Horsens Fjord

Kilometervis af oplevelser omkring fjorden

Horsens Fjord er leveringsdygtig i skovklædte kyststrækninger, bakketoppe med gode udsigter og en fin historisk plet i form af Boller Slot.

I fjordens munding ligger Horsens. Byen byder på et spændende miks af historisk købstadsmiljø, velbevaret industri-arkitektur og en opdateret havnefront. Det hele tilsat en god portion moderne kunst i det offentlige rum.

Ude i selve fjorden ligger de tre øer Alrø, Hjarnø og Vorsø. De to førstnævnte er frit og nemt tilgængelige, imens Vorsø er fredet og kun tilgængelig via guidede ture om sommeren.

Fjorden rundt på ”Fjordminoen”

I 2023 blev den 59 kilometer lang, sammenhængende vandre, ”Fjordminoen”, indviet. Ruten er markeret med røde pile og går hele vejen rundt om fjorden og ofte tæt på vandet. Dertil kommer en række sideforløb, som er markeret med gule pile. Parallelt med den nye vandrerute går der også en cykelrute. Den er måske mere overskuelig for de fleste. Du kan se ruten på et interaktivt kort hos Destination Kystlandet

Bemærk, at det kun er mellem maj og september man kan gøre turen rundt om fjorden til en regulær rundtur med start og slut samme sted. I den periode sejler en passager- og cykelfærge nemlig mellem Snaptun og Alrø via Hjarnø.

Resten af året kan det ikke lade sig gøre at tage helt turen rundt. Her må du nøje med små nedslag langs fjorden.

Læs mere om oplevelser ved Horsens Fjord:

Alrø

Flade Alrø bryster sig af at være et stykke vaskeægte Morten Korch-idyl. Og øen har da også noget at have påstanden i. For den folkekøre forfatter Morten Korch boede faktisk på øen i perioder og blev inspireret af omgivelserne til sine skriverier.

Korch eller ej, så er øen bestemt et besøg værd, og den er tilmed nem at komme til, da øen er forbundet med fastlandet af en dæmning.

Langs hovedvejen Alrøvej ligger der flere fine bindingsværkshuse samt øens lille kirke. I den sydvestlige del af øen kan du tage sommerfærgen til Snaptun via Hjarnø.

Bliver du sulten, så kan du overveje at smage på øens berømte kæmpetarteletter!

Sondrup Bakker og strand

Der venter både bakker og strand omkring den lille landsby Sondrup. I Sondrup Plantage ligger de to kuperede områder Sondrup Bakker og Uldrup Bakker. Her er der vandreruter med gode udsigter.

Vil du dyppe tæerne eller have en picnic med fjordudsigt, så søg mod Sondrup Strand. Her finder du en lang badebro, en strandstrækning og en håndfuld stemningsfulde, gamle sommerhuse. Ved siden af stranden bidrager det gamle fiskerleje til stemningen.

Trustrup Udsigtshøj

Vil du have et godt overblik over Horsens Fjord, så søg op på Trustrup Udsigtshøj. Højen ligger i 70 meters højde og tilbyder gode udsigter over store dele af fjorden. En kort vandrerute på omkring en kilometer tager dig omkring i det bølgende landskab ved udsigtshøjen.

Søvind Mergelgrav

I landsbyen Søvind kan du evt. gøre et kort stop og tage en lille rundtur i den gamle mergelgrav. Her blev der i gamle dage gravet mergel. I dag er graven omdannet til et skønt lille grønt åndehul, som blandt andet byder på den sjældne orkidé biblomst.

Stensballe Skov og Husodde Strand

I den store, bakkede Stensballe Skov er der masser af vandrestier. Vil du kombinere skov og vand, kan du følge den gamle banestrækning, som fører ind mod Horsens. Her er der smukke udsigter over fjorden og smådramatiske træklædte klinter. Ved Husodde Strand er der blåt flag, hvis du vil bade.

Horsens

I bunden af fjorden ligger Horsens. Du kan læse meget mere om byen her.

Boller – skove og slot

Fra Horsens går turen nu syd om fjorden. Her kan du følge planetstien ud mod Boller. Undervejs passerer du solsystemets planeter i miniformat. Planetstien går helt ud til Boller Mole, hvorfra der engang blev udskibet korn og træ til Norge.

Bag molen ligger den smukke Boller Nederskov, der byder på masser af bøgetræer samt intet mindre end Jyllands ældste egetræ. Boller-egen har formentlig 700 år på bagen, og den står i den fine, indhegnede Boller Slotshave, som ligger midt i skoven. Gå en tur rundt i haven og kig på blomster, som plejes nænsomt af en gruppe frivillige fra Horsens Havebotaniske Forening og se, om du kan spotte en skildpadde i den lille sø.

Boller Slots historie går helt tilbage til 1300-tallet, og den nuværende firefløjede vandborg er fra 1588. Her boede den vigtige adelsdame Ellen Marsvin i en overgang, inden hendes datter Kirsten Munk flyttede ind i 1630. Hun var ellers gift med Kong Christian den 4. men blev forvist fra hoffet.

Klokkedal

På den anden side af Bollervej, ligger den langstrakte Klokkedal. Fra den idylliske gamle vandmølle fører en rundtur dig igennem den 2,5 kilometer lange smeltevandsdal med en klukkende bæk i bunden. Der går stier på begge sider af bækken, og har du heldet med dig, kan du måske spotte en isfugl.

Purhøj

Vil du helt op under skyerne (eller så langt op man nu kan komme på disse kanter), så tag en lille afstikker til Purhøj. Den gamle gravhøj ligger 121 meter over havets overflade, og stedet har også fungeret sol tingsted. Nyd udsigten over fjorden og tag eventuelt en runde i den nærliggende Bjerge Skov.

Snaptun

I den lille færgeby Snaptun kan du tage færgen til både Hjarnø og Endelave. Om sommeren kan du også komme med cykelfærgen til Alrø.
Den lille havn byder på spisested og picnicområde, og du kan også gå en lille tur sydpå langs vandet og se de gamle forsvarsskanser.

(Annonce)

Billeder fra Horsens Fjord

Billeder fra Horsens Fjord

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Bryrupbanen / Den Genfundne Bro

Læs mere

Endelave

Læs mere

Hjarnø

Læs mere

Horsens

Læs mere

Juelsminde

Læs mere

Odder

Læs mere

Links og kort

Kystlandet – turistinfo