Gendarmstien
Smuk natur med et historisk bagtæppe venter på denne 84 kilometer lange vandrerute langs den dansk-tyske grænse
Gendarmstien er en kvalitetsvandrerute – ja faktisk en af de bedste i Europa. Det har ruten papir på, da den er blevet optaget på listen over Leading Quality Trails af den europæiske vandrerforening.
For at blive optaget på listen skal en rute blandt andet passere smukke landskaber, spændende byer, være godt skiltet og give gode muligheder for at planlægge en god vandretur derhjemmefra. Og ja, alt det lever Gendarmstien op til.

Fra grænsepatruljering til afslappede gåture
Samtidig er den 84 kilometer lange Gendarmsti et stykke dansk historie, da det var på denne strækning, danske gendarmer holdt øje med landets grænser fra 1920 og frem til 1958, hvor politiet overtog ansvaret for grænsebevogtningen.
I dag er Gendarmstien en attraktiv natur- og vandreoplevelse, der byder på skove, bakker og smukke udsigter over fjorden og til Tyskland.
Du kan læse meget mere gendarmstien og om de mange højdepunkter på ruten herunder:

(Annonce)
Mere om Gendarmstien

Historie

Gendarmstien
Siden 1839 har der været et såkaldt græsegendarmeri, der har holdt øje med de danske grænser. I starten patruljerede gendarmerne langs Elben ved hertugdømmet Slesvigs grænse, men i 1864 rykkede grænsekontrollen til Kongeåen.
Efter 1920, da Nordslesvig blev en del af Danmark under navnet Sønderjylland rykkede grænsepatruljeringen til de nuværende grænser fra Vadehavet til Als.
Frem til 1958 holdt gendarmerne øje med smuglere, der forsøgte at bringe varer ind til landet uden af betale told. Så overtog politiet overvågningsopgaven og gendarmerne blev dermed overflødige.
Men en del af gendarmernes rute er heldigvis bevaret og udgør nu en 84 kilometer lang oplevelsesrute fra Padborg i vest til Skovby på Als i øst.
Her er nogle udvalgte oplevelser og stoppesteder langs ruten – fra vest mod øst: Men her er et bud på nogle spændende nedslag undervejs – fra vest mod øst:
Kobbermølle og Skomagerhus

Kobbermølle er et stykke dansk industrihistorie i Tyskland
Ved Kruså ligger den lillebitte grænseovergang, Skomagerhus. Her kan du tage en lille afstikker ind i Tyskland og besøge det gamle industrianlæg Kobbermølle (Kupfermühle på tysk). Det blev opført i 1612 af Christian den 4., og i dag kan du stadig se hovedbygningen og flere arbejderboliger. Der er også et museum på stedet.
Skomagerhus og Kobbermølle ligger ikke på selve Gendarmstien, men det er godt nok tæt på! Du skal blot tage en kort afstikker fra Gendarmstien på 200 meter for at nå til Skomagerhus. Herfra er der yderligere 1,2 kilometer til Kobbermølle.
Kollund Skov

Den kuperede Kollund Skov er et af højdepunkterne på Gendarmstien
Strækningen gennem Kollund Skov er en af de smukkeste på Gendarmstien. Her går ruten op og ned ad skovklædte skrænter, som falder dramatisk ned mod fjorden for foden af skoven. Enkelte steder fører træbroer hen over dybe slugter, hvor man har kig ud mod fjorden.
Skoven var frem til 2017 ejet af den tyske by Flensborg, som dog i nogle år havde været på udkig efter en køber. Det endte med at blive Den Danske Naturfond, som købte skoven.
Nyd udsigten ved Sønderhav

Okseøerne ved Sønderhav
På denne strækning går du direkte ud til vandet parallelt med landevejen. Her er der fine kig ud til de to skovklædte øer Lille Okseø og Store Okseø, som går under fællesbetegnelsen Okseøerne.
Begge øer var tidligere beboede, men i dag bor her ingen. Vil du i vandet, er der en strand ved Sønderhav.
Mindesten for Dronning Margrethe 1.

Mindesten for Margrethe 1. ved Munkemølle
Få kilometer fra Sønderhav, ved Munkemølle, er der opstillet en mindesten for Dronning Margrethe 1. Hun døde på sit skib ved Munkemølle i 1412, efter at hun få dage forinden havde erobret Flensborg. Byen var på det tidspunkt voldsomt ramt af pest, og dronningen blev smittet og døde få dage senere.
Rinkenæs

Det billedskønne lille Rinkenæs Forfyr
Gendarmstien følger næsset rundt syd for byen Rinkenæs. Her går du flere steder direkte på stranden eller på stier helt tæt på vandet. Undervejs støder du blandt andet på det maleriske lille Rinkenæs Forfyr. Det rød- og hvidstribede fyr er opført i 1896 og er stadig i funktion.
Alnor

Alnor har en hyggelig lille badestrand og gamle stråtækte huse
Lige inden du krydser Egernsundbroen kommer du igennem det gamle fiskerleje, Alnor. Her er der en god badestrand, og der ligge flere hyggelige, stråtækte huse på Gammel Færgevej.
Lågemade Fyr og Marina Minde
Ikke så langt efter Egernsundbroen kommer du forbi det lille Lågemade Forfyr fra 1896. Nogle få hundrede meter længere mod vest kommer den hyggelige Marina Minde, der markedsfører sig selv som Danmarks Cote d’Azur. Om den sammenligning holder, må være op til den enkelte vandrer at bedømme, men smukt er her i hvert fald! Her er også en glimrende restaurant i form af Værftet, hvor der kan tankes energi op.
Cathrinesminde

Cathrinesminde teglværk og museum
Cathrinesminde er udpeget som et af Danmarks 25 vigtigste nationale industriminder, da teglværket ikke kun fortæller selve historien om produktionen, men samtidig er et eksempel på et meget velbevaret kulturmiljø.
Her kan man nemlig opleve en hel fabriksby med produktionsanlæg, arbejderboliger og udskibningsmole.
Sønderborg og Dybbøl Mølle

Dybbøl Mølle
Endnu et oplagt stop på Gendarmstien er Sønderborg. Byen lokker med et seværdigt slot, historiske gader og gode spisesteder. Lige inden byen kan du gøre et stop ved den historiske Dybbøl Mølle og blive opdateret på historien.
Gennem Sønderskoven

Sønderskoven ved Sønderborg byder på dramatiske skrænter undervejs
Strækningen mellem Sønderborg og Høruphav går igennem Sønderskoven. Her venter der stejle klinter og skyggefulde stier.
Høruphav

Et gammelt gendarmhus på havnen
I den livlige havn ved Høruphav kan du tanke forsyninger i is- og grillboden. Du kan også se et af de gamle gendarmhuse på havnen.
Vibæk Mølle

Idyl ved Vibæk Mølle
På rutens sidste strækning til Skovby kommer du forbi idylliske Vibæk Mølle. Her er både en historisk vandmølle fra 1700-tallet og en klassisk gammeldags vindmølle af lidt nyere dato.
Teglværksstien

Cathrinesminde teglværk og museum
En af etaperne på Gendarmstien bærer på sin helt egen historie – og fungerer som en lille sti på stien. Det drejer sig om den såkaldte Teglværkssti ved Illerup Strand på Broagerland, der over nogle afmærkede kilometer følger i sporene på hele otte historiske teglværker
I 1800-tallet dannede den lerholdige jord i området ramme om et vigtige stykke industrihistorie. Leret blev brændt til tegl og tagsten, og de otte teglværker producerede intet mindre end 4 millioner mursten og 700.000 tagsten pr. sæson.
I dag er det kun teglværket Cathrinesminde, der står tilbage, og det er indrettet til museum, hvor du kan blive klogere på det sønderjyske industriventyr.
Cathrinesminde er udpeget som et af Danmarks 25 vigtigste nationale industriminder, da teglværket ikke kun fortæller selve historien om produktionen, men samtidig er et eksempel på et meget velbevaret kulturmiljø.
Her kan man nemlig opleve en hel fabriksby med produktionsanlæg, arbejderboliger og udskibningsmole.
Fortsæt vandringen i Tyskland

Kappeln i Tyskland
Har du mod på mere vandring, så kan du fortsætte turen rundt om fjorden på den anden side af grænsen. Her går den tyske pendant til Gendarmstien – med navnet Fördesteig.
Ruten er 95 kilometer lang og går fra grænseovergangen ved Skomagerhus og hele vejen langs kysten til den hyggelige sildefiskerby Kappeln.
Læs mere om Fördestreig på vores søsterside Oplev Tyskland.
Praktiske informationer

Den lille grænseovergang ved Skomagerhus
Med en længde på 84 kilometer er der masser af mulighed for at opleve Gendarmstien på en ene eller den anden måde – og både til fods, på cykel og med bil og offentlig transport.
Gendarmstiens hjemmeside informerer grundigt om alt det praktiske. Få det fulde overblik på siden Gendarmstien.dk.
Gendarmstien – info, kort og etapebeskrivelser
Visit Sønderjylland – info om Gendarmstien
Visit Sønderjylland – info om teglværksstien
Leading Quality Trails – læs om de europæiske kvalitetsvandreruter
Flensburger Förde – info om Fördesteig
(Annonce)

Billeder fra Gendarmstien





















(Annonce)
Oplevelser i nærheden
Gendarmstien på kortet
(Annonce)