Gjern Bakker

Dramatiske stigninger i plantageklædte landskaber

Gjern Bakker byder på fornemme udsigter og masser af skovstier i den nordlige ende af Søhøjlandet. Det kuperede terræn er skabt i istiden og i bunden af tunneldalen fører Gjern Å vandet med sig til Sminge Sø og Gudenåen. Store dele af Gjern Ådal og Gjern Bakker er i dag fredet og beskyttet som Natura 2000-områder.

I tidernes morgen var området dækket af skov, men i slutningen af 1800-tallet var de oprindelige ege- og bøgetræer efterhånden blevet fældet og erstattet af lynghede.

I 1900-tallet blev der derfor plantet et væld af nåletråer i den magre jord, imens der er våde enge i dalstrækningerne.

Varieret landskab med smukke udsigter

Resultatet er et dejligt varieret landskab med både plantage, åbne enge og enkelte hedeområder – tilsat flere bakketoppe med fine udsigter til nær og fjern.

Hele herligheden er desuden godt forbundet med forskellige kortere vandrestier, så der er gode muligheder for at komme ud og opleve landskabet.

Læs mere

Der er masser af bakketoppe i Gjern Bakker, og de fordeler sig nogenlunde ligeligt på begge sider af Gjern Å. Her er et udpluk af de bakker, der både byder på gode udsigter og er let tilgængelige:

Store Troldhøj
Den 75 meter høje Store Troldhøj er vel nok den mest spektakulære bakkeknold i Gjern Bakker. Den rager godt op i det omkringliggende hedelandskab og tilbyder en storslået 360 graders panoramaudsigt over området.

Der er gode parkeringsmuligheder i nærheden af Store Troldhøj, og parkeringsplads og bakketop er fint forbundet med stier.

Lille Troldhøj
Trods navnet er Lille Troldhøj med sine 92 meter højere end Store Troldhøj. En lille sti fører fra en parkeringsplads ved Sørkelvej op til toppen. Fra Lille Troldhøj er der udsigt til blandt andet den 102 meter høje Langkol, ligesom man kan se til Silkeborg på en klar dag.

Randershøj
100 meter høje Randershøj er et andet anbefalelsesværdigt højdepunkt i Gjern Bakker. Højen ligger på sydsiden af Gjern Å midt i Overholdt Plantage. Herfra er der en god udsigt over Gjern Bakker og ådalen.

Fra parkeringspladsen ved Hammelvejen fører en sti rundt i plantagen og op over Randershøj.

Hampknold
I Sminge Plantage ligger bakketoppen Hampknold. Med sine 62 meter er den langtfra den højeste stigning i Gjern Bakker, men stigningen er til gengæld ret stejl. På toppen bliver man belønnet for sine anstrengelser med en god udsigt.

En sti fører fra parkeringspladserne ved banestien op til Hampknold.

Gjern Bakker består af en lang række mindre stiforløb, som typisk er fordelt i de forskellige plantage-områder. Hver især er de meget praktiske, hvis du blot er på udkig efter en kort rundtur – måske et picnicstop på køreturen.
Der er dog også muligheder for at kombinere flere af vandreruterne ved at tage mindre grusveje og den gamle banesti mellem Silkeborg og Laurbjerg i brug.

Se nogle af stierne på dette kort.

(Annonce)

Billeder fra Gjern Bakker

Billeder fra Gjern Bakker

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Jeksendalen

Læs mere

Silkeborg

Læs mere

Sindbjerg og Stoubjerg

Læs mere

Viborg

Læs mere

Ø Bakker og Bruunshåb

Læs mere

Aarhus

Læs mere

Links og kort

Visit Aarhus – turistinfo om Gjern Bakker

Danmarks Naturfredningsforening – kort over området