Hirtshals
Uskøn færgehavn i skønne omgivelser
Hirtshals står næppe øverst på besøgslisten med mindre, du har planlagt en tur til byens store akvarium eller er på vej videre til Norge, Island eller Færøerne med en af færgerne. For Hirtshals virker ved første øjekast som en uskøn havneby med et lettere uforløst centrum.
Men det kan alligevel godt betale sig at investere et par timer i den travle transitby. For bag de store færger og de lange gangbroer gemmer der sig faktisk lidt godt for øjet. Man skal bare lige kigge godt efter og bevæge sig lidt ud langs kysten.

Den grønne plads
Et godt udgangspunkt for et besøg er Den Grønne Plads i centrum. Pladsen ligger som et vigtigt bindeled mellem havnen og byen, og der ligger flere spisesteder omkring pladsen.
I 2019 blev det kombinerede kunstværk og trafikale punkt Trappen indviet. Som navnet antyder er der tale om en trappe, som forbinder havnen og byen. Samtidig er der placeret forskellige kunstværker mellem trinnene.

Op i fyrtårnet
Fra Den Grønne Plads kan du enten stige ned til havnen og kigge nærmere på byens aktive fiskerliv. Ellers kan du begive dig vestpå og kigge nærmere på det, der i turistøjne er byens største aktiv: Strandene, bunkerne og fyret.
Turen fra by til fyr er cirka halvanden kilometer. Er du frisk på at få lidt flere meter i benene, kan du følge en blå vandrerute. Rundturen er i alt 4,9 kilometer og passerer både fyrtårn, strande bunkere og klitter undervejs

(Annonce)
Mere om Hirtshals

Fyret

Hirtshals Fyr ligger smukt i klitlandskabet
Hirtshals Fyr er et smukt pejlemærke i landskabet vest for byen. Fyret er 35 meter højt, og fra toppen er der en alletiders panoramaudsigt over byen, havet og det omkringliggende landskab. Fyrtårnet er opført i 1863.
Bunkerne

Batteri 10 er den største samling udgravede bunkere i Danmark.
Tæt ved fyret kan du opleve det største udgravede bunkeranlæg i Danmark. Her opførte Tyskland under 2. Verdenskrig et omfattende forsvarsanlæg med bunkere, batterier og radarstation.
Hele anlægget består af 54 bunkere, som er forbundet med 3,5 kilometer løbegrave. Læs mere på Hirtshals Bunkermuseum. https://vhm.dk/museerne/bunkermuseet-info-dk/
Nordsøen Oceanarium
Byens store akvarium markedsfører sig som Nordens største akvarium. Her kan du møde hajer, klumpfisk, sæler og mange andre havdyr. Læs mere på akvariets hjemmeside.
Kløverstierne
Hirtshals er omgivet af smuk natur, som bare venter på at blive oplevet. For at gøre det hele lettere, er der blevet anlagt fire forskellige vandrestier omkring byen, kaldet Kløverstierne.
Den grønne sti (2,4 km) holder sig til byen og havnen, imens den blå sti (4,9 km) går fra byen til klitterne omkring fyret.
Den røde sti (7,2 km) fører dig gennem byen ud til Emmersbæk Mose og Regnbuesøen, imens den lange sorte sti (12,2) fører dig ud i både Lilleheden og Uggerby Klitplantage.
Indbyggertal (2024)
Hirtshals by: 5.400
Hjørring Kommune: 63.500
Vigtige årstal
1863: Fyrtårnet står færdigt
1867: Et telegrafkabel til Arendal i Norge etableres
1880: En stenmole skaber vækst
1917: En stor fiskerihavn etableres
1919: Byen Hirtshals grundlægges
1925: Jernbanen kommer til byen
1941: Tyskerne opfører bunkere og kystbatterier i byen
1975: Hirtshals er Danmarks største fiskerihavn
Byens historie i korte træk

Den gamle kro ligger i centrum af byen
Hirtshals er en forholdsvis ung by, som først blev grundlagt i 1919. Der har dog ligget et fiskerleje ved navn Lilleheden på stedet forinden. Byens udvikling er uløseligt forbundet med fiskeri.
Allerede i 1804 blev idéen om en havn for første gang nævnt, men dengang blev idéen aldrig til noget.
I stedet kom der så småt gang i udviklingen i anden halvdel af 1800-tallet. Her blev der opført et fyrtårn i 1863, et telegrafkabel til Arendal i 1867 og en stenmole i 1880. Især molen gjorde stedet attraktiv for fiskere, og der begyndte så småt at opstå et helt lille samfund omkring molen.
Byen opstår
I 1917 blev der så endelig anlagt en egentlig havn og to år senere fik stedet navnet Hirtshals. I samme omgang blev der udskrevet en arkitektkonkurrence for at sikre, at den nye by blev harmonisk og attraktiv.
Planerne blev dog aldrig ført ud i livet – i hvert fald ikke med succes. Statens grunde i midten af byen var simpelthen for dyre, og i stedet bosatte folk sig uden for det planlagte byområde.
Med årene blev Hirtshals et støre og større aktiv, og byen blev i 1975 landets største fiskerihavn. I dag er Hirtshals blevet overhalet af blandt andet Skagen, men der landes stadig fisk.
Samtidig er byen blevet en vigtig færgehavn, hvor man kan sejle til Norge, Færøerne og Island.
Kilde: Trap.lex
Trap.lex – byens historie
Visit Nordvestkysten – turistinformation
Hirtshals Fyrtårn – besøg fyrtårnet
Nordsøen Oceanarium – besøg akvariet
Bunkermuseet – besøg museet
(Annonce)

Billeder fra Hirtshals







(Annonce)
Oplevelser i nærheden
Hirtshals på kortet
(Annonce)