Grenaa

Djurslands hyggelige – og lidt oversete – hovedstad

Grenaa er en af den slags byer, man desværre let kommer til at overse. Den ligger helt derude for enden af Djursland, og det er som om, de fleste turister kommer til at dreje fra ved Ebeltoft eller Mols Bjerge på vejen derud.

Det kan være svært at hamle op med en nationalpark og en af landets mest idylliske købstæder i form af Mols Bjerge og Ebeltoft. Men hvis turen går til Djursland, så gør dig selv den tjeneste, at give Grenaa mere tid end et kort kig ind i Kattegatcenteret og en pølse på havnen. 

Bindingsværk, bynær natur og badestrande

Centrum i Grenaa ligger nogle kilometer fra den moderne havn. Omdrejningspunktet er Torvet med den fine kirke og den velbevarede købmandsgård, der i dag huset byens museum. Herfra udgår flere hyggelige gader med lave byhuse og velholdte bindingsværksbygninger – med Nederstræde som den absolutte topscorer på idyl-skalaen med sine toppede brosten og stokroser.

Er du frisk på en vandretur, så er det bestemt besværet værd at gå fra centrum til vandet og havnen, som ligger en lille håndfuld kilometer borte. Du kan enten vandre på stierne langs Grenaaen eller tage turen gennem den store plantage. Uanset hvilken vej, du vælger, så ender du ved vandet. Her venter der venter en skøn badestrand og en aktiv havn med færger og et hajfyldt akvarium. God fornøjelse med Grenaa.

Læs mere:

Torvet tur-retur

Gågade i Grenaa

Centrum er overskueligt i Grenaa, og du kan opleve meget på en lille gåtur. Start på Torvet ved Grenaa kirke. Her står en statue af den lokale helt, Søren Kanne, som i 1835 blev berømt, da han reddede en forlist skipper fra druknedøden. Fra Torvet går vejene Storegade og Lillegade mod vest. Vi starter med at gå ned ad Storegade. Her ligger det lille torv, Grisetorvet, hvor man kan tage sig et hvil og kigge på statuen af “Grenaa-grisen”.

For enden ad Storegade kan du enten tage en rundtur i byparken, eller du kan dreje op ad den lille, idylliske Nederstræde, der byder på stokroser, bindingsværk og brosten.

Grenaa

Fra Nederstræde går turen retur mod Torvet ad Lillegade. Her ligger der flere velholdte bindingsværkshuse – blandt andet det smukke hus på hjørnet af Lillegade og Vestbanegade, hvor nobelprismodtageren August Krogh boede. Lillegade slutter ved Torvet igen.

Grenaa

Langs Grenåen til havnen og retur via plantagen

Er du frisk på at få nogle flere kilometer i benene, så kan du også gå hele vejen ud til havnen i Grenaa. Den ligger cirka tre kilometer fra centrum. Hele vejen derud kan du følge en sti, der løber langs Grenåen.

Vil du gå en anden vej retur til byen, kan du søge ind i Grenaa Plantage, der løber parallelt med Ringvejen helt op til NP Josiassens Vej.

Strande og havnemiljøer

Bønnerup

Stranden er altid lige i nærheden, når du er i Grenaa. Helt inde i centrum starter et bredt stykke strand, der strækker sig flere kilometer sydpå. Derudover er der gode strande og hyggelige havnemiljøer i Bønnerup (billedet) og Fjellerup nord for Grenaa.

Vandreture

Der er masser af muligheder, hvis du vil og at vandre i det grønne. Helt inde i byen for enden af Storegade ligger der et lille parkanlæg. Derudover ligger den fredede Grenaa plantage også i gåafstand fra centrum. Her er der mange forskellige stier, man kan benytte sig af. Nordsøstien passerer også igennem Grenaa, og en håndfuld kilometer syd for byen ligger den skovkædte bakketop Jernhatten (billedet), der byder på dramatisk natur og udsigt til øen Hjelm.

Museum Østjylland Grenaa

Museum Østjylland Grenaa

Museum Grenaa ligger i hjertet af Grenaa i byens vel nok bedst bevarede hus – en kæmpestor købmandsgård. Museet formidler byens og områdets historie, og der er gratis adgang. Læs mere her.

Fornæs Fyr

Fornæs Fyr

Nogle få kilometer nord for Grenaa ligger Jyllands østligste punkt i form af Fornæs Fyr. Fyret er i dag privat-ejet, så der er ingen adgang. Men der er en lille parkeringsplads foran fyret, hvor der er en fornem havudsigt, og hvor du kan nyde madpakken. Vandreruten Nordsøstien passerer ved fyret.

Sostrup Slot

Sostrup Slot

Ved landsbyen Gjerrild ligger Sostrup Slot omgivet af en voldgrav og en frodig slotshave, der er åben for publikum. Slottet var i mange år i Scheel-slægtens eje, og det var også kloster imellem 1960 og 2013. I dag er slottet hotel og konferencested. Læs mere her.

Kattegatcentret

Akvarium, der ligger ved siden af havneterminalen i Grenaa. Her er der fisk i alle størrelser og farver – blandt andet et par håndfulde hajer, som man kan komme helt tæt på i en undervandstunnel. Derudover er der også en flok æselpingviner. Læs mere her.

Baunhøj Mølle

Denne hollandske mølle fra 1849 ligger lige uden for den gamle bydel i Grenaa. Møllen brændte fuldstændig ned i 2002, men en tro kopi blev opført tre år senere. Møllen er åben og har en lille udstilling. Læs mere her.

Indbyggertal (2021)

Grenaa: 14.194
Norddjurs Kommune: 36.943

Vigtige årstal

1200-tallet: Byen Grenaa opstår omkring åen af samme navn.
1812: En ny havn anlægges ved Kattegat som erstatning til den tidligere byhavn, som ofte sandede til. Den nye havn bringer fremgang til byen.
1872-73: Jernbaneforbindelser til Randers og Aarhus.

Museum Østjylland Grenaa

Byens historie i korte træk

Man ved ikke præcist, hvornår Grenaa opstod som by, og man ved heller ikke, hvornår byen fik købstadsrettigheder. Men man mener, at byen er anlagt senest i 1200-tallet omkring en naturlig åhavn.

Op gennem middelalderen var Grenaa en lille by, som ofte led under, at åhavnen sandede til. Det betød, at udviklingen gik meget langsomt og næsten i stå. 

I 1800-tallet kom der dog gang i udviklingen med anlæggelsen af en ny havn helt ud til Kattegat. Den nye havn skabte fremgang – især inden for fiskeri og  skibsfart. Tørlægningen af Kolindsund gav også bedre betingelser for det omkringliggende landbrug, og det kom også byen til gavn.

I 1872 og 1873 satte de nye jernbanelinjer til Randers og Aarhus ekstra fut i byens udvikling og især tekstilindustrien voksede.

I dag fylder industrien stadig en del i byen, og havnen er stadig aktiv – blandt andet med færger til Anholt og Halmstad i Sverige. Derudover er turismen i fremgang – blandt andet takket være Kattegatcenteret, der åbnede i 1992.

Spisesteder

Der ligger en del mere eller mindre uformelle spisesteder og caféer omkring Torvet i Grenaa. Se mulighederne hos Tripadvisor.

Overnatning

Stranden går helt ind til byen i Grenaa, og derfor ligger der både campingplads, hoteller og sommerhuse i Grenaa. Et alternativ til en overnatning i byen kan også være Sostrup Slot.

Find et overnatningssted på Booking.com.

(Annonce)

Billeder fra Grenaa

Billeder fra Grenaa

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Ebeltoft

Læs mere

Helgenæs

Læs mere

Mols Bjerge og Kalø Slotsruin

Læs mere

Randers

Læs mere

Aarhus

Læs mere

Links og kort

Grenaa by – info fra Visit Djursland

Visit Djursland – turistinfo om hele Jyllands næsetip

Museum Østjylland – besøg lokalafdelingen i Grenaa

Kattegatcentret – bliv bidt af havet

Baunhøj Mølle – besøg møllens hjemmeside