Slotte og herregårde i Nordjylland

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Læs mere om udvalgte slotte og herregårde:

Denne fine herregård i udkanten af Frederikshavn har rødder tilbage til middelalderen, hvor den hørte under Børglum Kloster.

Efter reformationen kom herregården på en lang række private hænder i perioden frem til 1945. Herefter overtog Frederikshavn Kommune og indrettede museum i bygningerne.

Bangsbo har gennemgået en del restaurationer igennem tiden, og den nuværende hovedbygning er fra midten af 1700-tallet. Den ligger omgivet af en voldgrav til alle fire sider. Både hovedbygning, voldgrav og den tilhørende agerumslade er fredet.

Kunstnerdarling

I slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet blev Bangsbo omdrejningspunkt for en række kunstnertyper, da Johan Christian Severin Knudsen købte herregården. Johan Knudsen kom fra København, hvor han blandt andet havde været med til at starte dagbladet København. I 1891 købte han Bangsbo og lod den kendte arkitekt og formgiver, Thorvald Bindesbøll, stå for indretningen.

Herefter fulgte en årrække, hvor Johan Knudsens københavnske venner var flittigt på besøg på Bangsbo. Blandt gæsterne i den såkaldte Bangsbokreds var blandt andet Herman Bang, Gustav Wied, Agnes Henningsen og Betty Nansen.

Bangsbo i dag

I dag ligger Bangsbo bygninger til Kystmuseet Bangsbo, hvor man kan blive klogere på lokalhistorien og især det festlige liv omkring herregården i starten af 1900-tallet. Desuden byder museet på en udstilling om besættelsestiden, og du kan se en søfartsudstilling inklusive det gamle Ellingåskib, som stammer helt tilbage fra 1163.

Læs mere:

Herregården Sæbygaard ligger i udkanten af Sæby i smukke, grønne omgivelser.

Sæbygaard er opført i middelalderen, hvor den hørte under Børglum Bispesæde frem til reformationen. Herregården blev en overgang brugt som lystslot for biskoppen Stygge Krumpen, hvor biskoppen og hans elskerinde var værter for storslåede gilder og jagter i de omkringliggende skove.

Efter reformationen overtog admiral Otte Rud og hans kone Pernille Oxe herregården, og herregården blev ombygget i renæssancestil med tilhørende voldgrav. I dag er det kun hovedbygningen, der står tilbage.

Fordrukne bønder

I 1567 fik ejer Pernille Oxe lov til at flytte Sæbygaard rent administrativt, så det fremover kom til at høre under Volstrup Sogn. Årsagen til flytningen var ifølge hjemmesiden Danske Herregårde, at Sæby Sogns bønder simpelthen var for fordrukne!

Sæbygaard i dag

Sæbygaard var på private hænder frem til 1988. Her blev gården overdraget til fonden, Den Selvejende Institution Sæbygaard.

I dag har Nordjyllands Kystmuseum indrettet et herregårdsmuseum i en del af bygningerne.

Bemærk, at Sæbygaard som udgangspunkt kun er åbent for besøgende i skolernes sommerferie. Læs mere på Sæbygaards hjemmeside

Læs mere

Danmarks Smukkeste Herregård. Intet mindre. Nordjyske Voergaard løb med den ærefulde titel som den smukkeste af sin slags, da foreningen Historiske Huse i 2018 satte sig for at spørge danskerne om, hvilken herregård der var landets smukkeste.

Og smuk er den uden tvivl. Voergaard er opført i slutningen af 1400-tallet, men det er især østfløjen fra 1591, der har sikret herregården sin titel som landets smukkeste. Den er opført i renæssancestil og blev allerede i sin samtid regnet for at være et af landets mest overdådige byggerier. Selv den byggelystne konge Christian den 4. skulle have besøgt Voergaard for at finde inspiration til sine byggerier i hovedstaden.

Voergaard spillede også en central rolle under Grevens Fejde i 1534, hvor oprørerne anført af Skipper Clement satte ild til slottet. Det lykkedes dog ikke at brænde murene ned til grunden.

Voergaard i dag

I 1955 blev Voergaard solgt til godsejer og kunstsamler Ejnar Offer Oberbech-Clausen, som ved sin død lagde slottet ind under Det Grevelige Oberbech-Clausen-Péanske Familielegat, som i dag ejer Voergaard.

Slottet er åbent for besøgende året rundt. Læs mere på Voergaard Slots hjemmeside

Læs mere

Skift indhold

(Annonce)

Byer i Nordjylland

Læs mere

Naturoplevelser i Nordjylland

Læs mere