Skagen
Toppen af jyske oplevelser
Skagen er vel nok Jyllands turistby nummer et. Den gule by med de stolte fiskeritraditioner og den maleriske kunsthistorie trækker hvert år tusindvis af turister til. Især i uge 29 koger det hele over, når alskens kendisser og rigmænd flytter til byen.
Frem til slutningen af 1800-tallet var Skagen et forholdsvis isoleret samfund, som først og fremmest havde blikket vendt mod havet. Men så fik en række kunstnere øjnene op for byen, naturen og det særlige lys på egnen – og hurtigt derefter fulgte turisterne hurtigt trop.
Den lille by med den store natur har da også masser at tilbyde sine gæster. De karakteristiske gulkalkede huse omgivet af den smukke og barske natur skaber en perfekt feriekulisse, og skagensmalernes kunstneriske aftryk tilfører hele oplevelsen et ekstra penselstrøg.
Læs mere
Østerby
I denne bydel, der ligger længst nordpå, får du Skagen-stemning for alle pengene. Her ligger de gulkalkede huse tæt, og her finder du også markante historiske pejlemærker som Brøndums Hotel, Vandtårnet og Anchers Hus.
Flere steder smyger små stier sig bagom og ind imellem husene og er med til at skabe en særlig, afslappet landsbystemning trods de mange besøgende.
For enden af Østerbyvej ligger Vippefyret og den badevenlige Skagen Sønderstrand.
Havnen
Havnen, som blev indviet i 1907, syder af liv, og den markante duft af fisk vidner også om, at der stadig er godt gang i fiskeriet.
Den mest iøjnefaldende bygning er uden tvivl det rødmalede pakhus, som er inspireret af de norske pakhuse i Bergen og opført af den berømte arkitekt, Thorvald Bindesbøll.
Vesterby
Denne bydel er ikke helt så befærdet som Østerby (hvis du ser bort fra gågadeområdet), så her kan du nyde de stemningsfulde gader med gule huse i lidt mere fred og ro. Det kan også betale sig at slå et smut forbi den fine Skagen Kirke.
Højen (Gl. Skagen)
Modsat de andre historiske bydele ligger Højen – eller Gl. Skagen – ud til vestkysten. Højen var oprindeligt et selvstændigt fiskerleje, men er med tiden blev forbundet med det øvrige Skagen.
Her ligger der talrige gulkalkede huse omgivet af klitter og sand, som i dag er blevet til eksklusive feriehuse. Du finder også historiske hoteller som Ruths Strandhotel og Hotel Skagenklit i Højen.
Solnedgangspladsen er et populært sted at nyde en aften-is, imens solen går ned.
Skagen kunstmuseum og skagensmalerne
Udtrykket ”Skagensmalerne” er blevet et fast begreb i den danske kunsthistorie. I slutningen af 1800-tallet valfartede en del kendte kunstnere til den jyske nordkyst for at indfange det særlige lys og skildre den smukke natur og de autentiske lokale fiskere.
Der opstod efterhånden en hel koloni af danske og skandinaviske malere i byen. Nogle var blot på korte visitter, imens andre slog sig permanent ned i byen. Blandt de mest kendte skagensmalere var PS Krøyer, Holger Drachmann og ægteparret Michael og Anna Ancher. Sidstnævnte var som den eneste af malerne selv født og opvokset i Skagen.
I dag kan man opleve et væld af malerier fra Skagensmalernes hænder på Skagens Kunstmuseer. Som en del af museumsensemblet kan man også se ægteparret Anchers hus og Holger Drachmanns hus.
Skagen Bunkermuseum
Under 2. Verdenskrig var området omkring Skagen et vigtigt knudepunkt for tyskerne. Derfor blev der bygget mange bunkere og forsvarsstillinger. En af bunkerne er i dag omdannet til et lille museum, hvor man kan blive klogere på den tyske tilstedeværelse under 2. Verdenskrig. Læs mere hos Skagen Bunkermuseum.
Øvrige museer
Kystmuseet
Maskinrummet
Naturhistorisk museum
Skagen Bamsemuseum
Grenen
Med omkring to millioner gæster hvert år tager Grenen titlen som Jyllands mest besøgte seværdighed. Rigtig mange mennesker vil med gerne foreviges heroppe på Jyllands spids, hvor Skagerak og Kattegat mødes. Og det forstår man sådan set godt.
Det er en speciel oplevelse at stå derude i vandkanten, hvor havene mødes, imens de store fragtskibe tøffer forbi i horisonten. Husk, at det er strengt forbudt at bade i havet på grund af de strømme. Dog er det ok, at soppe, så man kan opleve at stå med én fod i hvert hav.
Mange lader sig transportere ud til grenen med det populære turisttog, Sandormen.
Grenen er i øvrigt ikke det nordligste punkt i Jylland. På grund af krumningen er det faktisk et punkt på Nordstrand nogle kilometer nordvestpå, der er det nordligste punkt.
Fyrtårne
Der er fire forskellige fyrtårne i Skagen med hver sin historie. Tættest på byen står Vippefyret. Fyrets historie går tilbage til 1627, hvor det var et af landets første fyrtårne. Det nuværende vippefyr er dog en kopi af det oprindelige fyr.
Tæt på Vippefyret står Det Hvide Fyr, som erstattede vippefyret. Fyret er fra 1747, og det var det første fuldmurede fyr i landet.
Lidt længere nordpå ligger Det Grå Fyr fra 1838. Fyret er 46 meter højt og huser i dag Skagen Fuglestation og en café.
Endelig er der Skagen Vest Fyr, som er opført i 1956 oven på en tysk bunker.
Den Tilsandede Kirke
Lidt syd for bydelen Vesterby ligger Sankt Laurentius Kirke, som i dag er kendt under navnet Den Tilsandede Kirke. Det var oprindeligt byens kirke -og Vendsyssels største af sin slags, og den blev opført i 1300-tallet. Men den tiltagende sandflugt gjorde det efterhånden sværere og sværere at sikre adgang til kirken. I 1795 blev kirken derfor opgivet. I dag står kun tårnet tilbage. Det kan man til gengæld gå op i.
Skagen Kirke
Som erstatning for den nedlagte Sankt Laurentius blev Skagen Kirke opført i 1841. Den klassicistiske kirke er tegnet af den kongelige hofbygmester, CF Hansen. Senere blev kirken udvidet af to andre berømte arkitekter, Ulrik Plesner og Thorvald Bindesbøll.
Råbjerg Mile
Syd for Skagen ligger den store vandreklit, Råbjerg Mile. Milen er omkring én kvadratkilometer, og rummer fire millioner kubikmeter sand. Omkring milen ligger Bunken Klitplantage og Kandestederne, som også byder på store naturoplevelser. Læs mere hos Naturstyrelsen.
Indbyggertal (2023)
Skagen: 7547
Frederikshavn Kommune: 58.864
Vigtige årstal
1200-tallet: De tre små fiskerlejer, Højen, Østerby og Vesterby opstår
1413: Østerby og Vesterby får købstadsrettigheder under navnet Skagen
1747: Danmarks første fuldmurede fyr bliver opført
1795: Sankt Laurentius kirke nedlægges på grund af sandflugt
1870erne: Kunstnere ankommer til Skagen for at male
1890: Skagensbanen opføres
1907: Havnen indvies
1948: Flydetrawl medfører boom i fiskeri
Skagens historie kort fortalt
I løbet af 1200-tallet opstod der tre forskellige fiskerlejer på Jyllands nordligste top: Højen, Vesterby og Østerby. Højen vendte mod vest og Østerby og Vesterby mod øst. Med årene voksede de to østvendte fiskerlejer sammen, og de fik i slutningen af 1300-tallet deres egen kirke i form af Sankt Laurentius.
De barske omgivelser gjorde det svært at dyrke noget som helst, men heldigvis var der gode muligheder for at ernære sig ved fiskeri. Samtidig sikrede de mange forbipasserende skibe ekstraindtægter til befolkningen.
Skagboerne tjente på lodsninger, ligesom de kunne sælge meget af det strandingsgode, som drev i land, når skibe forulykkede. I 1413 fik kongen også øjnene op for det spirende erhvervsliv omkring Grenen og tildelte Østerby og Vesterby købstadsrettigheder.
I 15- og 1600-tallet blev der sat en stopper for byens fremgang. Svigtende sildefangst, uvejr og sandflugt gjorde betingelserne svære, og de store mængde flyvesand førte også til, at byens kirke blev nedlagt i 1795.
Kunstnere, turister og flydetrawl
I 1800-tallet vendte udviklingen så småt. I første omgang på grund af øget skibstrafik. I slutningen af 1800-tallet begyndte en række kendte kunstnere samtidig at tage turen til Skagen for at male. Lyset og de barske fiskertyper heroppe var perfekte motiver til datidens guldalderkunst.
Kort efter fulgte rige turister trop – parallelt med, at jernbanen fra Frederikshavn blev indviet – og det blev starten på det turisteventyr, som stadig præger byen den dag i dag.
Fiskeriet var dog ikke bare en passende kulisse for malerne. Det blev ved med at være det altoverskyggende erhverv i byen, og i 1907 blev Skagens havn indviet. Opfindelsen af flydetrawlet medførte desuden et boost.
Byens befolkningstal toppede på 12.000 i 1970erne, men er siden dag gået meget tilbage. Til gengæld har købestærke feriegæster stået klar til at erhverve sig de maleriske gule skagenshuse, når lokalbefolkningen er flyttet væk.
Spisesteder
Målt på indbyggertallet har Skagen et utrolig højt antal spisesteder. Her er noget for de fleste, men priserne har det med at være skruet godt i vejret. Find et spisested hos Tripadvisor.
Overnatning
Der er masser af sengepladser i Skagen. Her er både klassiske badehoteller a la Brøndums Hotel og Ruth’s Hotel og diverse ferieboliger. Du kan eventuelt orientere dig på søgesider som Booking.com, Tripasvisor og Airbnb. Husk, at overnatningsstedet tjener bedst, hvis du booker direkte hos dem.
(Annonce)
Billeder fra Skagen
Billeder fra Skagen
(Annonce)
Oplevelser i nærheden
Links og kort
Trap Lex – info om Skagen
Skagens Kunstmuseer – info om Skagensmalerne og deres værker