Frederikshavn

Livlig havneby med blikket vendt mod vandet

Frederikshavn er nok ikke den første by, der popper frem på radaren, når du scanner Nordjylland for ferieoplevelser. (Og nok heller ikke den anden eller tredje for den sags skyld.) Men det er forkert bare at afskrive Frederikshavn som en kedelig og smårodet havneby, man først og fremmest tager til for at tage videre.

Der er en del gode oplevelser at hente, hvis du giver dig tid til at gå lidt på opdagelse, og hvis du også bevæger dig lidt uden for gågade- og havnezonen.

Op i bakkerne

I bakkerne bag byen venter der fine naturoplevelser garneret med kulturhistoriske spor i landskabet. Her kan du bestige den 71 meter høje Pikkerbakken og få det store overblik over byen og havet fra den fine udsigtsplatform.

Lidt længere oppe i højderne venter der et stykke nyere historie i form af fæstningsanlægget Bangsbo Fort, som tyskerne opførte under 2. verdenskrig, og som sidenhen blev opdateret under Den Kolde Krig.

Nedenunder bakke og bunkere ligger den historiske herregård, Bangsbo, omgivet af en frodig park, som glider naturligt over i den store, omkringliggende dyrehave.

Spor af Fladstrand

I forlængelse af gågaden finder du også spor af det ældre Frederikshavn – fra dengang byen endnu hed Fladstrand. I Strandgade og Fiskergade ligger en billedskøn samling af gamle fiskerhuse, kaldet Fiskerklyngen.

Med sine gulkalkede huse, toppede brosten og stokroser i forskellige farver er den lille klynge huse et stykke idyl fra en noget anden tid. Fiskerklyngen var der før jernbanestrækningen blev anlagt lige i baghaven. Før havnen udvidede sig – og udvidede sig igen. Og før der overhovedet var noget, der hed Frederikshavn.

Læs mere

Bangsbo

Den fine herregård i udkanten af Frederikshavn har rødder tilbage til middelalderen, men den nuværende hovedbygning er fra midten af 1700-tallet.

I slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet blev Bangsbo omdrejningspunkt for en række kunstnertyper som Herman Bang, Gustav Wied og Betty Nansen, der alle var flittige feriegæster på herregården.

I dag holder Kystmuseet Bangsbo til på herregården. Her kan du blive klogere på lokalhistorien og især det festlige liv på herregården i starten af 1900-tallet. Desuden byder museet på en udstilling om besættelsestiden, og du kan se en søfartsudstilling inklusive det gamle Ellingåskib, som stammer helt tilbage fra 1163.

Bangsbo Fort

Fortet ligger i 82 meters højde, og det er et befæstningsanlæg bygget af tyskerne under 2. Verdenskrig og udvidet af os selv under Den Kolde Krig. Der er adgang til en række af bunkerne. Læs mere hos Kystmuseet.

Pikkerbakken

Den 71 meter høje bakke er en del af højderyggen syd for Frederikshavn – tæt på herregården Bangsbo. Bakken er et yndet udflugtsmål – ikke mindst efter 2018, hvor en fin udsigtsplatform blev indviet i anledning af Frederikshavns 200-års jubilæum som købstad.

Platformen er krumformet som Nordjyllands top og tilbyder en storartet udsigt over byen og havet.

Ved Pikkerbakken kan du også se Kongestenen, som har signaturen af de to konger Frederik den 8. og Frederik den 9. indhugget. Dertil kommer signaturen fra Kronprins Frederik, som jo bliver til Frederik den 10. en skønne dag.

Fra Møllehuset og Bangsbo fører vandrestier op til Pikkerbakken.

Krudttårnet

Byens vartegn er det buttede tårn, Krudttårnet. Tårnet blev opført i 1686-1690 som en del af Fladstrand Fæstning, og det er den eneste rest af det gamle forsvarsværk.

I 1974 blev det 4500 ton tunge tårn flyttet 270 meter for at give plads til havneudvidelserne. Tårnet blev flyttet i ét stykke, og flytningen varede 13 måneder.

Cloostårnet

I højderne med det lidt selvmodsigende navn Flade Bakker, står Cloos-tårnet. Selve tårnet er 60 meter højt, og udsigtsplatformen befinder sig cirka 160 meter over havets overflade.

Tårnet blev opført efter ønske fra konsul og købmand, Christian Cloos, som ville minde sine forælde med bygningsværket. Han testamenterede derfor arealet ved Flade Bakker og en sum penge til kommunen på den betingelse, at der blev opført et tårn på stedet senest 50 år efter hans fars død. Faderen døde i 1912, og tårnet blev indviet akkurat 50 år efter i 1962.

Palmestranden

Den mest kendte strand ved Frederikshavn er uden tvivl Palmestranden nord for byen. Den kunstige strand blev lavet i 1977 og er i sommermånederne fyldt med vaskeægte palmer. Der er desuden Blå Flag ved stranden.

Frederikshavn Kirke

Frederikshavn Kirke er, ligesom byen, af nyere dato i forhold til den typiske danske bykirke. Den blev indviet i 1892 som erstatning for den noget mindre Fladstrand Kirke, som var blevet for lille til at huse byens voksende menighed.

Kirken er bygget af lyse kalksten, og den er opført i romansk stil. Indvendigt er det især værd at sætte kursen mod altertavlen, som er lavet af skagensmaleren Michael Ancher.

Den kvadratiske kirke ligger dér, hvor det gamle citadel lå, før det blev revet ned.

Fladstrand Kirke med krigskirkegården

I udkanten af centrum ligger den lille Fladstrand Kirke, som er opført i 1690, og som fungerede som fiskerlejet Fladstrands kirke. Kirken ligger i smukke, grønne omgivelser med bypark på den ene side og en stor kirkegård på den anden side.

En afdeling af kirkegården fungerer som krigskirkegård til minde om de over 1500 tyskere samt en række englændere som mistede livet i forbindelse med 2. Verdenskrig.

De tyske faldne var især soldater, som gik ned med troppetransportskibe på vej til Norge, samt flygtninge, der døde i flygtningelejre efter krigens afslutning. De faldne englændere var primært piloter.

Indbyggertal (2023)

Frederikshavn by: 22.961
Frederikshavn kommune: 58.864

Vigtige årstal

1500-tallet: Fiskerlejet Fladstrand nævnes
1629: Nordre skanse står færdig
1690: Citadellet og Krudttårnet står færdig
1710’erne: Fæstningen er base i Den Store Nordiske Krig
1806: Første havn bygges
1818: Byen bliver købstad og skifter navn til Frederikshavn
1840’erne: Dampskibe forbinder byen med bla. Newcastle, Göteborg, Oslo og København
1880’erne: De militære anlæg nedlægges og giver plads til udvidelse af havnen
1940: Tyskerne gør Frederikshavn til vigtig militærbase
1960’erne: Frederikshavn er Europas mest trafikerede havn
1974: Krudttårnet bliver flyttet 270 meter

Byens historie i korte træk

Frederikshavns historie er ikke den klassiske danske købstads historie. Byen startede tilværelsen som et lillebitte fiskerleje ved navn Fladstrand, og sådan var det i mange år. Ifølge opslagsværket Trap.lex var der for eksempel kun 16 huse i Fladstrand i 1568.

Op igennem 1600-tallet kom der langsomt gang i væksten. Det skyldtes især, at den danske krone besluttede at anlægge fæstninger i området. I 1629 stod den første skanse klar, og i slutningen af århundredet fulgte det store citadel med tilhørende krudttårn.

Byen voksede dermed, og overtog blandt andet tolderklæringsrettighederne fra Sæby.

Fiskeri og skibstrafik

I 1800-tallet begyndte det Frederikshavn, vi kender i dag, langsomt at tage form. I 1806 blev der givet tilladelse til at opføre en egentlig havn, og 12 år senere blev Fladstrand ophøjet til en købstad under navnet Frederikshavn.

Derefter gik det stærkt. Havnen skabte en voldsom vækst til byen, og jernbanen bidrog i 1871 til udviklingen. Det samme gjorde nedlæggelsen af de militære anlæg i 1880’erne, som gav plads til udvidelser ved vandet.

Skibstrafikken kulminerede i 1960’erne, hvor Frederikshavn var den mest trafikerede færgehavn i Europa. I dag bærer byen stadig præg af at være en vigtig trafikåre for sejlende til og fra Norge og Sverige.

Spisesteder

Der er ret mange spisesteder rundt omkring i byen. Det skyldes givetvis den store andel af rejsende, som kommer igennem byen via færgerne. Få et overblik hos Tripadvisor.

Overnatning

Der er gode muligheder for at finde en seng i byen. Du kan starte jagten på bookingportaler som Booking.com, Tripadvisor eller AirBnB. Husk, at hotellet tjener bedst, hvis du booker direkte hos dem.

(Annonce)

Billeder

Billeder fra Grenaa

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Hals

Læs mere

Løkken

Læs mere

Skagen

Læs mere

Sæby

Læs mere

Aalborg

Læs mere

Links og kort

Trap.lex – byens historie

Kystmuseet – info om museerne i Frederikshavn