Hjarbæk og Kvols

Hyggelige småbyer ved fjorden

Hjarbæk er en livlig havneby i bunden Hjarbæk Fjord, og på en sommerdag summer her af afslappet ferieliv. Der er kø ved ishuset, folk slentrer rund på havnen og i de hyggelige gader, og ude på de glitrende krusninger i fjorden sejler de historiske limfjordsbåde, sjægtene.

Den lille bys historie går tilbage til 1500-tallet, og Hjarbæk fungerede i mange år som havn og ladeplads for den nærliggende købstad, Viborg. Der blev blandt andet bygget et toldsted ved havnen, og den historiske bygning huser i dag byens kro.

Hjarbæk er i dag først og fremmest et sted for afslapning og nydelse, og der er etableret mange sommerhuse i og omkring byen. Samtidig har Hjarbæk bevaret sin historiske kerne omkring havnen med en god håndfuld gamle gårde og bindingsværkshuse.

Et besøg i Hjarbæk er kort fortalt et vellykket miks af kulturhistorie, feriestemning og havnehygge.

Krejlere fra Kvols

Et par kilometer fra Hjarbæk – lige på den anden side af fjorden – ligger den noget roligere landsby Kvols. Den lillebitte bebyggelse var tidligere en vigtig søfartsby og eksporthavn. Herfra satte de såkaldte krejlere kursen mod Aalborg i deres lavbundede både, som var fyldt med lokale handelsvarer som jydepotter, tørv og træsko.

I dag er der ikke så meget gang i sejladsen fra Kvols, men den lille ladeplads med de rødmalede træskure vidner om de gode gamle handelsdage. Tag også turen op ad byens hovedgade, Kvolsvej, hvor der ligger flere velbevarede huse. Slut oppe på toppen af byen ved den lille 1200-talskirke. Herfra er der en flot udsigt over Hjarbæk Fjord.

Læs mere

I Hjarbæk holder Hjarbæk Sjægtelaug liv i Limfjordens traditionelle fartøj, sjægten. Bådtypen stammer oprindelig fra Norge, og den var især populær i anden halvdel af 1800-tallet og i starten af 1900-tallet.

Sjægten er en blanding mellem en robåd og en sejlbåd, og den er bygget til at klare svære vindforhold. Samtidig er den hurtig, hvilket var en fordel i gamle dage, da der var restriktioner på fiskeriet. Sjægtens fart gjorde nemlig, at lokale som trodsede fiskeriforbuddene var i stand til at sejle fra fiskerikontrollen og dermed undgå bøder.

I dag bliver sjægtene brugt til lystsejlads, og der er meget almindeligt at se de historiske fartøjer sejle rundt på Hjarbæk Fjord.

Den inderste del af Limfjorden hedder Hjarbæk Fjord, og området er i dag udlagt til vildtreservat. Derfor er der et rigt fugleliv ved fjorden.

Under fjordens overflade har der til gengæld tidligere været store problemer med livet. I 1970’erne blev fjorden faktisk erklæret for død som en konsekvens af opførelsen af en dæmning ved Virksund. Det går heldigvis bedre med livsforholdene i fjorden i dag.

(Annonce)

Billeder fra Hjarbæk og Kvols

Billeder fra Hjarbæk og Kvols

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Hald Sø og Dollerup Bakker

Læs mere

Louns-halvøen

Læs mere

Mariager Fjord

Læs mere

Skive

Læs mere

Viborg

Læs mere

Ø Bakker og Bruunshåb

Læs mere

Links og kort

Viborg Kommune – info om Hjarbæk

Visit Aarhus – info om Hjarbæk Fjord

Viborg Museum – info om Kvols