed flyttede al handel og opmærksomhed endegyldigt fra den gamle Rye til den nye Ry.

Gl. Rye fik dog lidt opmærksomhed i 1912, hvor den berømte arkitekt Hack Kampmann opførte et nyt tårn til byens kirke.

Spise og sove

Spisesteder

Der er masser af gode spisesteder i Ry og Gl. Rye. For eksempel Knudhule Badehotel, som ligger smukt placeret ved Knudsø (hvis man lige ser bort fra vejen, der adskiller restauranten og søen. Derudover er der også gourmetmad på menuen hos Lyng Dal i Gl. Rye.

Vil du på picnic, kan du købe godt brød og kage hos Le Gateau i Ry. Se flere spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes et utal af overnatningsmuligheder i og omkring Ry og Gl. Rye. Lige fra badehoteller til campingpladser. Se mere hos Booking.com.

Billeder fra Ry og Gl. Rye

Billeder fra Ry og Gl. Rye

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Bryrupbanen / Den Genfundne Bro

Læs mere

Himmelbjerget

Læs mere

Klostermølle og Sukkertoppen

Læs mere

Mossø

Læs mere

Silkeborg

Læs mere

Skanderborg

Læs mere

Links og kort

VisitSkanderborg – turistinformation

Turbådene – se sejlplaner