Holstebro

Kulturmetropol i det vestjyske hedeland

Klokken er 10. En kommunal fejebil holder ind ved Holstebros gamle rådhus, og en mand klædt i orange arbejdstøj stiger ud. Han krydser over den lille forplads ved rådhuset, låser sig ind ad hoveddøren og vender kort tid efter tilbage med et lille stativ og en fjernbetjening. Han stiller sig midt på pladsen ved en lille glaslåge i belægningen og sætter showet i gang.

Melodien ”Hymne til Maren” strømmer ud over pladsen, imens glaslågen åbner sig. Langsomt (meget langsomt) stiger Maren op fra sit natteleje og gør klar til endnu en dag i fokus. Hun har først fyraften klokken 21, når hun bliver sænket ned igen.

Alberto Giacomettis værk ”Kvinde på kærre” er et håndfast bevis på den store kultursatsning, byen kastede sig ud i i 1960érne. Holstebro skulle være en attraktiv kulturby med inspirerende kunst i byrummet. Og sådan blev det.

Kunst i alle former

Holstebros bymidte bugner af kunst i alle afskygninger, og de mange værker giver byens ganske hyggelige gågader et inspirerende pift.

Den omfattende kunstsamling i byrummet kompenserer samtidig for fraværet af ældre bygningsværker i byen. For selvom Holstebro i 2024 kan fejre 750-års jubilæum, så har hele ni alvorlige brande gennem tiden udraderet de fleste historiske bygninger.

Vil du kombinere bybesøget med lidt frisk luft og natur, så kan du slentre langs Storåen, som flyder gennem byen, og som i sin tid var udgangspunktet for, at der i det hele taget opstod en by på stedet.

Derudover ligger det fine lystanlæg – et af landets første kommunale lystanlæg – også tæt på centrum for enden af Østergade.

Læs mere

Kvinde på kærre – Maren o æ vown

Alberto Giacomettis berømte kunstværk ”Kvinde på kærre” – i folkemunde omdøbt til ”Maren o æ vown” er uden tvivl juvelen i Holstebros store samling af kunst i byrummet. Den slanke kvinde på den lille kvadratiske vogn blev købt i 1966 for 210.000 kroner. Det var mange penge for sådan en splejset kvinde, mente mange dengang.

I dag er værket vurderet til omkring en milliard kroner, hvis kommunen eller kunne finde på at sælge. Trods den høje vurderingspris står det kostbare værk alligevel frit tilgængeligt i dagtimerne. Men klokken 21 bliver Maren sænket ned i sikkerhed i sit beskyttelsesrum. Og der sover hun så indtil klokken 10 dagen efter.

I 2021 blev kunstværket i øvrigt beskadiget. Det skete ironisk nok i forbindelse med, at værket skulle sænkes ned i sikkerhed. Efter et par års istandsættelse vendte Maren tilbage til sin plads ved rådhuset i 2023.

Øvrig kunst i byrummet

Holstebro er meget mere end ”Maren o æ vown”, når det kommer til kunst. Centrum er beriget med et stort antal kunstværker, som hver især bidrager til at skabe et inspirerende bybillede. Omkring Den Røde Plads og langs Storåen står hele 36 værker fra kunstprojektet ”Tobaksarbejderens Drøm”, og flere steder i byen har den danske kunstner Bjørn Nørgaard været på spil.

Du kan også se en kopi af den kendte italienske skulptur ”Metalsvinet” på Brotorvet, og midt på Store Torv løber kunstværket ”Sct. Jørgen og Dragen” med opmærksomheden.

Museer

Regner det – eller vil du bare blive klogere på historie og kunst, så er der et par museer i Holstebro:

Indbyggertal (2023)

Holstebro by: 37.022
Holstebro Kommune: 58.978

Vigtige årstal

1274: Byen omtales for første gang under navnet ”Holstatbro”
1500-tallet: Omfattende handel med kvæg og heste
1552: Byen får købstadsrettigheder
1700-tallet: Byen hærges af en række ødelæggende brande
1866: Jernbaneforbindelse til Ringkøbing og Struer
1966: Kommunen køber skulpturen ”Kvinde på kærre”

Byens historie i korte træk

Holstebro har siden 1274 været et naturligt omdrejningspunkt i Vestjylland. Med sin placering ved en indsnævring langs Storåen var byen et fast overfartssted for de heste- og kvæghandlende folk fra Thy og Oddesund på deres vej sydpå.

Derfor opstod der også et aktivt handelscentrum omkring Store Torv, ligesom Holstebro blev det retslige centrum for hele Hardsyssel.

Industriby

I 1800-tallet tog industrialisering fat i byen og medførte udvikling og vækst. Der blev anlagt en havn i Struer, der kom jernbaneforbindelse til Ringkøbing og Struer, og opdyrkningen af den omkringliggende hede gav landbruget et løft. Samtidig kom flere fabrikker til byen – blandt andet tobaksfabrikken Færch.

Kulturby

I 1960erne tog et fremsynet byråd en beslutning om at give byens centrum en både åndelig og visuel vitaminindsprøjtning. De centrale gader omkring Store Torv blev omdannet til gågader, og det blev samtidig besluttet, at Holstebro skulle være kendt som en rigtig kulturby.

Som en del af kultursatsningen købte kommunen i 1966 skulpturen ”Kvinde på kærre” skabt af den schweiziske kunstner, Alberto Giacometti. Skulpturen er i dag blevet et symbol på byens aktive kulturpolitik.

Spisesteder

Der er mange forskellige spisesteder i Holstebro i flere prisklasser. Er du til italiensk, kan vi anbefale restauranten Silvios i Sønderlandsgade. Ellers kan du få et overblik over spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes en del overnatningssteder i og omkring centrum. Sidst vi besøgte Holstebro, boede vi godt og billigt på Hotel City.

Hotellet ligger i et harmonisk bygningsværk fra 1910 tegnet af den anerkendte arkitekt Ulrik Plesner. Bygningen var oprindeligt alderdomshjem.

(Annonce)

Billeder fra Holstebro

Billeder fra Holstebro

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Doverodde

Læs mere

Lemvig

Læs mere

Nationalpark Thy

Læs mere

Oddesund

Læs mere

Ringkøbing

Læs mere

Skive

Læs mere

Toftum Bjerge

Læs mere

Venø

Læs mere

Vestkysten

Læs mere

Links og kort

Turist i Holstebro – info fra kommunen

Visit Nordvestkysten – om handelsbyen Holstebro

Trap.lex – Holstebros historie og arkitektur