Louns-halvøen

Vandreture og dyrespotting på den grønne halvø i Limfjorden

Der venter gode oplevelser på Louns’ lange arm, som strækker sig ud i den sydlige del af Limfjorden. Halvøen byder på flere forskellige vandreruter i kuperet terræn tilsat fine udsigter undervejs.

På en god dag er det desuden muligt at spotte sæler, som ynder at holde til i denne del af fjorden. Skulle sælerne ikke være på plads, må man nøjes med at spotte fugle fra fugletårnet ved den genskabte Louns Sø.

Havnehygge og urskovs-sjov i Hvalpsund

Som et godt supplement til naturoplevelserne på halvøen byder færgebyen Hvalpsund sig til med spisesteder og maritim hygge på den livlige havn. Den lille by er en oplagt start- eller slutdestination før eller efter en til tider krævende rundtur i naturen.

Er du til natur med et glimt i øjet, så lokker Hvalpsund også med et vaskeægte stykke gammel dansk urskov – i bogstaveligste forstand vel at mærke. I en lille nåleskov er adskillige træer nemlig blev forsynet med ure i alle mulige former. Og som toppen af løjerne hænger der tilmed (tomme) Gl. Dansk-flasker i nogle af træerne!

Oplevelser på Louns-halvøen

Der er fem forskellige vandreruter på Louns-halvøen, som tager dig godt og grundigt rundt i landskabet. Tager du alle ruter, vil du være godt dækket ind i forhold til at opleve både strande, skrænter slugter, hede, sø, skov og endda litteratur – men mindre kan også gøre det. Selv fulgte vi den gule rute og supplerede med et bilstop ved Lovns Sø.

Alle ruter passerer gennem Naturbasen på Hesselvej 44, hvor der er parkering, bænke, shelterplads og toiletter. Du kan se et kort med fire af ruterne her

Rød rute – 5 km lang rute, der tager dig gennem det kuperede terræn ved Knuddalhuse længst mod syd.

Gul rute – 5 km lang rute, der går gennem skoven, langs stranden og op på toppen af klinten Melbjerg Hoved. Ved stranden er der gode muligheder for at spotte sæler, som af og til stikker hovedet op eller ligefrem tager sig et hvil på de lave banker i vandet.

Grøn rute – 5 km lang rute, der går igennem slugter og bakker omkring Ramshule.

Blå rute – 6 km lang rute, der går igennem det bakkede terræn ind mod Hvalpsund.

Digterruten – Johannes V. Jensen

Vil du krydre din gåtur med lidt litterære input, så kan du følge digterruten for Johannes V. Jensen
Den kendte danske forfatter, som blandt andet står bag klassikeren ”Kongens Fald”, voksede op i Farsø tæt på Louns-halvøen, og han besøgte derfor tit området i sin ungdom. Her malede han blandt andet en række malerier med motiver fra halvøen.

Digterruten er i alt godt 5 kilometer, og den er stort set identisk med gul rute – dog med en enkelt lille afstikker. Undervejs er der en række lyttestationer, hvor du kan blive klogere på forfatteren og forfatterskabet.

En lille spøjs tilføjelse til en vandredag på Louns-halvøen er urskoven ved Hvalpsund. I udkanten af byen – når du kører på Hesselvej ud mod halvøen – kommer der et lille stykke skov og et skilt ved vejen, hvor der står ”Gl. Dansk Urskov”.

I den lille skov står der en stribe træer, som er blevet forsynet med diverse stueure, skibsure og vækkeure i alle mulige størrelse og former. Enkelte af urene har desuden en flaske Gl. Dansk hængende under sig for virkelig at leve op til skovens navn.

Kig forbi, hvis du trænger til at få et smil på læben.

Den genskabte Louns Sø er også et stop værd. Søen var tørlagt i årtier, men er altså nu genskabt med et stort dyreliv som følge.

Hvis du er fugleinteresseret, kan du bestige fugletårnet, der er indrettet i et gammelt transformatortårn. Er du interesseret i arkitektur, er der også værd at notere sig, at transformatortårnet, ifølge oplysningerne på infotavlen ved tårnet, skulle være tegnet af den kendte arkitekt, Thorvald Bindesbøll.

Vil du vandre lidt, så er den gamle kirkesti blevet genetableret. Den 2 km lange sti går mellem den højtliggende Louns Kirke og langs søen hen til en parkeringsplads på Hesselvej.

Den lille færgeby Hvalpsund er et hyggeligt bekendtskab – især om sommeren. Her kan du forsyne dig med snacks eller mad. I havnen ligger der også en række muslingefiskerbåde.

Hvalpsund har fungeret som færgeby siden 1500-tallet. Dengang var færgen en pram, som blev roet over sundet. I dag tager en bilfærge den korte tur over sundet til Sundsøre på Salling.

I havnen ligger også den historiske Hvalpsund Færgekro, som har været kongelig privilegeret siden 1669. Kroens nuværende bygninger er dog fra 1900-tallet.

På Louns-halvøen kan du også besøge den velbevarede firelængede stråtækte herregård, Hessel. Herregården stammer fra 1300-tallet, og de nuværende bygninger er opført i løbet af 1600- og 1700-tallet. Hessel er i dag omdannet til landbrugs- og interiørmuseum. 

(Annonce)

Billeder fra Louns-halvøen

Billeder fra Louns-halvøen

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Hald Sø og Dollerup Bakker

Læs mere

Hjarbæk og Kvols

Læs mere

Løgstør

Læs mere

Mariager

Læs mere

Mariager Fjord

Læs mere

Nibe

Læs mere

Nykøbing Mors

Læs mere

Skive

Læs mere

Viborg

Læs mere

Links og kort

Destination Himmerland – turistinfo

Danske Digterruter – sti med fokus på Johannes V. Jensen