Juelsminde

Turistvenlig havneby med sand til (næsten) alle sider

På en varm sommerdag syder det af liv i Juelsminde – både i den hyggelige lystbådehavn og på de nærliggende strande. Samtidig er byen dog så tilpas stor, at den også ånder, når sommeren er slut og turisterne rejst hjem.

Bag havnen og vandet ligger der en lille, hyggelig bymidte med gågade og det velholdte Svanedamskvarter. Og har du børnene med, så må du ikke snyde dem for den store naturlegeplads som ligger i udkanten af byen.

Færge- og fregatby

Juelsminde er i dag først og fremmest en ferieby, men tidligere har den været et mindre trafikalt knudepunkt. Mellem 1962 og 1996 var her en sejlrute til Kalundborg og i 1800-tallet var der færgeoverfart til Bogense.

Byens maritime præg fik også et ekstra løft i 1912, da den lokale godsejer, Einar Schou købte Fregatten Jylland og placerede den Juelsminde Havn. Her lå den frem til 1925. I dag står fregattens anker tilbage som minde.

Læs mere

Lystbådehavnen

Juelsminde er opstået omkring byens havn, og i dag er det i høj grad stadig her, der er gang i den. I den store lystbådehavn ligger bådende tæt, og her er flere restauranter og ishuse.

Strande

Juelsminde er omgivet af gode badestrande. Mod nord ligger Sandbjerg Vig og syd for byen ligger Grønbjerggård Strand sammen med det gamle fiskerleje Strandhuse.

Kirken og byskoven

Byens kirke og den tilhørende præstebolig er opført i 1913 på bestilling af godsejer Einar Schou. Inde i kirken er det værd at bemærke det lille skib, som er en model af Fregatten Jylland, som selvsamme Einar Schou købte i 1912.

Bag kirken ligger et lille stykke skov med gode vandrestier.

Juelsminde Havnemuseum

På havnen ligger byens lille havnemuseum. Her kan du blive klogere på byens og havnens historie, og du kan blandt andet læse om dengang, Fregatten Jylland ankom til byen.

Svanedamskvarteret

Mellem kirken og havnen ligger Svanedamskvarteret. Det er et byområde, som opstod i 1920’erne og 1930’erne, og som er præget af smukke murermesterhuse opført i efter Bedre Byggeskik-principperne.

Alle huse, der skulle opføres, skulle godkendes af godsejer Einar Schou og kongelig bygningsinspektør, Magdahl Nielsen, for at sikre en høj kvalitet. Resultatet er en harmonisk samling af huse, som ligger omkring en den kunstige Svanedam.

Ved dammen er der rejst et mindesmærke for godsejer Einar Schou.

Legepladsen

I udkanten af byen og skoven ligger en stor naturlegeplads, som blev indviet i 2020. Den store legeplads vil uden tvivl være et populært indslag for børn og barnlige sjæle. I forlængelse af legepladsen ligger Hotel Juelsminde Strand, som er opført, hvor byens gamle færgekro i sin tid lå.

Indbyggertal

Juelsminde (2022): 4053
Hedensted Kommune (2023): 47.609

Vigtige årstal

1813: Juels Minde færgekro opføres i forbindelse med færgeoverfarten Klakring-Bogense
1884+1886: Jernbane fra Horsens og anlæggelse af havn
1912: Fregatten Jylland bliver hentet til byen
1962: Færgeoverfart til Kalundborg etableres (lukker i 1996)

Byens historie kort fortalt

Juelsminde er en ung by, som først for alvor begyndte at udvikle sig i slutningen af 1800-tallet, da der blev anlagt en havn og en jernbane. Før den tid lå her bare en færgekro, kaldet Juels Minde, i forbindelse med overfarten Klakring-Bogense, som lukkede i 1856.

Byen er anlagt på godset Palsgårds jord, og godsejer Einar Schou spillede en central rolle i byens udvikling. Han fik blandt andet opført byens kirke i 1913, ligesom han var involveret i udviklingen af Juelsmindes første egentlige bydel i form af Svanedamskvarteret.

Turistby

Det var også godsejer Einar Schou, som i 1912 købte Fregatten Jylland og fik den placeret i byens nye havn. Her lå den frem til 1925 (i dag står fregattens anker tilbage). Købet af fregatten var med til at understrege Juelsmindes ry som en rigtig turistby, som byens placering omgivet af skov og vand også lagde op til.

I starten af 1900-tallet blev der opført et badehotel, ligesom der kom både sommerhuse og sommerlejre til. I 1902 blev der desuden opført et sanatorium.

Turismen fik endnu et skub fremad, da en ny færgerute mellem Juelsminde og Kalundborg blev etableret. Ruten fik også byen til at vokse. Selvom ruten blev nedlagt i 1996, fortsatte byen sin gode udvikling – både som turistby og som tilflytterby.

Spisesteder

Der er masser af muligheder for at blive mæt i Juelsminde. I byens gågade og ved havnen ligger der flere spisesteder i forskellige prisklasser. Se mere hos Tripadvisor.

Overnatning

Der er også gode muligheder for at overnatte i Juelsminde. Både på hotel, i sommerhus eller på camping. Du kan evt. starte din søgning på søgesider som Booking.com, Novasol eller Sol og Strand.

Er du frisk på en længere vandretur, så kan du begive dig ud på den smukke kystrute mellem Juelsminde og Snaptun. Turen er 22 kilometer lang og går blandt andet forbi Palsgård gods, hovedgården Jensgaard og skanserne ved udmundingen af Horsens Fjord. Læs mere her.

(Annonce)

Billeder fra Juelsminde

Billeder fra Juelsminde

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Endelave

Læs mere

Hjarnø

Læs mere

Horsens

Læs mere

Horsens Fjord

Læs mere

Trelde Næs

Læs mere

Vejle

Læs mere

Links og kort

Trap.lex – Juelsmindes historie

Kystlandet – tuirstinformation