Als Odde og Helbergskov

Feriestemning og tysk stædighed i bunden af Himmerland

Als Odde udgør det sydøstligste punkt af Himmerland og ligger helt derude, hvor Mariager Fjord løber ud i Kattegat. Den flade odde er fredet og byder på et rigt dyre- og planteliv, men her er også et lille, hyggeligt fiskermiljø med havn og lodsstation.

Bag odden blev der plantet nåleskov i 1800-tallet for at forhindre sandflugt. I det skovrige område er der i dag masser af sommerhuse.

Mens der i dag er ganske fredeligt på Als Odde, har der været anderledes gang i løjerne i fortiden. I 1860’erne var der nemlig toldsted på odden, og havnen fungerede også som anløbssted for dampskibet mellem Hobro og København.

Idyl og bjergbestigning i Helberskov

Lidt længere nordpå ligger den velbevarede landsby Helberskov. Modsat mange andre danske landsbyer blev landsbyens gårde ikke flyttet ud af byen i starten af 1800-tallet, fordi de omkringliggende vådområder var uegnede at bo på. De tvivlsomme omgivelser betød også, at den stor den af byens befolkning valgte at udvandre til Amerika.

Fortidens dårlige betingelser har medført, at byen i dag fremstår som en velbevaret helhed af bindingsværk. Landsbyen er samtidig et fint eksempel på en såkaldt fortebebyggelse, hvor byens gårde er opført omkring en ubebygget plads i midtbyen, forten, hvor der i gamle dag blev holdt kvæg.

I udkanten af byen ligger en 24 meter høj morænebakketop med det selvbevidste navn ”Bjerget”. Herfra er der en rigtig fin udsigt over det omkringliggende, flade landskab. På toppen af bjerget står en mindesten, der er rejst til minde om afslutningen på 2. Verdenskrig, som trak lidt længere ud i Helberskov end i resten af landet. Det kan du læse mere om herunder:

Læs mere

Ved 2. Verdenskrigs afslutning fandt der lidt af et lokalt drama sted ved Als Odde og Helberskov. På bjerget ved Helberskov havde tyskerne oprettet et kystbatteri, og denne enhed havde ikke i sinde at give op, selvom resten af den tyske hær kapitulerede 5. maj 1945.

Det fik den lokale lods, Ib Welling, at mærke på allerværste vis. Få dage inden den officielle kapitulation havde han nægtet at lodse tyske skibe med sprængstof ved Als Odde. Han var derefter gået under jorden.

Men da han hørte, at tyskerne havde overgivet sig, kom han frem fra sit skjul og cyklede sig en tur på Als Odde, efter at han selv havde fejret befrielsen med sin familie. Her blev han pågrebet af tyske soldater fra stillingen ved Helberskov, som altså ikke havde overgivet sig endnu, og de valgte at skyde den vrangvillige dansker på stedet efter ordrer fra deres øverstkommanderende. Der er rejst en lille mindesten over Ib Welling på Als Odde.

Den 10. maj måtte den tyske stilling ved Helberskov modvilligt overgive sig, da en engelsk panservognsgruppe ankom til stedet og tvang overgivelsen igennem.

Havnø Mølle

Få kilometer fra Als Odde og Helberskov står den velholdte Havnø Mølle. Møllen er fra 1842 og fungerer som arbejdende møllemuseum, som er åben i sommersæsonen. Fra møllen er der en god udsigt over Mariager Fjord, og der er opstillet borde og bænke, så man kan nyde sin medbragte mad.

Visborggaard

Et andet godt stop i nærheden er herregården Visborggaard med sin smukke renæssancehovedbygning fra 1500-tallet. Gården er omgivet af voldgrav og et frodigt haveanlæg. Ved forsamlingshuset i den nærliggende landsby, Visborg, kan du desuden se gravstedet for den berømte hvide hest, som Christian den 10. red på, da han krydsede den dansk-tyske grænse ved genforeningen i 1920. Læs mere om Visborggaard og andre nordjyske slotte og herregårde.

Mariager Fjord

Bramslev Bakker ved Mariager Fjord

Den smukt beliggende Mariager Fjord byder på masser af oplevelser. Læs mere om oplevelser ved Mariager Fjord.

(Annonce)

Billeder fra Als Odde og Helberskov

Billeder fra Als Odde og Helberskov

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Dania

Læs mere

Hals

Læs mere

Mariager

Læs mere

Mariager Fjord

Læs mere

Randers

Læs mere

Rebild Bakker

Læs mere

Links og kort

Destination Himmerland – turistinfo