Hjørring

Kirkerig købstad med gode grønne åndehuller

Hjørring er nok ikke den by i det nordjyske, som tiltrækker flest turister. Men hvis du nu alligevel er i området – måske på ferie i Blokus, Løkken eller Lønstrup – så bør du gøre et stop i den vendsysselske storby. For her er et fint, historisk bymiljø, som fordeler sig omkring hele tre middelalderkirker.

I middelalderen var Hjørring en ret stor og vigtig handelsby. Selvom adskillige brande har udslettet det meste af middelalderen, så er her stadig en del at se på, hvis man godt kan lide at se på gamle huse. Det kan du forvisse dig om, hvis du begiver dig op og ned ad Nørregade og runder Nørretorv og Akseltorv.

Ikke meget blåt – men masser af grønt

Modsat de fleste andre historiske købstæder ligger Hjørring ikke ud til havet eller fjorden. Men fraværet af vand bliver til gengæld kompenseret med rigeligt med grønne parkområder tæt på centrum.

Derfor kan en bytur til Hjørring også snildt få tilført et grønt strejf, hvis du sætter kursen mod en af byens parker. Det kan for eksempel være den gamle bypark Christiansgave eller Svanelunden, som ligger lige på den anden side af banegården.

Læs mere

Hjørring er ikke en by med store, enkeltstående seværdigheder som sådan. En gåtur i det historiske købstadsmiljø omkring Nørregade er dog en anbefaling værd.

Kirker

Det er lidt specielt, at Hjørring har hele tre middelalderkirker inden for få hundrede meter. Sct. Catharinæ fra 1250 (billedet ovenover) er den største og byens hovedkirke. Herfra er der ikke langt hen til Sct. Hans og videre over til Sct. Olai (billedet nedenfor).

Sidstnævnte kirke er byens ældste, og den er muligvis opført af den dansk-norske konge Magnus den Gode. Der er fundet spor af en gammel trækirke under den nuværende kirke.

Hvis du vil have et indtryk af det gamle Hjørring, så skal du sætte kursen mod den nordlige ende af byen. Start for eksempel en rundtur ved Nørretorv, hvor der ligger flere fine gamle huse. Derfra kan du tage to afstikkere til de to middelalderkirker Sct. Hans og Sct. Olai, inden du fortsætter ned ad Nørregade.

Slå herefter et smut ned ad Kirkepladsen, hvor byens største kirke, Sct. Catharinæ ligger. Læg også mærke til den smukke gamle præstegård bag kirken.

Hvis du følger Vestergade kommer du tilbage til Nørregade og Akseltorv. Herfra kan du følge Stokbrogade og Strømgade ned til byens handelsgade, Østergade og Metropol Shoppingcenter, hvis du er i shoppehumør Du kan også bare vende tilbage til Nørretorv igen ad Nørregade.

Indbyggertal

25.951 (Hjørring by)
63.544 (Hjørring Kommune)

Vigtige årstal

1150: Der bliver slået mønt i byen
1243: Hjørring får købstadsrettigheder
1646: Chr. 4 foreslår, at byen nedlægges
1702: Voldsom brand efterlader kun tre huse uskadt
1794: Hjørring Amt oprettes
1871: Jernbane til Aalborg og Frederikshavn

Byens historie i korte træk

Hjørring er som en af få danske købstæder opført på en bakketop i stedet for ved vandet eller for enden af en fjord. Her var der i rigtig gamle dage religiøse samlingspunkter, og derigennem er byen opstået.

Hjørring blev hurtigt et vigtigt trafikalt knudepunkt og i middelalderen var den lidt af en storby med 2000 indbyggere og tre kirker.

Efter reformationen gik det dog tilbage for byen. Bondeopstanden ramte Hjørring hårdt, og dertil kom pest og flere brænde. Til sidst var byen i en så slem forfatning, at Kong Christian den 4. foreslog, at byen blev nedlagt og de tilbageværende indbyggere forflyttet til den nye militærby, Hals.

Fremgang som amtsby

Byen endte dog ikke med at blive afviklet, og i stedet kom der udvikling til. I 1794 blev Hjørring sæde for amtmanden, som skulle styre det nye Hjørring Amt, og det skabte tiltrængt fremgang i byen. 

Op igennem 1800-tallet kom flere industrivirksomheder til, og indvielsen af jernbanen mellem Frederikshavn og Aalborg via Hjørring skabte også fremgang.

I dag er Hjørring en vigtig handelsby i det nordvestligste Jylland.

Spisesteder

Der findes flere restauranter i byen. Både i gågaderne i det store butikscenter. Få et overblik hos Tripadvisor.

Overnatning

Der er også gode muligheder for at overnatte på hotel i byen. Søg evt. på bookingportaler som Booking.com, Tripadvisor, Momondo eller AirBnb. Husk, at overnatningsstederne typisk tjener bedst, hvis du booker direkte hos dem.

(Annonce)

Billeder fra Hjørring

Billeder fra Hjørring

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Frederikshavn

Læs mere

Løkken

Læs mere

Rubjerg Knude

Læs mere

Tornby Klitplantage

Læs mere

Vestkysten

Læs mere

Links og kort

Trap.lex – Hjørrings historie

Visit Nordvestkysten – turistinformation