Vellingskovene

Smukke udsigter og idylliske skovsøer i Søhøjlandet

I den vestlige del af Søhøjlandet gemmer der sig et væld af fine naturoplevelser i Vellingskovene. Højdepunktet er den 119 meter høje bakketop, Velling Kalv, hvorfra der er frit udsyn ud over Salten Ådal, som bugter sig igennem landskabet.

Det ofte kuperede terræn i Vellingskovene er velforsynet med forskellige vandrestier og rundture, så du nemt kan bruge flere timer på at vandre rundt imellem de store bøge- og nåletræer.

Undervejs dukker der flere små skovsøer op, hvor du i sommermånederne kan tage en dukkert. Det gælder for eksempel de smukt beliggende søer, Snabe Igelsø og Hundsø.

Kig også forbi den fine gamle Vrads Station, som ligger midt i skoven. Her kan du købe mad og is og hoppe på veterantoget til Bryrup i sommersæsonen.

Alt i alt er Vellingskovene en fin og alsidig naturoplevelse, som snildt kan matche mere kendte destinationer i Søhøjlandet.

Læs mere

Velling Kalv og urskoven

Der venter en spektakulær udsigt på toppen af Velling Kalv. Heroppe, i 119 meter højde, kan du skue ud over Salten Å, som snor sig igennem morænelandskabet 84 meter længere nede. Der er bænke ved Velling Kalv, så du kan nyde madpakken eller kaffen heroppe.

Turen op til Velling Kalv er også en fin oplevelse i sig selv. Fra parkeringspladsen ved Den Grønne Plads går en godt 2 kilometer lang gulmarkereret rute op igennem landskabet, hvor stien først er flankeret af enorme grantræer.

Herefter bliver du ført op i et vaskeægte stykke dansk urskov. På skråningen op til det 130 meter høje Velling Gavl står landets største koncentration af 250-300 år gamle bøgetræer nemlig og repræsenterer et stykke unik gammel dansk skov. Fra toppen af Velling Gavl er der desuden en fin udsigt over landskabet – dog ikke så fin som ved Velling Kalv længere fremme.

Vrads Station og veteranbanen

Vrads Station er et oplagt stop. Den gamle stationsbygning var et fast stop på den gamle togbane mellem Horsens og Silkeborg, som havde prædikatet ”Danmarks smukkeste jernbane”
I dag kører gamle veterantog stadig på strækningen mellem Bryrup og Vrads i sommerhalvåret, imens resten af banestrækningen er omdannet til natursti.

I dag huser stationsbygningen en restaurant med tilhørende ishus, ligesom her er offentlige toiletter.

Læs mere om Bryrupbanestien og Den Genfundne Bro.

Snabe Igelsø

Denne idylliske lille skovsø ligger tæt på Vrads Station og et par kilometer fra Den Grønne Plads, hvorfra turen op til Velling Kalv starter. Søen er kendt som hjemsted for mange skrubtudser, og du kan godt bade i den, hvis lysten skulle komme over dig.

En lille sti fører rundt om søen – og stien fortsætter gennem Snabegård Skov og forbinder sig med stien op til Velling Kalv.

Ved nordsiden af søen er der spor efter en gammel vej, som i sin tid (før der var noget, der hed køleskab og fryser) har været brugt til at fragte isblokke fra søen og op til iskælderen på hovedgården, Snabegård. Noget af isen blev endda fragtet helt til Silkeborg.

Hundsø

En anden idyllisk badesø i Vellingskovene er Hundsø. Søen ligger i den østlige ende af skovene og er en fin badesø, selvom vandet er brunligt. Der går en vandrerute fra parkeringspladsen ved Vellingvej, og du kan tage en lille rundtur om søen, når du er fremme.

Ifølge folkesagnene på egnen skulle søen skulle i øvrigt have fået sit navn på grund af en flok røvere, som boede i skovene. Efter at have plaget egnen i lang tid blev røverne endelig fanget og gennet ud i en skovsø. Inden de druknede råbte én af folkene, der havde fanget røverne: ”Lig så der i hunde.” Og sådan blev navnet Hundsø til. Måske…

Bryrup Langsø og Karlsø

Den nærliggende by Bryrup er også et besøg værd, når du er på egnen. Den gamle stationsby sender stadig sine veterantog til Vrads om sommeren, og her er campingplads og supermarked, hvis du skal forsyne dig inden en vandretur.

Derudover er der nogle gode lokale vandreruter i byen. Især kan turen omkring Bryrup Langsø og den mindre nabosø, Karlsø anbefales. Turen omkring Bryrup Langsø er godt tre kilometer og byder på et fint udsigtspunkt på Sukkertoppen undervejs (nej, det er ikke samme sukkertop som den ved Klostermølle).

Den idylliske rundtur omkring Karlsø er lidt kortere, nemlig 1,5 kilometer lang. Har du mod på det hele, så kan de to vandretur snildt lægges sammen.

Der findes et fint, offentligt søbad ved Bryrup Langsø, ligesom det også er muligt at tage en dukkert i Karlsø.

Vrads Sande

Få kilometer fra Vellingskovene ligger hedelandskabet Vrads Sande. Det fredede område byder på bakkede indlandsklitter overtrukket med blandt andet lyng, blåbær og tyttebær, og det er bestemt et besøg værd. Læs mere her om Vrads Sande.

Bil

Der findes flere parkeringspladser ved Vellingskovene. Har du fokus på Velling Kalv, så kan parkeringspladsen ved Den Grønne Plads anbefales. Derudover er der parkeringsmuligheder ved Vrads Station, midt i skoven ved Vellingvej og i Bryrup.

Cykel

Der er gode cykelforbindelser til både Silkeborg, Brædstrup og Horsens via den nedlagte banestrækning, der nu er omdannet til asfalteret natursti.

Bus og tog

Bryrup ligger få kilometer fra Vellingskovene og er forbundet med bus til Silkeborg og Vejle. Om sommeren kan du tage det gamle veterantog fra Bryrup til Vrads. Du kan enten tage hele togturen, eller du kan stå af på den lillebitte station Skaaningbro midt i skoven.

Toiletter

Der findes offentlige toiletter ved Vrads Station, i Bryrup og ved parkeringspladsen på Vellingvej.

(Annonce)

Billeder fra Vellingskovene

Billeder fra Vellingskovene

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Bryrupbanen / Den Genfundne Bro

Læs mere

Silkeborg

Læs mere

Vrads Sande

Læs mere

Links og kort